News

Cod portocaliu și galben de viituri. Ce județe sunt vizate de avertismentele hidrologilor

Cod portocaliu și galben de viituri în mai multe zone. Reprezentanții INHGA transmit că vor fi creşteri de debite şi niveluri.
03.12.2023 | 14:31
Cod portocaliu si galben de viituri Ce judete sunt vizate de avertismentele hidrologilor
Cod portocaliu și galben de viituri. Foto descriptiv Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cod portocaliu și galben de viituri. Reprezentanții Apelor Române au emis, duminică, 3 decembrie, avertizări de vreme rea. Sunt vizate mai multe zone din două județe ale țării, potrivit hidrologilor.

Cod portocaliu și galben de viituri

Codurile vor fi active în partea de nord-vest a României. Aici va fi pericol de inundații, spun specialiștii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor. Codul portocaliu a intrat în vigoare duminică, la ora 12:00, urmând să fie valabil până luni, 4 decembrie, la ora 00:00.

ADVERTISEMENT

Conform hidrologilor sunt vizate râurile din bazinele hidrografice: „râul Tur – pe sectorul aval de Acumularea Călineşti Oaş (sector îndiguit – judeţul Satu Mare) și râul Crasna – pe sectorul situat în aval de stația hidrometrică Craidorolţ (sector îndiguit – judeţul Satu Mare).”

Codul galben este valabil de duminică, de la ora 12:00, până marți, 5 decembrie, la ora 09:00. În acest caz, vorbim de râurile din bazinele hidrografice Tur, din județul Satu Mare, dar și de râul Crasna, pe sectorul situat în aval de stația hidrometrică Craidorolţ (judeţul Satu Mare) și Barcău – curs inferior (judeţul Bihor).

ADVERTISEMENT

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) transmite că vor fi creşteri de debite şi niveluri. Fenomenele vor avea loc în urma propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu depăşiri de apărare.

„Se menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenții de grad inferior ai râurilor marcate pe hartă. În acest context recomandăm respectarea măsurilor dispuse de autoritățile de la nivel național, județean sau local. Cu responsabilități ȋn gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații”, au anunțat hidrologii, într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Vremea se schimbă radical, val de aer rece

Totodată, meteorologii au anunțat că vremea se va schimba radical, din nou. După temperaturile neobișnuit de ridicate de la finalul săptămânii, un val de aer rece va pătrunde în România, prin vestul țării.

Reprezentanții ANM spun că valorile vor scădea simțitor și o răcire semnificativă a vremii se va observa încă de duminică, în jumătatea nord-vestică a țării. Ulterior, masa de aer rece va cuprinde toată România.

ADVERTISEMENT

În anumite zone, valorile termice vor scădea și cu 10-15 grade. Drept urmare, în prima zi a săptămânii viitoare, temperaturile vor fi mai scăzute decât este normal pentru această perioadă în majoritatea regiunilor.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: