Momentan, autoritățile de la București anunță că în ultimii zece ani doar 150.000 de oameni primesc ajutor social, față de 400.000 câți erau pe liste în 2012.
Cu toate acestea, notează Observatornews.ro, unele sate din România au cifre foarte mari când vine vorba de numărul de asistați social.
Tinerii sau persoanele sub 30 de ani spun în aceste sate că nu găsesc de muncă, deși și-ar dori să aibă un job.
Un tânăr de 27 de ani dintr-o comună din Dolj, Catane, a oferit mai multe detalii. ”Dacă am lucrat? Aici la noi? N-am lucrat. Nu avem locuri de muncă, unde să lucrăm?”, a transmis tânărul. Întrebat dacă a căutat de lucru la Craiova, sau în altă zonă, răspunsul a fost halucinant: ”Păi n-am căutat că e foarte departe”.
Un alt bărbat în vârstă de 39 de ani răspunde sec atunci când e întrebat cu ce se ocupă: ”Cu nimica. Acasă. Am căutat de muncă, dar nu găsim, unde să mergem?”.
Un alt locuitor se plânge că la 54 de ani nimeni nu vrea să-l angajeze pentru că e prea bătrân. ”Caută numai din ăștia, tineret”, transmite bărbatul.
Cu toate acestea, conform sursei citate, în Dolj la ANOFM sunt disponibile peste 1000 de locuri, vacante de luni de zile, în timp ce numărul persoanelor care încasează ajutor social depășește 10.000.
Mai mult, cifrele ar fi în scădere, motiv de mândrie pentru ministrul muncii Marius Budăi. ”Mai puţini asistaţi social. Deși lupta cu sărăcia nu este ușoară și uneori pare că este în zadar, cifrele ne dau curaj: Dacă în anul 2011 aveam 400.000 de beneficiari de ajutor social, astăzi am ajuns la 150.000 și vreau să le mulțumesc tuturor celor care lucrează neobosit, zi de zi, pentru a-i scoate pe semenii lor din sărăcie”, a scris Budăi pe Facebook.
Cifrele sunt ridicate în Dolj, Buzău, Teleorman și Vaslui. Între timp, legea s-a schimbat și îi obligă pe oameni să-și caute de lucru la fiecare șase luni, altfel pierd ajutorul social.