News

Companiile europene, tot mai vulnerabile în China. Partidul Comunist vrea control total

Companiile europene din China, la mâna noilor legi dictate de Partidul Comunist. Germania tremură deja de frica represaliilor Beijngului
25.09.2023 | 18:44
Companiile europene tot mai vulnerabile in China Partidul Comunist vrea control total
Beijingul strânge surubul pe afacerile companiilor europene în China, Germania se teme și de umbra ei / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

„Companiile europene sunt îngrijorate de direcția pe care o ia China”, a avertizat comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis. Trei legi privind securitatea națională adoptate recent la Beijing pun companiile străine într-o poziție vulnerabilă.

Partidul e-n toate, inclusiv în afaceri

Lipsa de transparență, accesul inegal la contractele publice, discriminarea: comisarul european pentru comerț, Valdis Dombrovskis, a avertizat Beijingul că firmele europene care își desfășoară activitatea în China sunt din ce în ce mai îngrijorate. Valdis Dombrovskis, care se află într-o vizită de patru zile la Beijing pentru a participa la Dialogul economic și comercial dintre China și Uniunea Europeană, s-a adresat studenților de la prestigioasa Universitate Tsinghua din Beijing.

ADVERTISEMENT

„Companiile europene sunt îngrijorate de direcția în care se îndreaptă China”, a declarat Dombrovskis, iar „multe dintre ele se întreabă despre locul lor în această țară” din cauza unui „mediu de afaceri mai politizat”. Iar „acest lucru a dus la mai puțină transparență, la un acces inegal la contractele publice, la discriminare în ceea ce privește normele și exigențele în materie de securitate, precum și la exigențe privind localizarea și transferul de date”.

Comisarul european a citat legile privind securitatea națională aprobate recent în China. „Noua lege a relațiilor externe și noua versiune a legii antispionaj reprezintă o mare îngrijorare pentru comunitatea noastră de afaceri”, a subliniat el, deoarece „ambiguitatea lor lasă prea mult loc de interpretare”.

ADVERTISEMENT

Raportul anual recent al Camerei de Comerț a Uniunii Europene a tras, de asemenea, concluzii îngrijorătoare: companiile europene din China se confruntă cu un climat de afaceri „din ce în ce mai ambiguu”, iar „neclaritatea” reglementărilor le expune la mai multe „riscuri”. Acest context a determinat 11% dintre companiile europene intervievate să își mute investițiile actuale în afara Chinei, potrivit Camerei, scrie Boursorama.

Practici comerciale „neloiale”

În timpul unei vizite la Beijing, săptămâna trecută, șefa Comisiei Europene pentru politica digitală, Vera Jourova, a cerut o mai mare „claritate” a reglementărilor locale. Această intensificare a contactelor dintre Bruxelles și Beijing intervine într-un moment în care Uniunea Europeană ridică (sau vrea să ridice) tonul în ceea ce privește practicile comerciale chineze, pe care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a denunțat ca fiind „neloiale”.

ADVERTISEMENT

Într-un discurs rostit la Strasbourg la 13 septembrie, ea a anunțat lansarea unei anchete antisubvenții privind mașinile electrice chinezești. Beijingul a denunțat imediat  o măsură „protecționistă” care ar avea „un impact negativ asupra relațiilor economice”. Luni, comisarul Dombrovskis a dat asigurări în Parlamentul European că China rămâne un loc atractiv pentru investițiile companiilor europene.

„Atât UE, cât și China au beneficiat enorm de pe urma deschiderii lor către lume”, „motiv pentru care voi continua să apăr deschiderea ca strategie câștigătoare pe termen lung”. Dar companiile europene „se întreabă acum dacă ceea ce mulți au văzut ca o relație win-win în ultimele decenii ar putea deveni o dinamică perdant-perdant în anii următori”.

ADVERTISEMENT

Războiul din Ucraina și „reputația” Chinei

De asemenea, comisarul european a avertizat China în legătură cu o altă problemă care îi afectează imaginea: conflictul din Ucraina. Refuzul Beijingului de a condamna invazia lui Vladimir Putin „dăunează imaginii Chinei„ a avertizat el. „Există (…) un risc în ceea ce privește reputația Chinei”, iar această poziție „dăunează imaginii țării, nu doar în ochii consumatorilor europeni, ci și a companiilor”.

„Integritatea teritorială a fost întotdeauna un principiu-cheie pentru China în diplomația internațională” și „China a susținut întotdeauna că fiecare țară ar trebui să fie liberă să își aleagă propria cale de dezvoltare”, a subliniat el. „Prin urmare, este foarte dificil pentru noi să înțelegem poziția Chinei cu privire la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece încalcă principiile fundamentale ale Beijingului”, a spus el.

China și Rusia se consideră aliați strategici, cele două țări lăudându-și frecvent parteneriatul „fără limite” și cooperarea economică și militară. Moscova și Beijing s-au apropiat și mai mult de la începutul invaziei rusești în Ucraina, în februarie 2022, pe care China refuză să o condamne. Președintele chinez Xi Jinping a vizitat Rusia în martie, în timp ce omologul său Vladimir Putin urmează să viziteze China în octombrie.

Giganții auto germani se tem de represaliile Beijingului

Constructorii germani de automobile se tem că ar putea fi loviți de represalii din partea Beijingului în cazul în care UE ar impune taxe pentru vehiculele electrice chinezești, ca urmare a unei noi anchete privind subvențiile guvernamentale, a avertizat ministrul german al economiei, Robert Habeck. În comentarii sincere în timpul unei dezbateri, vineri, la Berlin, Habeck a recunoscut că există o diviziune franco-germană în ceea ce privește ancheta anti-subvenții, anunțată de Ursula von der Leyen la începutul acestei luni și care a stârnit temeri privind un război comercial cu Beijingul.

Habeck a declarat că Franța, care a făcut presiuni puternice pentru o astfel de investigație a UE privind mașinile electrice chinezești, vinde mult mai puține mașini în China decât producătorii auto germani și, prin urmare, are mai puțin de pierdut într-o potențială escaladare a conflictului cu Beijingul privind tarifele auto.

„Mașinile germane se vând bine în China”, a declarat ministrul german al economiei în cadrul Forumului transatlantic de economie al Consiliului Atlantic. „Acum, Ursula von der Leyen a propus ca noi să aprofundăm chestiunea de a ști dacă China acordă subvenții ilegale sau incompatibile cu Organizația Mondială a Comerțului producătorilor săi de mașini electrice”, a spus el, scrie Politico.

Berlinul face temenele asiaticilor

Habeck a adăugat: „Industria auto germană se teme, pe bună dreptate”, că, dacă Comisia ar găsi dovezi pentru un astfel de ajutor de stat ilegal și apoi ar impune taxe anti-subvenție pentru vehiculele electrice chinezești, atunci „ar trebui să ne temem de o contramăsură”. El a susținut că „pentru Franța nu este o problemă, deoarece nu vinde atât de multe mașini” pe piața chineză, motiv pentru care Berlinul și Parisul „văd vin din unghiuri diferite” atunci când judecă impactul și consecințele unei anchete anti-subvenție a UE. „Este foarte, foarte greu să aduci toate aceste puncte de vedere diferite împreună”, a spus Habeck.

Oficialii germani din industrie, care au vorbit sub protecția anonimatului, au subliniat anterior interesele divergente dintre Berlin și Paris în ceea ce privește ancheta privind subvențiile și chiar au afirmat că producătorii auto francezi văd în acest caz o șansă de lovi în concurența germană. Cu toate acestea, comentariile lui Habeck sunt o premieră: un oficial german de rang înalt a recunoscut în mod deschis o astfel de diviziune între cele două puteri economice majore ale UE.

Ancheta UE, „perfect normală” și „total legitimă”

Principalul consilier al cancelarului german Olaf Scholz pentru politici europene, economice și financiare, Jörg Kukies, a declarat vineri, în cadrul aceluiași eveniment al Atlantic Council, că ancheta anti-subvenție a UE împotriva automobilelor chinezești este „perfect normal” și „total legitimă”. Cu toate acestea, Kukies a subliniat că o astfel de anchetă trebuie să respecte „standarde foarte înalte”.

„Așadar, nu poți spune pur și simplu că ei (chinezii) fac cutare și cutare lucru și, prin urmare, noi trebuie să impunem măsuri comerciale”, a spus Kukies, adăugând că „pragul dovezilor și al probelor este foarte ridicat”.

ADVERTISEMENT