News

Rețeaua subterană de care puțini bucureșteni își mai aduc aminte. Unde s-ar afla tunelurile secrete peste care trec zilnic milioane de români

Unde există tunelurile secrete din București? Foarte mulți oameni nu știu despre existența lor. Au fost construite pe vremea lui Ceaușescu.
27.04.2024 | 11:49
Reteaua subterana de care putini bucuresteni isi mai aduc aminte Unde sar afla tunelurile secrete peste care trec zilnic milioane de romani
Tunelurile secrete din București. colaj Fanatik/ Foto Libertatea/Historia
ADVERTISEMENT

În București se află o rețea subterană și milioane de români trec peste tunelurile secrete, de care mulți nu își mai aduc aminte. Acestea leagă zone importante ale Capitalei și au fost construite în comunism, pe timpul lui Nicolae Ceaușescu.

Tunelurile secrete din București, construite pe vremea lui Ceaușescu

Rețeaua subterană se întinde pe o distanță de circa 20 de kilometri. Unul dintre tuneluri ar face legătura între zona Primăverii și Piața Unirii, ajungând până la Casa Poporului, arată informațiile obținute în urmă cu câțiva ani de Libertatea.

ADVERTISEMENT

Date despre aceste galerii subterane au apărut încă din anii ‘90. După Revoluție, istoricul Dan Falcan a dezvăluit că oamenii au dat întâmplator de urma lor când luptătorii ieșeau și dispăreau, în mod rapid, din zona respectivă.

Alte tuneluri există în zona sediului Ministerului de Interne. Cei care au ajuns aici spun că unele porțiuni pot fi străbătute cu doar barca, potrivit sursei citate. Acestea ar duce până la Parcul Cișmigiu.

ADVERTISEMENT

De altfel, înainte de anii 2000, Primăria Capitalei a intenționat să transforme o castetă „tehnică”, de circa 3,5 metri, a Magistralei 2 de metrou în parcare subterană, între Piața Charles de Gaulle și Piața Universității. Tunelul este sub bulevardele Bălcescu, Magheru, Aviatorilor și Piața Victoriei.

Unde se află cele două buncăre antiatomice din Capitală

În cele din urmă s-a renunțat la idee, deoarece spațiile de intrare și de ieșire pentru autoturisme nu erau suficient de largi pentru a permite acest lucru. Totodată, tunelurile secrete leagă buncărul antiatomic din Palatul Parlamentului de Palatul Cotroceni și Ministerul Apărării Naționale, aici unde ar fi un al doilea buncăr.

ADVERTISEMENT

În Casa Poporului se află șapte etaje subterane. Totodată, în Piața Victoriei se suprapun cinci tipuri de astfel de tuneluri. Labirintul subteran a fost construit în timpul lui Ceaușescu, ducând în puncte cheie ale Capitalei. Prin intermediul lor, dictatorul putea scăpa de eventuale pericole, în cazuri de urgență.

Însă, nu toate tuneluri au apărut pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Unele dintre ele au fost săpate acum sute de ani, la ordinea boierilor din timpurile respective. Ei dețineau terenuri pe care cultivau viță de vie.

ADVERTISEMENT

Astfel, casele boierești aveau crame uriașe. Istoricii cred că, de fapt, unele dintre tuneluri ar fi fost vechi încăperi destinate preparării și depozitării vinului, arată Historia. Mai mult, alte tuneluri erau construite de boieri pentru a fugi din calea războaielor.

ADVERTISEMENT
Tags: