News

Coaliţia de guvernare a renunţat la pragul pentru abuzul în serviciu. Răsturnare de situaţie în Comisia juridică din Camera Deputaţilor

Pragul până la care abuzul în serviciu era dezincriminat a fost anulat în şedinţa de marţi a Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.
04.04.2023 | 18:12
Coalitia de guvernare a renuntat la pragul pentru abuzul in serviciu Rasturnare de situatie in Comisia juridica din Camera Deputatilor
Deputaţii din Comisia juridică au renunţat la pragul pentru abuzul în serviciu Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Proiectul de lege privind pragul pentru abuzul în serviciu a ajuns marţi în dezbatere în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, unde au fost retrase toate amendamentele. Astfel, după ce săptămâna trecută Senatul dusese pragul la 250.000 de lei, ministrul justiţiei a propus zilele trecute un prag de 9.000 de lei, agreat inclusiv de marcel Ciolacu, liderul PSD.

Ministrul Justiţiei propusese un prag de 9.000 de lei

În şedinţa de marţi a Comisiei Juridice, deputata PNL Laura Vicol a supus la vot retragerea tuturor amendamentelor formulate de către coaliţie, printre care s-a numărat şi pragul pentru abuzul în serviciu. Mai exact, ea a anunţat că se va renunța la pragul de 250.000 de lei pentru incriminarea abuzului în serviciu, introdus în proiectul votat săptămâna trecută la Senat.

ADVERTISEMENT

La finalul ședinței, Laura Vicol a declarat că s-a renunțat la amendament la solicitarea liderilor coaliției. “Am fost sunată de toți reprezentanții guvernului, care au cerut să rămânem la forma inițială trimisă de Ministerul Justiției”. De asemenea, ea a mai spus că decizia a fost luată ca urmare a reacţiilor din societatea civilă.

Luni, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, declara că le-a prezentat deputaţilor liberali datele tehnice şi istoricul problemei privind abuzul în serviciu, menţionând că ministerul a propus ca pragul de la care să fie sancţionat abuzul în serviciu să fie de 9.000 lei.

ADVERTISEMENT

“Eu am oferit toate datele tehnice cu privire la istoricul acestei probleme, consideraţiile de drept comparat, fenomenul criminologic din România cu privire la abuzul în serviciu. Aş putea să vă spun că, la ora aceasta, în penitenciare, sunt 20 de persoane condamnate pentru abuz în serviciu.

La nivelul întregii ţări, în toate instanţele, inclusiv curţile de apel, mai puţin Înalta Curte, deci la curte de apel, tribunal, judecătorii sunt 625 de cauze care vizează abuzul în serviciu. La Înalta Curte sunt, la toate completele, 26 de cauze care vizează abuzul în serviciu”, a spus Cătălin Predoiu, după şedinţa cu grupul deputaţilor PNL.

ADVERTISEMENT

“Am discutat de un număr de nu mai puţin de 13 ţări în care există infracţiunea de abuz în serviciu fără prag. Cu asta am început şi asta am spus colegilor deputaţi. Noi am făcut o cercetare prin reţeaua judiciară europeană şi 13 ţări nu au prag la abuz în serviciu. Există Austria, care are un prag de 50 de milioane, şi există alte patru ţări – Estonia, Letonia şi încă două ţări – care au ca prag o indicaţie de pagubă deosebit de considerabilă”, a mai arătat Cătălin Predoiu.

În schimb, deputaţii liberali deciseseră în cursul zilei de luni să propună ca pragul de la care să fie sancţionat abuzul în serviciu să fie două salarii minime pe economie, a anunţat liderul grupului PNL, Gabriel Andronache, după şedinţa la care a fost prezent şi ministrul Predoiu.

ADVERTISEMENT

Senatul a adoptat, în şedinţa de plen de miercurea trecută, proiectul de lege al Guvernului pentru modificarea Codului penal şi a altor acte normative, pentru punerea în acord cu decizii ale Curţii Constituţionale, prin care pragul pentru abuzul în serviciu, care se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani, se stabileşte la 250.000 de lei. Proiectul se află în prezent în dezbaterea Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor.

ADVERTISEMENT