News

Comisarul-șef al Gărzii de Mediu, despre firmele care aduc deșeuri în România: “Există o presiune crescândă a unor rețele asupra noastră”

11.05.2021 | 22:08
Comisarulsef al Garzii de Mediu despre firmele care aduc deseuri in Romania Exista o presiune crescanda a unor retele asupra noastra
ADVERTISEMENT

Octavian Berceanu, comisarul-șef al Gărzii de Mediu, a discutat marți, la Digi24, despre rețelele de firme care aduc deșeuri în România pentru a le depozita într-una dintre gropile de gunoi locale, declarând: “există o presiune crescândă a acestor rețele de crimă organizată asupra noastră”.

Berceanu s-a făcut remarcat anul acesta în luna martie când a sfătuit toți bucureștenii să nu deschidă geamurile, într-una dintre zilele în care nivelul poluării a fost imens.

ADVERTISEMENT

Comisarul-șef i-a avertizat pe români că amenzile pentru aruncarea ilegală a gunoaielor sunt semnificative, în contextul grătarelor și picnicurilor tot mai dese.

Octavian Berceanu, despre firmele care încearcă să aducă deșeuri în România: “Există o presiune asupra noastră”

“Sunt în total 90 de containere, am controlat 45 de containere până acum, am găsit până acum mase plastice, deșeuri textile, electrocasnice, tocătură din materiale care nu ar trebui să intre în România.

ADVERTISEMENT

Există o presiune crescândă pentru depozitarea acestor deșeuri din partea de vest a României. La noi să depozitezi o tonă de deșeuri costă 50 de euro, în vest costă 250 de euro. Vrem să eliminăm rețelele de crimă organizată care aduc aceste deșeuri în România.

În 2018 China a stopat importul de deșeuri, atunci a început acest război cu autoritățile din România și construim baze de date care să stopeze aceste rețele de tip mafiot.

ADVERTISEMENT

Sunt încercări multiple la toate punctele de graniță, vorbim de transport naval, auto și de toate felurile. Trebuie să avem un răspuns foarte robust față de acest tip de crimă organizată.

Probabil aceste containere ar fi fost duse la un depozit de deșeuri, o groapă de gunoi conformă. Noi încercăm să stopăm fiecare container la intrarea în țară, ne dotăm cu scannere mobile pentru a verifica din mers orice container unde avem suspiciuni.

ADVERTISEMENT

Am început luni un control în județul Dolj, fiecare comună în parte, fiecare depozit legal sau ilegal, primarii sunt amendați și încercăm să aducem la normal lucrurile. Dacă avem un gospodar în comună, primarul, atunci nu avem gunoaie acolo.

Dacă nu, dăm amendă, acestea sunt foarte mari, de sute de mii de lei, venim cu măsuri și dacă vom constata că nu ridică gunoiul, îl amendăm din nou.

Trebuie să ne gândim la partea legislativă, acum amenzile sunt plătite din banii contribuabilor, iar oamenii pun presiune pe primar, bugetul este golit, nu există reciclare a deșeurilor, trebuia să fim undeva la 50% deja.

Din momentul în care noi avem zeci de vehicule confiscate în București, deja nu se mai aruncă gunoiul, nu mai sunt anunțuri pe site-urile respective cu ‘cărăm moloz'”, a declarat Octavian Berceanu la Digi24.

Șeful Gărzii de Mediu: “Reciclarea deșeurilor este în jurul cifrei de 16%”

“Reciclarea și valorificarea sunt jos, reciclarea este în jurul cifrei de 16%, ar fi trebuit să fie mult mai mare. De la bun înceut nu s-a pus presiune pe primării în București să aibă un lanț de colectare pe fracții, nu a fost presiune nici pe autorități, nici pe oameni.

Doar un sfert dintre asociațile de proprietari din sectorul șase colectează deșeurile pe fracții. Avem mii de ghene cu gunoi amestecat care emană miros pe toate străzile din București, dar lucrul acesta se poate schimba.

De exemplu, în București, populația a ieșit aproape toată din țară și a văzut cum stau lucrurile, oamenii chiar vor o schimbare, vor să recicleze.

Eu cred că nu am mai avut acele arderi de Paște în București și asta a contat enorm, nu am mai avut instant 20 de focuri cu cauciuri sau materiale plastice.

În Ploiești avem o poluare industrială, una istorică, din păcate vântul rece vine dinspre munte, curăță Ploieștiul și aduce acea poluare în Capitală”, a adăugat șeful Gărzii de Mediu.

ADVERTISEMENT