News

MAE, atenționare de călătorie pentru români. Suedia a ridicat nivelul de alertă teroristă

Suedia anunță că a crescut nivelul de alertă teroristă la 4 din 5. Atenționare de călătorie emisă de Ministerul Afacerilor Externe.
17.08.2023 | 19:59
MAE atentionare de calatorie pentru romani Suedia a ridicat nivelul de alerta terorista
MAE, atenționare de călătorie pentru români. Foto: News.ro
ADVERTISEMENT

MAE, atenționare de călătorie pentru românii care vor să ajungă în Suedia, în următoarea perioadă. Autoritățile din regat au anunțat că a fost ridicat nivelul de alertă teroristă, în contextul amenințărilor.

MAE, atenționare de călătorie pentru români. Ce se întâmplă în Suedia

Mai exact, s-a luat decizia creșterii gradului de la nivelul 3, care semnifică „amenințare ridicată”, la nivelul 4, adică „amenințare mare”. Hotărârea a fost luată în urma temerilor privind securitatea țării.

ADVERTISEMENT

„Am decis azi să ridic nivelul ameninţării teroriste de la «ridicat» la «critic». Ameninţarea atentatelor va persista mult timp”, a transmis, joi, într-o conferinţă de presă şefa serviciilor suedeze de informaţii, Charlotte von Essen, potrivit News.ro.

Anunțul a fost făcut după incidentele care i-au avut în prim-plan pe militanții anti-islam. În timpul unor proteste, aceștia au incendiat mai multe exemplare din Coran, cartea sfântă a musulmanilor. Gestul a stârnit revolta în țările musulmane, iar Al-Qaida a îndemnat la atacuri teroriste în Suedia.

ADVERTISEMENT

„Amenințarea la adresa Suediei s-a schimbat treptat, iar amenințarea de atac reprezentată de actorii islamiști violenți a crescut în ultimul an. Suedia a trecut de la a fi considerată o țintă legitimă pentru atacurile teroriste la a fi considerată o țintă prioritară.

În evaluarea noastră, această amenințare va rămâne pentru o perioadă lungă de timp și, prin urmare, am decis să ridic nivelul de amenințare teroristă”, a mai spus Charlotte von Essen.

ADVERTISEMENT

Mesajul transmis de MAE

Totodată, șefa Serviciului Siguranţei suedeze (Säpo) a pecizat că prin această decizie speră ca țara să devină un loc mai sigur. Ea a transmis cetățenilor „să trăiască normal”, dar să continue să se informeze.

În acest context, Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie valabilă pentru cei care sunt, tranzitează sau intenţionează să ajungă în Suedia. MAE informează cu privire la creșterea nivelului de alertă teroristă la patru din cinci.

ADVERTISEMENT

Românii care se află într-o situație dificilă pot cere asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Stockholm: +468205674, +468209927, +4684113181. „De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Regatul Suediei: +46736985463”, adaugă MAE.

 

ADVERTISEMENT