News

Cod portocaliu şi cod galben de ploi abundente, furtuni și grindină de la ANM. Zonele afectate de vremea extremă

Un cod portocaliu şi un cod galben de ploi abundente, furtuni și grindină au fost emise de ANM pentru mai multe zone.
15.06.2021 | 10:13
Cod portocaliu si cod galben de ploi abundente furtuni si grindina de la ANM Zonele afectate de vremea extrema
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, marți, o dublă avertizare cod portocaliu și cod galben de ploi abundente și instabilitate atmosferică accentuată.

Cod portocaliu şi cod galben de ploi abundente, furtuni și grindină de la ANM

Potrivit specialiștilor de la ANM, de marți de la ora 12:00 până miercuri seara la ora 23:00, mai multe zone din estul, sudul și parțial centrul și nordul țării vor fi lovite de fenomene extreme.

ADVERTISEMENT

Un cod portocaliu va fi în vigoare în intervalul amintit în Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și cea mai mare parte a Moldovei, privind instabilitatea atmosferică accentuată. Aici va ploua abundent, se vor semnala descărcări electrice și izolat va cădea grindină.

Ploile vor avea și caracter torențial, în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de 25…35 l/mp și pe spații mici 50…60 l/mp, iar prin acumulare se vor depăși 70…90 l/mp.

ADVERTISEMENT

Vântul va pune și el probleme și va avea intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h şi vor fi vijelii în mai multe zone.

cod portocaliu cod galben ANM
Cod portocaliu şi cod galben de ploi abundente, furtuni și grindină de la ANM. Sursa foto: meteoromania.ro

În același interval amintit mai sus, un cod galben va viza Moldova, jumătatea vestică a Munteniei, estul Transilvaniei, zona Carpaților Orientali și local în Carpații Meridionali.

ADVERTISEMENT

Și în aceste zone vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, pe alocuri descărcări electrice și izolat grindină.

Cantitățile de apă, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, vor depăși 20…30 l/mp și pe arii restrânse, 40 l/mp.

ADVERTISEMENT

Vântul va avea temporar intensificări cu viteze în general de 45…55 km/h, iar în Carpații Meridionali, la altitudini mari, peste 80…90 km/h.

Cum va fi vremea în București

Vremea rea nu va ocoli nici Capitala. Și aici vom avea parte de fenomene meteo severe, specifice sezonului cald în care ne aflăm.

Îndeosebi în cursul după-amiezilor și al serilor de marți (15 iunie) și miercuri (16 iunie) vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului.

Ploile vor avea și caracter torențial, iar în medie, se vor înregistra cantități de apă, în intervale scurte de timp de 10…15 l/mp, iar prin acumulare 25…35 l/mp. Temperatura maximă va fi de 22…24 de grade – marți (15 iunie) și de 25….26 de grade – miercuri (16 iunie). Minima termică va fi de 14…16 grade.

ADVERTISEMENT