Life

Comisia Europeană, decizie drastică împotriva TikTok. Utilizatorii s-au bucurat degeaba

Comisia Europeana, decizie importantă cu privire la TikTok! Mulți utilizatori au apucat să se bucure degeaba, căci se cere interzicerea unei funcții.
24.04.2024 | 22:41
Comisia Europeana decizie drastica impotriva TikTok Utilizatorii sau bucurat degeaba
Decizia luată de Comisia Europeană cu privire la TikTok. Sursa foto: montaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a lansat un avertisment important pentru TikTok. Executivul vrea să suspende un program controversat care i-a bucurat pe mulți la momentul lansării. Despre ce este vorba.

Veste proastă pentru utilizatorii aplicației TikTok

După ce TikTok a lansat în Franța și Spania proiectul TikTok Lite, Comisia Europeană a înaintat o procedură oficială bazată pe Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA).

ADVERTISEMENT

Executivul a anunțat că va suspenda programul de recompense al utilizatorilor, cu toate că mulți s-au bucurat când au auzit de noua funcție TikTok. Oficialii se tem că programele de acest tip pot conduce la dependențe și există riscul să aibă impact negativ asupra creierului și a sănătății mintale, mai ales când vine vorba despre minori.

Programul „Task and Reward”, explică TikTok, le oferă utilizatorilor posibilitatea de a câștiga puncte prin îndeplinirea unor sarcini. În schimbul recompenselor, oamenii trebuie să vizioneze anumite materiale video, să urmărească creatori sau să își invite prietenii să se alăture.

ADVERTISEMENT

Însă, Comisia Europeană acuză TikTok că a lansat programul fără a face o evaluare amănunțită asupra riscurilor. Punctele câștigate de cei care folosesc aplicația pot fi schimbate în vouchere Amazon sau chiar în moneda digitală proprie.

Vor fi luate măsuri temporare

Comisia Europeană a anunțat că va lua măsuri temporare împotriva aplicației de pe urma căreia multe persoane, inclusiv de la noi din țară, s-au îmbogățit. Astfel, compania-mamă, ByteDance, va fi constrânsă să suspende varianta Lite.

ADVERTISEMENT

Ancheta deschisă se va concentra asupra a mai multe domenii, conform G4media. În primul rând, este analizată respectarea de către aplicație a obligației DSA de a efectua și de a prezenta un raport de evaluare a riscurilor înainte de implementarea funcționalităților.

În cazul de față, programul implementat de TikTok ar putea avea un efect negativ asupra minții utilizatorilor, în special a copiilor, mai ales că noua caracteristică poate stimula comportamentul de dependență.

ADVERTISEMENT

În plus, ancheta deschisă de Comisia Europeană vrea să vadă dacă, atunci când a fost lansată programul de recompense, TikTok a luat în calcul și măsuri prin care să atenueze riscurile.

ADVERTISEMENT