News

Cod roșu de caniculă pentru București și Ilfov. Unde se găsesc puncte de prim ajutor pe timpul alertei meteo, recomandările ISU

Val de căldură extrem, în următoarele două zile, în București și Ilfov. A fost emis cod roșu. Ce recomandă specialiștii.
24.07.2023 | 17:27
Cod rosu de canicula pentru Bucuresti si Ilfov Unde se gasesc puncte de prim ajutor pe timpul alertei meteo recomandarile ISU
Cod roșu de caniculă pentru București și Ilfov. Sursa foto: ISU/Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Cod roșu de caniculă pentru București și Ilfov. Vremea va fi extrem de caldă, în zilele de 25 și 26 iulie, potrivit unei alerte a Administrației Naționale de Meteorologie. Conform specialiștilor, temperaturile vor fi extreme, ajungând chiar și la 40…42 de grade.

Cod roșu de caniculă pentru București și Ilfov

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov (ISU) atrage atenția cetățenilor cu privire la riscurile existente pe timpul caniculei. Reprezentanții ISU au emis informări, fiind distribuite mesaje utile rețelele de socializare, dar și pe panourile electronice stradale.

ADVERTISEMENT

ISU îndeamnă oamenii să evite deplasările în zilele caniculare. Încercați să ieșiți din locuințe doar în primele ore ale dimineții, respectiv seara. Expunerea la razele soarelui, precum și efortul fizic intens nu sunt recomandate în intervalul orar 11:00-18:00.

Este important pentru organism să beți cel puțin doi litri de lichide pe zi, în special, apă, ceaiuri sau sucuri naturale. Nu consumați băuturi alcoolice, existând riscul apariției deshidratării. De asemenea, ISU recomandă să nu consumați băuturi ce conțin cofeină sau zahăr în cantitate mare.

ADVERTISEMENT

O atenție deosebită trebuie acordată și alimentației. Mesele ar trebui să fie bogate în produse cu valoare calorică redusă, evitând conținutul mare de grăsimi. Consumați multe fructe și legume, în perioada caniculei.

Totodată, ISU recomandă să comunicați cu persoanele în vârstă, care au nevoie de asistență în această perioadă. Animalele de companie nu ar trebui lăsate singure în mașini, iar de același sfat trebuie să țină cont și cei care au copii.

ADVERTISEMENT

Cei care au diverse afecțiuni trebuie să își continue tratamentul. În cazul în care nu vă simțiți bine, cereți sfatul medicului pentru o posibilă modificare a schemei tratamentului.

Puncte de prim ajutor pe timpul caniculei

De asemenea, în cazul în care vă aflați pe străzile Capitalei și vă simțiți rău din cauza caniculei, aveți la dispoziție puncte de prim-ajutor în toate sectoarele din București. Lista centrelor de prim ajutor poate fi consultată aici: https://b.prefectura.mai.gov.ro/.

ADVERTISEMENT

O serie de recomandări face și președintele Comitetului Municipiului București pentru Situaţii de Urgenţă, Prefectul Diana-Anca Artene, având în vedere pericolul generat de caniculă.

„Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11.00 – 18.00. Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;

Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 grade Celsius. Dacă nu aveți aer condiționat in locuință sau la locul de muncă, petreceți 2 – 3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (cinematografe, spații publice, magazine, lăcașe de cult). (…)

În fiecare sector există locuri în care pot primi ajutor și apă potabilă, în cazul în care se găsesc într-o situație dificilă cauzată de temperaturile extreme.”, a transmis prefectul Artene.

 

 

ADVERTISEMENT
Tags: