News

Comisia Europeană, noi reglementări privind cantitatea de plumb și cadmiu din alimente. Care este pericolul intoxicării

Comisia Europeană anunță noi niveluri admise pentru cadmiu și plumb din alimente, de la 31 august.
25.08.2021 | 08:01
Comisia Europeana noi reglementari privind cantitatea de plumb si cadmiu din alimente Care este pericolul intoxicarii
Comisia Europeană, noi reglementări privind cantitatea de plumb și adminiu din alimente. Care este pericolul intoxicării. Sursa foto: frameworks.ro
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană intensifică măsurile de siguranță privind alimentația pe care o regăsim în magazine. Potrivit oficialilor europeni, pericolul metalelor grele din alimente este unul extrem de ridicat.

În acest sens, executivul de la Bruxelles a stabilit noi niveluri pentru cadmiu și plumb pentru o mare varietate de produse alimentare.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană, noi reglementări privind cantitatea de plumb și adminiu din alimente

Începând cu data de 31 august urmează a fi modificate cantitățile maxime de plumb și cadmiu din alimente, după ce Comisia Europeană a luat o decizie în acest sens.

La baza decizie CE stă concluzia Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și a raportului FAO/OMS.

ADVERTISEMENT

Conform unor analize amănunțite, s-a constatat că plumbul poate cauza neurotoxicitate asupra dezvoltării la copiii mici și probleme cardiovasculare și nefrotoxicitate la adulți, dar și faptul că nivelurile actuale de expunere alimentară la plumb ar putea afecta dezvoltarea neurologică a fetușilor, a sugarilor și a copiilor, anunță ANSVSA.

În urma acestor studii, a fost redus nivelul maxim pentru plumb în sare de la 2 miligrame pe kilogram la 1 miligram pe kilogram.

ADVERTISEMENT

Cât privește cadmiul, având în vedere că acesta este toxic pentru rinichi și poate cauza disfuncție renală și doza săptămânală tolerabilă de 2,5 μg/kg, EFSA a concluzionat că există subgrupuri de populație cum ar fi vegetarienii, copiii, fumătorii și persoanele care trăiesc în zone puternic contaminate, la care se poate depăși doza săptămânală tolerabilă de aproape 2 ori.

Prin urmare, specialiștii spun că este necesar ca expunerea actuală a populației la cadmiu să fie redusă.

ADVERTISEMENT

Produselor cărora li se vor aloca noi niveluri maxime de plumb sunt: laptele crud, preparatele pentru sugari, alimentele preparate pe bază de cereale, alimentele destinate unor scopuri medicale speciale, băuturi destinate sugarilor, carne de bovine, ovine, porcine și păsări de curte, crustacee, legume rădăcinoase și cu tuberculi sau vinurile.

Care este pericolul intoxicării cu plumb

Conform specialiștilor, plumbul este un metal extrem de toxic cu care ne putem intoxica pe cale orală, prin piele sau prin inhalare. Plumbul și compușii din plumb mai sunt utilizați în vopseluri, baterii, pigmenți, insecticide, fertilizatori, materiale plastice și ceramice, echipamente medicale, armament dar și în alimentele din conserve metalice.

Expunerea pe termen lung la metale grele poate duce la probleme degenerative, musculare și psihice, simptomele intoxicației cu metale grele fiind asemănătoare cu cele ale bolii Alzheimer, Parkinson sau ale sclerozei multiple.

Plumbul este toxic pentru multe organe și țesuturi, incluzând inima, oasele, intestinele, rinichii si sistemele de reproducere și cel nervos. Plumbul interferează și cu dezvoltarea sistemului nervos și este, prin urmare, deosebit de toxic pentru copii, provocând tulburări permanente de învățare și de comportament.

Simptomele includ hipertensiune arteriala, durere abdominala, confuzie, cefalee, anemie, iritabilitate și, în cazuri grave, convulsii, coma sau chiar deces.

ADVERTISEMENT