News

Cocktail Molotov. Ucraina îi așteaptă pe soldații ruși cu o ploaie de foc. Video

Cocktail Molotov. Această armă numită și ”grenada săracului” este una dintre soluțiile găsite de forțele de securitate ucrainene în tentativa de a-i opri pe invadatorii ruși să cucerească țara.
27.02.2022 | 00:55
Cocktail Molotov Ucraina ii asteapta pe soldatii rusi cu o ploaie de foc Video
25-01-2014 - Susținători ai integrării europene a Ucrainei se ciocnesc cu poliția în centrul Kievului. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cocktail Molotov? Cum s-a ajuns aici? Pe fondul temerilor legate de ofensiva lărgită anunțată de invadatorii ruși, în marile orașe ucrainene au început pregătirile pentru marea apărare.

Ideea nu este nouă, iar rușii cunosc foarte bine ce efecte devastatoare și demoralizatoare are un cocktail Molotov. Unul creat ca la manual și folosit la momentul oportun, desigur.

ADVERTISEMENT

Pentru a se asigura că la timpul potrivit, populația va folosi sticlele incendiare cât mai eficient, autoritățile ucrainene au realizat chiar și ”o rețetă” de cocktail Molotov.

Cum se face un cocktail Molotov? Lecții gratuite

Ea a fost distribuită de reprezentanții Ministerul Apărării din Ucraina și presupunea inserarea polistirenului în combustibilul din sticlă. Astfel, în momentul exploziei, amestecul creat se va lipi de țintă, va arde mai mult timp și va crea mai mult fum.

ADVERTISEMENT

Printre cei care îi așteaptă pe invadatorii ruși cu temutele cocktailuri Molotov sunt ucrainenii din Odesa. Așa cum se observă în videoclip, sunt zeci de persoane care pregătesc ploaia de foc destinată ocupatorilor.

Și localnicii din Dnipro au fost cum se pregătesc pentru sosirea rușilor cu stocuri mari de cocktailuri Molotov. La fel s-a întâmplat și în Kiev.

ADVERTISEMENT

„Sute și sute de oameni aici, în Dnipro, au venit în centrul orașului și sunt în proces de preparare a cocktail-urilor Molotov.

Îi vezi luând polistiren și punându-l în sticle. Spuma de polistiren funcționează pentru a face Molotovul lipicios, pentru a-l ajuta să se lipească de vehicule și alte ținte”, a relatat recent John Sparks, corespondentul SKY News.

ADVERTISEMENT

Ucrainenii îi așteaptă pe invadatori cu o ploaie de foc

Sarah Rainsford, corespondentă BBC, a înregistrat imagini cu femei care ajutau la crearea celebrelor cocktailuri Molotov.

„În Dnipro, multe femei își petrec sâmbăta confecționând cocktailuri Molotov. Profesori, avocați, gospodine. Toți stau ghemuiți pe iarbă pentru a umple sticle”, a observat jurnalista.

Scurtă istorie a cocktailului Molotov

Cocktailul Molotov, celebra bombă artizanală incendiară, a fost botezată așa în din cauza ministrului de externe sovietic Viaceslav Molotov. El a fost unul dintre artizanii pactului germano-sovietic din 1939. În urma acelei înțelegeri, Europa de Est a fost împărțită în sfere de influenţă ale Germaniei naziste şi ale Uniunii Sovietice.

Bomba incendiară a fost folosită pentru prima oară în timpul Războiului Civil Spaniol (1936-1939). Totuși, numele i-a fost dat mult mai târziu. Mai exact în timpul ”Războiului de Iarnă” (30 nov. 1939 – 13 mar. 1940). La acea vreme, Uniunea Sovietică a atacat Finlanda la puțin timp după izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Finlandeza n-a scăpat nici ea de împărțeala stabilită în cadrul Pactului Ribbentrop-Molotov. Astfel, nordicii au fost atacaţi de sovietici, iar numele bombei reprezintă o insultă la adresa ministrului de externe sovietic şi a pactului semnat de acesta.

Molotov anunța populația finlandeză că armata sovietică nu le va bombarda țara, ci îi va trimite alimente. Finlandezii au spus că ”dacă Molotov pune mâncarea, noi vom pune cocktailurile”. Armă a fost folosită cu succes împotriva tancurilor sovietice și a generat un efect demoralizator pentru inamici.

De la alimentele-bombă la cocktailul exploziv

Finlandezii au ironizat misiunea sovietică numind bombele invadatorilor „coşurile de pâine Molotov”. Când au început să folosească bombele incendiare împotriva tancurilor sovietice, ei le-au numit cocktailuri Molotov. Practic, pentru nordici, bombele artizanale erau „băutura care însoţeşte coşul de pâine Molotov”.

Un cocktail Molotov poate fi fabricat din mai multe produse inflamabile, inclusiv alcool. Una dintre combinațiile des întâlnite este formată din benzină și ulei de motor. O cârpă sau bucată de pânză așezată în locul dopului are rol de fitil.

Odată aprins, sticla este lansată către țintă. La spargere, se împrăștie conținutul care intră în contact cu flacara fitilului și se incendiază. Uleiul de motor ajută benzina să se lipească de orice suprafață.

Pentru fitil, fibrele naturale (bumbacul sau lâna) funcționează mai bine decât materialele sintetice. La un moment dat, armata poloneză a dezvoltat un amestec de acid sulfuric, zahăr și clorat de potasiu care s-a aprins la impact. A fost eliminată astfel necesitatea unei siguranțe aprinse.

ADVERTISEMENT