News

Cod portocaliu de fenomene extreme. Majoritatea țării, lovită de furtuni, vijelii și grindină

ANM a emis, miercuri dimineață, noi alerte cod portocaliu și galben de furtuni violente. În majoritatea regiunilor vor fi manifestări extreme.
05.07.2023 | 10:24
Cod portocaliu de fenomene extreme Majoritatea tarii lovita de furtuni vijelii si grindina
ANM, alerte cod portocaliu și galben de furtuni, vijelii și grindină. Majoritatea țării, lovită de fenomene extreme. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri dimineață, noi alerte cod portocaliu și cod galben de fenomene extreme. Majoritatea țării va fi lovită de furtuni, vijelii și căderi de grindină.

ANM, alerte cod portocaliu și galben de furtuni, vijelii și grindină. Majoritatea țării, lovită de fenomene extreme

Fenomenele specifice sezonului cald se intensifică în următoarele ore. Specialiștii ANM au emis două alerte cod portocaliu și galben de instabilitate atmosferică accentuată. Asta înseamnă: ploi abundente, furtuni puternice și vijelii devastatoare.

ADVERTISEMENT

Codul portocaliu va fi valabil miercuri, 5 iulie, în intervalul orar 14.00 – 23.00. În această perioadă, în toată zona de munte, sudul Banatului, în cea mai mare parte a Olteniei și a Transilvaniei și în nord-vestul Moldovei vor fi averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină de medii dimensiuni.

Meteorologii avertizează că în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…70 l/mp. Cel mai probabil, și hidrologii vor emite alerte de inundații.

ADVERTISEMENT

Cea de-a doua alertă din punct de vedere al intensității, codul galben, intră în vigoare la ora 12.00, fiind valabilă până joi, 6 iulie, la ora 02.00. Avertizarea vizează Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia, jumătatea de nord a Moldovei, nord-vestul Munteniei, precum și zona de munte.

Aici vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 40 l/mp.

ADVERTISEMENT
Cod portocaliu - ANM. Harta avertizărilor
Cod portocaliu – ANM. Harta avertizărilor. Sursa foto: meteoromania.ro

ANM menține informarea de caniculă. Zonele vizate

În cealaltă parte a țării continuă canicula. ANM anunță că în zilele de miercuri și joi (5 și 6 iulie) disconfortul termic va fi ridicat în regiunile sudice și estice. Aici, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și local va depăși pragul critic de 80 de unități.

Va fi caniculă în cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și în jumătatea de sud a Moldovei. În aceste regiuni, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 37 de grade.

ADVERTISEMENT

În București, vremea va fi caniculară, cu disconfort termic ridicat în orele după-amiezii când indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Nu vor lipsi nici fenomenele de instabilitate.

ANM anunță că cerul va fi variabil, cu înnorări și condiții de averse și descărcări electrice mai ales spre seară. Vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 35 de grade.

ADVERTISEMENT