News

Cod portocaliu de viscol puternic la munte, anunță ANM. În ce regiuni va ninge până la Crăciun

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu de viscol puternic în zonele muntoase înalte, dar ninsori vor apărea și alte regiuni.
22.12.2023 | 19:42
Cod portocaliu de viscol puternic la munte anunta ANM In ce regiuni va ninge pana la Craciun
Viscol puternic în regiunile de munte/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Vânturi puternice se vor înregistra, în următoarele zile, în întreaga țară, cele mai afectate fiind zonele muntoase înalte, pentru care Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod portocaliu care a intrat în vigoare din această seară, de la ora 18, scrie News.ro.

Codul portocaliu de viscol anunțat de ANM este valabil începând de vineri, ora 18.00, până duminică, la ora 10.00. Zonele afectate sunt regiunile montane înalte din județele Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Neamţ, Bacău, Mureş, Harghita, Covasna, Braşov, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Sibiu, Alba, Hunedoara, Gorj, Mehedinţi, Caraş-Severin, Arad, Bihor, Cluj şi Sălaj.

ADVERTISEMENT

În zona montană înaltă (în general la peste 1.500 m), vântul va sufla tare, cu rafale de peste 110…120 km/h, va fi viscol puternic, vizibilitate foarte redusă şi zăpadă troienită”, a anunțat ANM.

De altfel, întreaga țară este sub cod galben de vânt încă de a ora 12, avertizarea meteo care va fi valabilă până duminică, la ora 10.00. În anumite regiuni, vor fi şi ninsori moderate cantitativ, pe alocuri viscolite în Maramureş şi Transilvania.

ADVERTISEMENT

La munte rafalele de vânt vor avea vizteze de 90…100 km/h, iar în Transilvania, sudul Olteniei, al Munteniei şi local în Dobrogea, mai ales pe parcursul zilei de sâmbătă viteza vântului va atinge 65…70 km/h şi pe arii restrânse 80 km/h. În restul regiunilor țării vor fi intensificări locale şi temporare, cu viteze în general de 55…60 km/h.

La munte, ninsorile vor fi viscolite, iar cantitatea de precipitații va fi de 25-30 l/mp, însă poate ajunge la 40-50 l/mp în Carpaţii Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali. Viscolul va face ca vizibilitatea să fie redusă considerabil.

ADVERTISEMENT

În cursul nopții de vineri spre sâmbătă, ninsori viscolite, cu depuneri de stat de zăpadă, vor avea loc în Maramureş şi Transilvania. În Moldova, în Crişana şi în Banat ninsorile viscolite vor apărea doar pe arii restrânse, iar depunerile de zăpadă vor fi mai mici.

Viscolu anunțat la munte a alertat salvamontiștii care le cer turiștilor să fie foarte prudenți. „Chiar dacă vremea pare primăvăratică la altitudini mai mici, la munte situaţia este complet diferită. Traseele montane care implică zonă de creastă, versanţi nordici şi altitudini de peste 1500 m prezintă un strat consistent de zăpadă îngheţată, iar vântul puternic din următoarea perioadă nu va îmbunătăţi deloc aceste condiţii”, a transmis Salvamont Suceava.

ADVERTISEMENT

În București, intensificările vântului vor avea loc mai ales de sâmbătă dimineață, viteza rafalelor putând ajunge la 55-65 km/h. Cerul va fi preponderent noros și există posibilitatea unor ploi în cursul zilei de sâmbătă.

ADVERTISEMENT