News

Cod portocaliu de fenomene meteo extreme în mai multe județe din România. ANM anunță furtuni și vijelii

Fenomenele extreme continuă să dea târcoale României, astfel că specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au emis noi avertizări de tip cod portocaliu de furtuni.
29.08.2023 | 10:49
Cod portocaliu de fenomene meteo extreme in mai multe judete din Romania ANM anunta furtuni si vijelii
Cod portocaliu de fenomene meteo extreme. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Sfârșitul lunii august aduce din nou deasupra României cupola de foc care produce temperaturi de aproape 40 de grade Celsius, însă de această dată revin ți furtunile și vijeliile. Așadar, românii mai au de așteptat până când vremea va reveni la normalitate și trebuie să evite drumurile inutile pentru a nu avea probleme de sănătate.

Cod portocaliu de fenomene meteo extreme

Prima avertizare este de tip cod galben e valabilă marți, 29 august, în intervalul orar 10:00 – 16:00. În acest interval, meteorologii transmit că vremea va fi instabilă în sud-vestul țării. ”Vor fi averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h), vijelii și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat peste 40 l/mp”, anunță ANM.

ADVERTISEMENT
Atenționare meteo
Atenționare meteo

O altă atenționare, tot cod galben, e valabilă între orele 16:00 și 21:00. ”În intervalul menționat, în Crișana, estul Olteniei, vestul Maramureșului și al Transilvaniei, precum și în Carpații Occidentali și Meridionali, vremea va deveni treptat instabilă. Vor fi perioade cu intensificări ale vântului (rafale de 55…65 km/h), vijelii, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat peste 35 l/mp”, mai transmit meteorologii.

A treia atenționare este, de această dată, cod portocaliu, valabilă tot în intervalul orar 16:00 – 21:00, pe durata zilei de 29 august 2023. Acest cod portocaliu vizează Banatul, dar și jumătatea vestică a Olteniei, precum și sud-vestul Transilvaniei. Aici, potrivit specialiștilor ANM, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

ADVERTISEMENT

”Vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 70…80 km/h), pe alocuri vijelii puternice, averse torențiale, descărcări electrice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 35…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp”, transmit specialiștii ANM.

Atenționare cod portocaliu
Atenționare cod portocaliu

Din păcate pentru cei care fug de ploi, codurile portocaliu și galben de vremea rea vor fi extinse și miercuri, 30 august, până la ora 12:00. Este vorba de Maramureș, precum și de Transilvania, dar și local în Crișana, Muntenia și vestul Olteniei. Aici, vremea va fi instabilă, fiind prognozate ”averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 55…65 km/h) și izolat vijelii și grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 25…30 l/mp și izolat peste 40 l/mp”.

ADVERTISEMENT

De asemenea, meteorologii anunță că în cea mai mare parte din Oltenia, dar și local în vestul Munteniei și Carpații Meridionali, se anunță perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aici, meteorologii vorbesc despre ”averse torențiale, descărcări electrice, iar în primele ore ale intervalului și intensificări ale vântului (rafale în general de 70…80 km/h) și pe arii restrânse vijelii puternice și grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 35…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp”.

Atenționare cod portocaliu și galben
Atenționare cod portocaliu și galben

Directorul ANM Elena Mateescu a vorbit despre aceste fenomene meteo extreme, în direct la Antena 3. “Mâine vorbim, în special, de fenomene de instabilitate atmosferică, accentuată, în special în partea de sud-vest a țării, acolo unde va intra în vigoare și o avertizare meteorologică de cod galben, ce vizează intensificări de scurtă durată ale vântului cu rafale de 55-65 de kilometri pe oră, vijelii, cantități de apă care pot depăși 25-35 de litri pe metru pătrat.

ADVERTISEMENT

Instabilitatea atmosferică se va manifesta în special în jumătatea de vest a țării pe parcursul nopții de marți spre miercuri. Până atunci vorbim de o vreme caniculară. Astăzi în aproape toată țara rămâne în vigoare o avertizare meteorologică de cod portocaliu ce vizează intensificarea și extinderea valului de căldură, disconfortul termic accentuat“, a declarat Elena Mateescu la Antena 3 CNN.

ADVERTISEMENT