News

Concedieri masive la TAROM. A fost pus în aplicare planul de restructurare

17.02.2021 | 10:08
Concedieri masive la TAROM A fost pus in aplicare planul de restructurare
ADVERTISEMENT

După ce a primit ajutorul de salvare solicitat, sub formă de împrumut, Comisiei Europene, pentru a-și asigura continuarea operațiunilor, TAROM a pus în aplicare planul de restructurare, care prevede concedierea unui număr de 700 de angajați și reducerea cheltuielilor în aproape toate domeniile de activitate.

În plus, dat fiind faptul că acordul colectiv între conducere şi angajați a expirat, directorul general Mihăiţă Ursu i-a informat deja printr-un document intern că nu le vor mai fi plătite sporurile.

ADVERTISEMENT

Prin urmare, în cazul însoţitorilor de bord, dispare suma de 56 de euro pe care aceştia o primeau la o cursă dus-întors și trebuie să se mulțumească de acum înainte cu salariul de bază, care nu depășește 2.000 de lei.

TAROM începe concedierile masive

Pentru a asigura continuarea operațiunilor în contextul performanței financiare negative din ultimii ani, TAROM a solicitat și a obținut un ajutor de salvare, sub forma unui împrumut din Trezorerie, aprobat de către Comisia Europeană.

ADVERTISEMENT

Acesta urma să acopere necesarul de lichidități al companiei pentru martie – august 2020, asigurând astfel funcționarea normală la elaborarea unui plan de restructurare în vederea notificării Comisiei Europene pentru obținerea unui ajutor de stat individual.

Proiectul include patru etape estimate să se deruleze pe durata a circa 25 de săptămâni. În acest sens, a fost finalizată procedura de selecție a consultantului/auditorului cu privire la acordarea de consultanță și asistență în evaluarea și restructurarea personalului.

ADVERTISEMENT

Consultantul/auditorul face parte din Big Four, cele mai mari patru rețele internaționale de servicii profesionale care oferă audit, asigurare, taxe, consultanță, actuariat, finanțare corporativă și servicii juridice.

De asemenea, TAROM și-a propus să restructureze un număr de aproximativ 700 salariați, prin cele două măsuri/etape (plecări voluntare și procesul de restructurare personal). Se estimează că restructurarea de personal se va termina la sfârșitul verii anului 2021.

ADVERTISEMENT

În luna decembrie 2020, ponderea cheltuielilor cu salariile de personal și contribuțiile aferente acestora, din totalul cheltuielilor companiei, a fost de aproximativ 8%. La începutul lunii iunie 2020, în TAROM erau 192 posturi de conducere la un total de 1.753 de angajați, rezultând astfel o medie de 1 șef la 9 angajați.

La ora actuală, în organigrama companiei se regăsesc 130 de posturi de conducere ocupate, la un total de 1.492 angajați (1 șef la 11,5 angajați). Odată cu schimbarea organigramei se va ajunge, cel mai probabil, la un număr de maximum 50 funcții de conducere, target-ul final fiind o medie de un șef la 16-20 angajați, practică des întâlnită într-o companie competitivă similară.

ADVERTISEMENT
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de...
Dialog halucinant între vedetele Pro TV. Filmați în timp ce analizau cât de sexy sunt colegele: „Dacă ele sunt «piese» acum, cum erau când plesneau de tinerețe?”
OUT! Rapid a anunțat decizia luată în cazul jucătorilor care au petrecut în...
OUT! Rapid a anunțat decizia luată în cazul jucătorilor care au petrecut în club după eșecul cu Poli Iași
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a...
Comuna de poveste din România, unde se trăiește ca în Germania. Cât a ajuns să coste o casă veche, bătrânească
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără...
Simona Halep rupe tăcerea: „M-a părăsit, a fost un șoc să stau fără el”. A vorbit despre unul dintre cele mai grele momente
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile...
Un bărbat a câștigat aproape 2 milioane dolari după ce a ascultat discuțiile soției, angajată a BP
Şoferiţă de 25 de ani, filmată în timp ce îşi
Şoferiţă de 25 de ani, filmată în timp ce îşi "învaţă" bebeluşul de 9 luni să conducă. Gestul inconştient, filmat şi postat online
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu...
Voievozii care au umplut țara de bastarzi. Fustangii nebănuiți, rămași în istorie cu supranume cuminți
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio...
Țara care pune capăt prelungirii vizelor de şedere pentru ucraineni. „Nu întâmpină nicio dificultate să se întoarcă acasă”
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care...
Ce a transmis Silvia Chifiriuc, soția lui Petre Roman, în ziua în care Mioara a decedat: ”Numai așa vine binele și fuge răul”
Drama unei mari actrițe din România. Bolnavă și cu o pensie umilitoare
Drama unei mari actrițe din România. Bolnavă și cu o pensie umilitoare
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Ce etnie are Vlăduța Lupău. Din ce familie se trage. Artista nu și-a...
Ce etnie are Vlăduța Lupău. Din ce familie se trage. Artista nu și-a ascuns niciodată originile
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut...
„După prima lună, când am văzut câți bani mi-au intrat, nici n-am știut ce să fac cu ei!” Cum a făcut mulți bani Olivia Addams, la 20 de ani
Petre Roman, cu flori albe la catafalcul Mioarei! Primele poze de la priveghi!
Petre Roman, cu flori albe la catafalcul Mioarei! Primele poze de la priveghi!