Life

Combinatul din România care își reîncepe activitatea. Aproximativ 75% din producție este destinată pentru țara noastră

Vești bune pentru fermierii din România Unul dintre cele mai mari combinate de la noi din țară își va redeschide porțile.
04.02.2024 | 14:33
Combinatul din Romania care isi reincepe activitatea Aproximativ 75 din productie este destinata pentru tara noastra
Se redeschide combinatul Azomureș. Sursa foto: Canva
ADVERTISEMENT

Vești bune pentru sectorul industrial din România. Unul dintre cele mai mari combinate de pe teritoriul țării noastre plănuiește să își redeschidă porțile. Combinatul își va relua cât de curând activitatea, astfel că deja au început încărcările la instalații.

Azomureș se redeschide după o lună de pauză

În urmă cu o lună, Azomureș punea lacătele pe combinat. Acesta și-a oprit activitatea, dar se pare că pauza nu a fost deloc una prea mare. Acum, la începutul lunii februarie, combinatul își va relua activitatea.

ADVERTISEMENT

Așa cum era de așteptat, începutul este mai greu. Tocmai de aceea, combinatul nu va funcționa la capacitatea sa maximă, după cum a anunțat și purtătorul de cuvânt al combinatului.

Momentan, a fost încărcată doar unitatea 1, dar vestea este una foarte bună pentru fermieri. Cu această ocazie, cu toții speră să poată cumpăra îngrășăminte la prețuri avantajoase.

ADVERTISEMENT

Din păcate, având în vedere că Azomureș lucrează la capacitate redusă, acesta nu va putea acoperi necesarul de îngrășăminte. Fermierii au făcut mai multe cereri la începutul anului, dar, cel mai probabil, va mai dura până când acestea vor fi îndeplinite în totalitate.

Combinatul s-a închis din cauza costurilor ridicate la gaz

Prima dată, Azomureș a fost închis în 2021. Motivul care i-a determinat pe reprezentanți să pună lacătul pe ușă a fost prețul mult prea ridicat al gazelor. Însă, din fericire pentru fermieri, combinatul nu a stat prea mult timp închis.

ADVERTISEMENT

În vara lui 2023, Azomureș s-a redeschis, dar nu a mai funcționat la capacitatea maximă. Reprezentanții au fost nevoiți să găsească o soluție de mijloc. Astfel, pentru a reduce consumul de gaze, Azomureș a funcționat cu o singură unitate de producție.

Combinatul a funcționat la jumătate din capacitatea sa până la începutul lunii decembrie. Apoi, a urmat din nou o perioadă în care a fost închis. Acum, însă, Azomureș s-a redeschis, urmând să asigure fermierilor o mare parte din cantitatea de îngrășământ necesară.

ADVERTISEMENT

Ministrul Agriculturii i-a asigurat pe români și, în special, pe fermieri că Azomureș nu va pune niciodată punct definitiv producției de îngrășământ. Ba mai mult, nu doar din partea combinatului vin vești bune.

Se pare că românii nu trebuie să își facă griji în privința gazelor. În depozitele sunt suficiente stocuri, așa cum au declarat reprezentanții Transgaz și Depogaz.

ADVERTISEMENT
Tags: