News

Cod portocaliu și galben de ploi torențiale și furtuni. Anunțul meteorologilor

Cod portocaliu și galben de ploi, furtuni și grindină, emise vineri dimineață. Ce zone vor fi vizate de atenționarea meteorologilor?
07.07.2023 | 10:42
Cod portocaliu si galben de ploi torentiale si furtuni Anuntul meteorologilor
Cod portocaliu și galben de vreme rea. Colaj Fanatik/ Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cod portocaliu și galben de ploi puternice și vijelii. Administrația Națională de Meteorologie a emis, vineri dimineață, noi avertizări instabilitate atmosferică. Acestea vor fi valabile pentru aproape întreaga țară.

Cod portocaliu și galben de vreme rea

Vorbim de o atenționare cod galben, care va intra în vigoare la ora 12:00, urmând să fie valabilă până sâmbătă la ora 10:00. Vor fi afectate zone din Muntenia, Dobrogea, Transilvania, dar și mare parte a Moldovei și zonei de munte.

ADVERTISEMENT

Conform meteorologilor, în intervalul menționat, vor fi ploi torențiale, descărcări electrice, vânt puternic, cu viteze în general de 55…65 km/h, grindină și furtuni. Precipitațiile vor aduce cantități de apă semnificative.

„Se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 40 l/mp”, transmite ANM.

ADVERTISEMENT

Totodată, meteorologii atrag atenția asupra faptului că disconfortul termic va fi prezent în special în Oltenia și Muntenia. „Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și va depăși ușor pragul critic de 80 de unități”, adaugă ANM.

Codul portocaliu de vreme rea va intra în vigoare la ora 14:00. Atenționarea va fi valabilă până sâmbătă, 8 iulie, la ora 6 dimineața. Fenomenele vizate sunt de instabilitate atmosferică accentuată în sudul și sud-estul Transilvaniei, dar și în Muntenia.

ADVERTISEMENT
Cod portocaliu și galben de ploi. Harta ANM
Cod portocaliu și galben de ploi torențiale. Sursa foto: Meteo Romania

„În sudul și sud-estul Transilvaniei și local în Muntenia vor fi averse torențiale, descărcări electrice și vijelii. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50…60 l/mp”, mai spun reprezentanții ANM.

Cum va fi vremea în următoarele zile

Pe de altă parte, meteorologii au avertizat că în această lună ne vom confrunta cu temperaturi mult mai ridicate decât specificul perioadei. Dacă în weekend se va înregistra o ușoară răcire a vremii, situația se va schimba începând de săptămâna viitoare.

ADVERTISEMENT

În special, de la jumătatea săptămânii următoare, valorile termice vor fi chiar mai mari decât cele din ultimele două zile, potrivit directorului Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu. „Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, da cu o abatere termică pozitivă ușor mai accentuată în regiunile estice și sudestice”, a transmis reprezentantul ANM.

 

ADVERTISEMENT