News

Clotilde Armand, urmărită penal de procurori: ”Mi s-a adus la cunoștință că am calitatea de suspect”. Update

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a fost audiată de procurori și este urmărită penal în dosarul în care e acuzată de conflict de interese de către ANI.
29.08.2023 | 13:38
Clotilde Armand urmarita penal de procurori Mi sa adus la cunostinta ca am calitatea de suspect Update
Clotilde Armand, audiată de procurori. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT
29-08-2023
10:43

Parchetul confirmă că primarul sectorului 1 e urmărit penal

Procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au anunţat că au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, pentru cinci fapte de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, în formă continuată.

Aceasta ar fi semnat o dispoziţie prin care s-a desemnat manager al proiectului “Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie “, cod proiect MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151 şi ca urmare a acestui act a realizat foloase materiale constând în venituri aferente activităţilor prestate în calitatea de manager de proiect.

De asemenea, Clotilde Armand ar fi semnat o dispoziţie prin care şi-a majorat indemnizaţia de bază brută aferentă lunii aprilie 2022, cu suma de 3.744 lei, pentru timpul lucrat în luna aprilie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei şi ar fi semnat o dispoziţie prin care şi-ar fi majorat indemnizaţia de bază brută aferentă lunii mai 2022, cu suma de 5.616 lei, pentru timpul lucrat în luna mai 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei.

Mai mult, ea şi-ar fi majorat indemnizaţia de bază brută aferentă lunii iunie 2022, cu suma de 3.744 lei, pentru timpul lucrat în luna iunie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului cod MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, dar și indemnizaţia de bază brută aferentă lunii iulie 2022, cu suma de 5.616 lei, pentru timpul lucrat în luna iulie 2022, dispunând totodată aducerea la îndeplinire a prevederilor dispoziţiei.

 

Armand e acuzată că s-ar fi folosit de funcție pentru a obține venituri pentru sine, iar acum procurorii vor fi nevoiți să lămurească această situație. Clotilde Armand a anunțat că are calitatea de suspect în acest caz, cu mențiunea că ”aceasta este procedura”. Cazul anchetat are legătură cu un proiect european implementat la Primăria Sectorului 1.

Clotilde Armand, audiată de procurori

”Am venit la parchet la solicitarea domnului procuror pentru a lămuri situația de la ANI, bazată pe plângerea lui Dan Tudorache. Mi s-a adus la cunoștință calitatea de suspect, înțeleg că aceasta este procedura. Cum că aș fi fost remunerată ilegal cu 3.000 euro într-un proiect european în care am implementat măsuri anticorupție la Primăria Sectorului 1.

ADVERTISEMENT

Un proiect care a fost finalizat cu succes, la sfârșitul lunii mai: 60 de funcționari publici au participat la cursuri de formare /instruire în domeniul prevenirii corupției, transparenței, eticii și integrității, a fost creat un registru al riscurilor de corupție la nivelul administrației locale din Sectorul 1, au fost elaborate proceduri operaționale privind managementul riscurilor de corupție și stabilirea măsurilor preventive anticorupție la nivelul Primăriei Sectorului 1 și au fost derulate campanii de conștientizare privind riscul expunerii la faptele de corupție.

Primăria Sectorului 1 a fost una dintre primele administrații locale din România care a obținut certificarea pentru sistemul de management anti-mită. Așa cum am mai spus, am respectat legea în cazul proiectului pe fonduri europene și am contestat în instanță raportul ANI. Am încredere în Justiție”, a transmis Clotilde Armand printr-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

De ce este acuzată Clotilde Armand? În noiembrie 2022, ANI transmitea că a constatat existența unui conflict de interese în cazul primarului, după ce Armand a semnat dispoziții prin care s-a numit pe sine manager al proiectului ”Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție”.

Un proiect finanțat din fonduri europene, care a produs un folos material pentru sine în valoare de 18.720 de lei. ANI anunța că cele 5 dispoziții semnate ar reprezenta numirea în funcția de manager de proiect, precum și majorarea indemnizației lunare, cu până la 30%. Clotilde Armand este în incompatibilitate pentru că nu poate exercita simultan funcția de primar al Sectorului 1, dar și funcția plătită din bani europeni de manager de proiect.

ADVERTISEMENT

”Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către ARMAND CLOTILDE MARIE BRIGITTE a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal întrucât, în exercitarea atribuțiilor de primar, respectiv în perioada februarie – august 2022, a semnat un număr de 5 dispoziții care au condus la crearea unor venituri suplimentare pentru sine”, se arată în comunicatul ANI.

În noiembrie 2022, Clotilde Armand lua în derâdere demersul ANI, considerând că nu a greșit cu nimic. ”Gata! M-au prins… Glumesc. Nu aveau ce. Am citit astăzi comunicatul ANI, pot să vă spun că am respectat legea în cazul proiectului ”Îmbunătățirea capacității administrative locale privind dezvoltarea, implementarea și promovarea măsurilor anticorupție‟.

ADVERTISEMENT

Avem o confirmare de la oficialii de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene care ne transmit că suntem eligibili. Înainte de a se face numirile în cadrul proiectului, a existat o verificare și autoritățile competente care ne-au transmis că totul este corect. Știți, nu facem nimic de capul nostru”, scria primarul pe Facebook.

ADVERTISEMENT