News

Strada acoperită din mijlocul Bucureștiului. Puțini români mai știu de acest pasaj secret

Strada care a fost primul mall din mijlocul Bucureștiului. Un pasaj secret de care puțini români mai știu, aici a funcționat și un templu masonic
27.04.2024 | 12:33
Strada acoperita din mijlocul Bucurestiului Putini romani mai stiu de acest pasaj secret
Pasajul este acoperit cu sticlă și decorat în stil Art Nouveau / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Una din străzile emblematice ale Bucureștiului este și pasajul Villacrosse, un pasaj cu două străzi, acoperit cu cupole de sticlă, în formă de U și care a fost finalizat în 1891.

Conexiunea cu Calea Victoriei

Pasajul Villacrosse, după numele arhitectului român de origine catalană Xavier Villacrosse (care a fost și arhitectul-șef al Bucurerștiului, în perioada  1840-1850), este o ramură a pasajului care leagă Calea Victoriei de centrul vechi (Lipscani).

ADVERTISEMENT

A doua ramură a pasajului, care pornește din Calea Victoriei se numește Macca, după Mihalache Macca, care a fost cumnatul constructorului.  Pasajul a fost proiectat de arhitectul român Felix Xenopol și initial se dorea un pasaj de legătură dintre Banca Națională și Calea Victoriei, care era artera emblematică a Capitalei.

Pasajul are un portal monumental la intrarea din strada Eugeniu Carada, unde au fost amplasate decorațiuni și reprezentări de atlanți și cariatide. S-a dorit ca pasajul să fie unul similar cu pasajele acoperite din capitalele occidentale.

ADVERTISEMENT

Primul mall al Bucureștiului

Se poate spune că pasajul Macca-Villacrosse a fost primul mall al Bucureștiului, având la parter locuri pentru diverse spații comerciale. Faptul că a fost acoperit cu sticlă și având elemente arhitectonice din stilul Art Nouveau a dus în scurt timp la căpătarea unei faime în rândul bucureștenilor.

Pasajul a devenit rapid un loc de întâlnire, având numeroase cafenele, baruri, ceainării, magazine, fiind frecventat și de intelectualitatea Bucureștiului. De asemenea, în pasajul Macca-Villacrosse a funcționat și prima Bursă de Valori din București.

ADVERTISEMENT

Pasajul are și o clădire în centru, care nu a fost demolată în epocă, fostul han Câmpineanu, care ulterior a fost înlocuit cu imobile mai moderne. În pasaj a funcționat un timp și un templu masonic, care a fost vizitat de altfel și de regele suedez Oskar al II-lea, care era mare maestru al Lojei din Suedia.

Pasajul Bujuteria, pe vremea comunismului

În vremea comunismului, pasajul Macca-Villacrosse era cunoscut sub numele de pasajul Bijuteria (după denumirea unui magazin aflat pe Calea Victoriei. Pasajul a avut parte de lucrări de renovare în 1979, dar de atunci nu s-au mai făcut reparații de amploare.

ADVERTISEMENT

După anii comunismului, pasajul a fost retrocedat vechilor prorietari iar aici funcționează restaurante și cafenele celebre în București, ca parte a centrului vechi turistic. În apropierea pasajului se află obiective importante ale Capitalei, cum sunt Banca Națională a României, Muzeul BNR, Palatul CEC, Muzeul Național de Istorie, Teatrul de Comedie.

 

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și...
Ebrahim Raisi, ce nu ni s-a spus: cum era poreclit în Iran și de ce regimul a ascuns, inițial, moartea sa
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Trei judeţe, sub cod galben de grindină şi descărcări electrice în următoarele ore....
Trei judeţe, sub cod galben de grindină şi descărcări electrice în următoarele ore. Avertizare nowcasting de fenomene periculoase
Cunoscutul milionar român ajuns la sapă de lemn, ca Irinel Columbeanu, a primit...
Cunoscutul milionar român ajuns la sapă de lemn, ca Irinel Columbeanu, a primit o altă lovitură!
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf....
Imagini rare cu fiul cel mare al Corinei Caciuc și al lui Reghecampf. Ce imagine fabuloasă au postat cei doi
Oana Zăvoranu, decizie bombă. L-a concediat în 2 secunde
Oana Zăvoranu, decizie bombă. L-a concediat în 2 secunde
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și...
George și Ionela au murit ieri, în Iași. Ce tragedie! Ce tineri și frumoși erau! În loc de nuntă, acum familiile se pregătesc de înmormântare
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Peste 30 de stele de pe cer poartă numele acestui oraș din România!...
Peste 30 de stele de pe cer poartă numele acestui oraș din România! Puțină lume știe acest detaliu