News

Cod portocaliu de furtuni violente emis de ANM. Zonele lovite de vijelii, averse torențiale și grindină

Specialiștii ANM au emis, vineri, un cod portocaliu de furtuni puternice. Mai multe zone vor fi lovite de vijelii, averse torențiale și grindină.
09.06.2023 | 10:24
Cod portocaliu de furtuni violente emis de ANM Zonele lovite de vijelii averse torentiale si grindina
Alertă cod portocaliu de furtuni puternice de la ANM. Zonele lovite de vijelii, averse torențiale și grindină. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cod portocaliu de furtuni puternice emis de ANM. Vineri dimineață, Administrația Națională de Meteorologie a actualizat alertele de vreme rea. Urmează cel puțin două zile cu furtuni violente în mai multe județe.

Alertă cod portocaliu de furtuni puternice de la ANM. Zonele lovite de vijelii, averse torențiale și grindină

Conform meteorologilor, două avertizări vor intra în vigoare în cursul zilei de vineri, 9 iunie. E vorba de o alertă cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și una cod portocaliu de averse torențiale.

ADVERTISEMENT

Codul galben va fi valabil de vineri, 9 iunie, ora 10.00, până sâmbătă, 10 iunie, ora 10.00. În acest interval, ANM anunță că vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată în mai multe zone.

Vizate sunt Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și nord-vestul Moldovei. Aici se vor înregistra averse torențiale, descărcări electrice și izolat grindină, intensificări de scurtă durată ale vântului și vijelii.

ADVERTISEMENT

În aceleași zone, în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp. Așadar, sunt șanse ca hidrologii să emită și ei alerte de inundații și viituri în orele următoare.

Apoi, în intervalul orar 14.00 – 23.00, în vigoare va fi un cod portocaliu de furtuni puternice. Alerta vizează județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj și zonele de munte ale județelor Alba, Bistrița Năsăud, Mureș și Suceava

ADVERTISEMENT

În aceste zone vor fi averse torențiale. Local cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat de peste 50 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore), anunță Administrația Națională de Meteorologie.

Meteorologii subliniază că furtunile nu se vor opri sâmbătă seara. Și în zilele următoare, vremea va fi instabilă mai ales în regiunile vestice, nordice, centrale și la munte.

ADVERTISEMENT
Alertă cod portocaliu ANM - harta
Alertă cod portocaliu ANM – harta. Sursa foto: meteoromania.ro

Cum va fi vremea în București

În continuare, în zona de sud a țării vremea va fi diametral opusă. Conform prognozei speciale a ANM, în București va fi frumos și cald. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Va fi foarte cald, temperatura maximă urmând a urca la 29…30 de grade, iar cea minimă va fi de 13…15 grade.

ADVERTISEMENT