News

Cod galben de instabilitate atmosferică și ploi abundente. Zonele vizate de avertizarea ANM

Meteorologii vin cu o nouă avertizare cod galben. Vremea instabilă și ploile abundente afectează mai multe județe din țară
16.09.2023 | 10:47
Cod galben de instabilitate atmosferica si ploi abundente Zonele vizate de avertizarea ANM
ANM a emis un nou cod galben de vreme instabilă Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

O nouă zi de toamnă, o nouă avertizare de la specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Un cod galben de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate este valabil până duminică la prânz.

Cod galben de instabilitate atmosferică și ploi abundente

În ciuda vremii în general calde, care a caracterizat primele două săptămâni de toamnă calendaristică, fenomenele extreme își fac apariția în tot mai mult zone din țară.

ADVERTISEMENT

Astfel, meteorologii ANM au emis o nouă avertizare cod galben pentru fenomene precum instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate. Aceasta a intrat în vigoare sâmbătă, 16 septembrie, la ora 10.00 și va expira duminică, 17 septembrie, la ora 12.00.

În intervalul menționat, ”în Oltenia, vestul Munteniei, sudul Banatului și sud-vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse și cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 50…60 km/h) și izolat grindină.

ADVERTISEMENT

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și pe arii restrânse, îndeosebi în nordul Olteniei, de peste 50…60 l/mp.

Astăzi (16 septembrie), manifestări de instabilitate atmosferică, dar pe arii mai restrânse, vor fi și în Dobrogea, restul Munteniei și al zonei montane. În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj”, se arată în textul avertizării emise de ANM.

ADVERTISEMENT
avertizare cod galben
Cod galben 16 septembrie 2023 Sursa foto: meteoromania.ro

În București, temperaturile vor rămâne apropiate de normalul termic al perioadei, maxima situându-se în jurul valorii de 26
de grade, iar minima va fi de 13…16 grade.

Cerul va fi temporar noros, iar după amiaza și seara sunt posibile perioade cu averse și descărcări electrice. Vântul va fi în general moderat în prima parte a intervalului, apoi va deveni slab.

ADVERTISEMENT

Totuși, meteorologii prognozează pentru următoarele săptămâni o vreme care se menține caldă și destul de săracă în precipitații. Următoarea săptămână, cea care debutează în 18 septembrie, vine cu maxime care vor urca din nou până la 29 – 30 de grade în majoritatea regiunilor.

Vremea continuă să fie mai caldă decât normal, inclusiv în primele două săptămâni ale lunii octombrie, iar cantitățile de precipitații încep să se apropie de normalul perioadei abia în săptămâna 9 – 16 octombrie.

ADVERTISEMENT