News

Risc de viituri și inundații în mai multe județe. Alerte cod portocaliu și galben emise de hidrologi

Risc crescut de viituri și inundații pentru mai multe județe din țară. În paralel cu alertele ANM, hidrologii au emis și ei avertizări cod portocaliu și galben.
14.06.2023 | 13:32
Risc de viituri si inundatii in mai multe judete Alerte cod portocaliu si galben emise de hidrologi
Alertă de viituri și inundații în mai multe județe. Hidrologii au emis cod portocaliu și galben. Sursa foto: hepta.ro / hidro.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Risc foarte ridicat de viituri și inundații în mai multe județe din țară. Hidrologii au emis alerte cod portocaliu și galben pentru următoarele 24 de ore. Vizate sunt bazinele hidrografice din vestul și sud-vestul României.

Alertă de viituri și inundații în mai multe județe. Hidrologii au emis cod portocaliu și galben

Miercuri, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un nou cod galben de fenomene severe. Vor urma ore cu ploi torențiale, vijelii, descărcări electrice și posibile căderi de grindină.

ADVERTISEMENT

În aproximativ același interval, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis o serie de avertizări cod galben şi cod portocaliu de viituri. Alertele vizează până joi la prânz râuri din sud-vestul ţării.

Din datele INHGA, în intervalul 14 iunie, ora 11:00 – 15 iunie, ora 12:00, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte şi a precipitaţiilor prognozate, codul Portocaliu va afecta râuri din bazinele hidrografice: Pogăniş – sector aval confluenţă cu râul Tău – amonte Acumularea Cadar Duboz (judeţul Caraş-Severin) şi Bârzava – pe sectorul aval staţia hidrometrică Gătaia (sector îndiguit – judeţul Timiş).

ADVERTISEMENT

În aceeași perioadă va fi în vigoare şi un cod galben, instituit pe anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Pogăniş, Bârzava, Moraviţa (judeţele: Caraş-Severin şi Timiş) şi Jiu (judeţele: Mehedinţi şi Dolj).

Aceeaşi avertizare va viza, pe parcursul zilei de joi, între orele 6:00 – 12:00, râuri din alte bazine hidrografice. Vorbim de Timiş (judeţele: Caraş-Severin şi Timiş), Caraş, Nera (judeţul Caraş-Severin), Cerna (judeţele: Gorj şi Caraş-Severin), Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte confluenţă cu râul Desnăţui (judeţele: Dolj, Mehedinţi şi Caraş-Severin), Desnăţui (judeţele: Mehedinţi şi Dolj), Jiu şi Motru (judeţele: Gorj şi Mehedinţi).

ADVERTISEMENT

”În următoarele 24 de ore ne putem aştepta la scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, existând probabilitatea depăşirii cotelor de apărare”, au avertizat hidrologii.

ANM anunță ploi abundente și furtuni până pe 19 iunie

Alerta cod galben emisă miercuri, pentru 6 județe, se va prelungi cel mai probabil pentru majoritatea zonelor, de joi. ANM anunță că instabilitatea atmosferică va fi accentuată în cea mai mare parte a țării până în jurul datei de 19 iunie.

ADVERTISEMENT

În acest interval, vor predomina fenomenele severe specifice sezonului cald. E vorba de furtuni, vijelii, averse torențiale și căderi de grindină. Este de așteptat ca INHGA să emită alte alerte de viituri și inundații.

ADVERTISEMENT
Tags: