News

Strada acoperită din mijlocul Bucureștiului. Puțini români mai știu de acest pasaj secret

Strada care a fost primul mall din mijlocul Bucureștiului. Un pasaj secret de care puțini români mai știu, aici a funcționat și un templu masonic
27.04.2024 | 12:33
Strada acoperita din mijlocul Bucurestiului Putini romani mai stiu de acest pasaj secret
Pasajul este acoperit cu sticlă și decorat în stil Art Nouveau / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Una din străzile emblematice ale Bucureștiului este și pasajul Villacrosse, un pasaj cu două străzi, acoperit cu cupole de sticlă, în formă de U și care a fost finalizat în 1891.

Conexiunea cu Calea Victoriei

Pasajul Villacrosse, după numele arhitectului român de origine catalană Xavier Villacrosse (care a fost și arhitectul-șef al Bucurerștiului, în perioada  1840-1850), este o ramură a pasajului care leagă Calea Victoriei de centrul vechi (Lipscani).

ADVERTISEMENT

A doua ramură a pasajului, care pornește din Calea Victoriei se numește Macca, după Mihalache Macca, care a fost cumnatul constructorului.  Pasajul a fost proiectat de arhitectul român Felix Xenopol și initial se dorea un pasaj de legătură dintre Banca Națională și Calea Victoriei, care era artera emblematică a Capitalei.

Pasajul are un portal monumental la intrarea din strada Eugeniu Carada, unde au fost amplasate decorațiuni și reprezentări de atlanți și cariatide. S-a dorit ca pasajul să fie unul similar cu pasajele acoperite din capitalele occidentale.

ADVERTISEMENT

Primul mall al Bucureștiului

Se poate spune că pasajul Macca-Villacrosse a fost primul mall al Bucureștiului, având la parter locuri pentru diverse spații comerciale. Faptul că a fost acoperit cu sticlă și având elemente arhitectonice din stilul Art Nouveau a dus în scurt timp la căpătarea unei faime în rândul bucureștenilor.

Pasajul a devenit rapid un loc de întâlnire, având numeroase cafenele, baruri, ceainării, magazine, fiind frecventat și de intelectualitatea Bucureștiului. De asemenea, în pasajul Macca-Villacrosse a funcționat și prima Bursă de Valori din București.

ADVERTISEMENT

Pasajul are și o clădire în centru, care nu a fost demolată în epocă, fostul han Câmpineanu, care ulterior a fost înlocuit cu imobile mai moderne. În pasaj a funcționat un timp și un templu masonic, care a fost vizitat de altfel și de regele suedez Oskar al II-lea, care era mare maestru al Lojei din Suedia.

Pasajul Bujuteria, pe vremea comunismului

În vremea comunismului, pasajul Macca-Villacrosse era cunoscut sub numele de pasajul Bijuteria (după denumirea unui magazin aflat pe Calea Victoriei. Pasajul a avut parte de lucrări de renovare în 1979, dar de atunci nu s-au mai făcut reparații de amploare.

ADVERTISEMENT

După anii comunismului, pasajul a fost retrocedat vechilor prorietari iar aici funcționează restaurante și cafenele celebre în București, ca parte a centrului vechi turistic. În apropierea pasajului se află obiective importante ale Capitalei, cum sunt Banca Națională a României, Muzeul BNR, Palatul CEC, Muzeul Național de Istorie, Teatrul de Comedie.

 

ADVERTISEMENT