News

Cod galben de furtuni, ploi torențiale și vijelii în România. Vremea se schimbă radical în următoarele ore

Cod galben de furtuni, ploi torențiale și vijelii în România. Vremea se schimbă radical în următoarele ore, lucru de altfel anticipat de meteorologi.
14.04.2023 | 10:55
Cod galben de furtuni ploi torentiale si vijelii in Romania Vremea se schimba radical in urmatoarele ore
Cod galben de furtuni, ploi torențiale. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Cod galben de furtuni, ploi torențiale și vijelii în România. Vremea se schimbă radical în următoarele ore, lucru de altfel anticipat de meteorologi în urmă cu mai multe zile. Atunci, specialiștii anunțau că vremea de Paște va fi urâtă, cu ploi și furtuni, cu toate că afară vor fi zone cu peste 20 de grade Celsius.

Cod galben de furtuni, ploi torențiale și vijelii în România

Așadar, ANM a emis trei mesaje de tip cod galben, primul fiind un mesaj de atenționare meteorologică valabil în intervalul orar 12:00 – 23:00, pe durata zilei de vineri, 14 aprilie 2023. Sunt vizate aici fenomene de instabilitate instabilitate atmosferică temporar accentuată, intensificări ale vântului. Așadar, ploi torențiale cu descărcări electrice și chiar grindină

ADVERTISEMENT

”În Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și nordul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii (rafale de peste 60…65 km/h), averse cu caracter torențial, descărcări electrice și grindină. Cantitățile de apă vor depăși pe alocuri 20…25 l/mp. În Carpații Meridionali și de Curbură, la altitudini mari, vor fi rafale de peste 90…100 km/h”, au transmis meteorologii ANM.

De asemenea, specialiștii ANM au emis două coduri galbene de tip atenționare nowcasting. Primul e valabil până la ora 11:00, în cursul zilei de vineri, 14 aprilie 2023, în următoarele zone: ”Județele Constanța: Medgidia, Cernavodă, Murfatlar, Cumpăna, Valu lui Traian, Agigea, Mircea Vodă, Castelu, Poarta Albă, Rasova, Peștera, Ciocârlia, Saligny, Seimeni, Bărăganu”. Aici este așteptată ”local ceață care determină scăderea vizibilității sub 200 de metri”.

ADVERTISEMENT

Totodată, un alt mesaj valabil tot vineri, 14 aprilie, până la ora 12:00, care anunță ”intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 55…65 km/h”, vizează zonele: ”Județul Caraş-Severin: Moldova Nouă, Oravița, Pojejena, Berzasca, Sichevița, Răcășdia, Grădinari, Sasca Montană, Dalboșeț, Coronini.

Ticvaniu Mare, Ciclova Română, Gârnic, Șopotu Nou, Vărădia, Socol, Berliște, Cărbunari, Naidăș, Vrani, Ciuchici, Ciudanovița; Zona de munte a județului Arad , respectiv zona de munte a localităților: Târnova, Gurahonț, Hălmagiu, Vârfurile, Săvârșin, Almaș, Bârzava, Păuliș, Vărădia de Mureș, Petriș, Hălmăgel, Chisindia, Pleșcuța”.

ADVERTISEMENT

Meteorologul ANM Iris Răducanu, a vorbit în urmă cu mai multe zile despre vremea de Paște, anunțând românii că trebuie să se aștepte la ploi. ”Vom avea parte din nou de ploi, la început în Vest, apoi vor fi în extindere în toată țara. Aceste precipitații vor fi însoțite și de descărcări electrice pentru că și temperaturile vor fi în creștere în zilele următoare.

Dacă pe parcursul zilei de astăzi vom ajunge la temperaturi maxime de până la 17 grade, pe parcursul zilei de vineri ne așteptăm să înregistrăm până la 23 de grade în Sudul teritoriului. Și la București vremea se încălzește. Astăzi va mai ploua temporar, slab, iar pe parcursul zilei temperaturile maxime vor atinge 16 grade. Pe parcursul zilei de vineri ne așteptăm ca temperatura maximă în București să ajungă la 22-23 de grade”, transmitea Iris Răducanu.

ADVERTISEMENT

O informație similară a transmis și meteorologul Radu Ilea, într-o intervenție la Antena 3. ”Din punct de vedere meteorologic, de Paște vom avea tot o vreme capricioasă, în sensul că vor fi precipitații local în majoritate a zonelor țării, iar din punct de vedere termic, estimativ, în jurul normelor specifice perioadei, adică între 10 și 20 de grade, cu 17-18° în Capitală”, a explicat Radu Ilea.

ADVERTISEMENT