News

Furtunile puternice se extind. ANM, o nouă alertă cod galben de vijelii, averse și grindină

ANM a emis o nouă alertă cod galben de fenomene severe: furtunile puternice se extind vineri în mai multe județe ale țării.
15.09.2023 | 10:31
Furtunile puternice se extind ANM o noua alerta cod galben de vijelii averse si grindina
Alertă cod galben de la ANM. Furtunile puternice și vijeliile se extind, zonele afectate de fenomene severe. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

După ce joi au lovit în special vestul și nord-vestul, furtunile puternice se extind către centru, sud și est. ANM a emis o nouă alertă cod galben de instabilitate atmosferică accentuată.

Alertă cod galben de la ANM. Furtunile puternice și vijeliile se extind, zonele afectate de fenomene severe

La mijlocul primei luni de toamnă, România încă se află sub influența unor mase de aer cald. Au fost maxime care, joi, au trecut de 33 – 34 de grade Celsius, apropiindu-se chiar de pragul caniculei, 35 de grade.

ADVERTISEMENT

Treptat, toamna își intră ușor în drepturi. Deocamdată, doar sub aspectul precipitațiilor. Încă de joi, mai multe județe au fost afectate de furtuni puternice, vijelii și căderi de grindină.

Vineri, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă alertă de fenomene severe. De această dată, regiunile din centru, parțial sud și est sunt lovite de ploi puternice. Avertizarea e valabilă în intervalul 15 septembrie ora 10.00 – 16 septembrie ora 06.00.

ADVERTISEMENT

În această perioadă, în cea mai mare parte a Transilvaniei și a zonei montane și local în Muntenia și Moldova vor fi perioade cu instabilitate atmosferică foarte accentuată.

Se vor semnala averse cu caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (cu rafale de 50…60 km/h), izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp, sau prin acumulare, local, cantitățile de apă vor fi de 20…30 l/mp și izolat de peste 40…50 l/mp.

ADVERTISEMENT

Va ploua și în restul țării, mai anunță meteorologii, dar mai slab. ”Astăzi (15 septembrie), manifestări de instabilitate atmosferică vor fi și în celelalte regiuni, dar pe arii mai restrânse. Sâmbătă (16 septembrie) va mai ploua îndeosebi în jumătatea de sud a țării”, conform ANM.

Alertă cod galben de furtuni ANM - Harta avertizării
Alertă cod galben de la ANM. Furtunile puternice și vijeliile se extind, zonele afectate de fenomene severe. Sursa foto: meteoromania.ro

Prognoza ANM pentru București

În Capitală, nu va mai fi caniculă precum în ultimele zile, însă vremea se menține caldă, cu maxime de peste 29-30 de grade. În scenă reapar ploile de vară cu descărcări electrice și vânt puternic.

ADVERTISEMENT

Valorile termice, mai ales cele diurne, vor fi mai scăzute față de zilele precedente, dar se vor situa în continuare peste mediile multianuale. Temperatura maximă va fi de 29…30 de grade, iar cea minimă de 15…17 grade.

Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, mai ales în a doua parte a zilei și noaptea”, se arată în prognoza specială emisă de ANM.

ADVERTISEMENT