News

Concediu medical prelungit. 45 de zile libere în plus pentru o categorie de salariați

Concediul medical se va extinde pentru îngrijirea copilului bolnav. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.
24.06.2023 | 11:15
Concediu medical prelungit 45 de zile libere in plus pentru o categorie de salariati
Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav se va extinde până când acesta împlinește 12 ani / Foto: Inquam Photos
ADVERTISEMENT

Concediu medical se va acorda pentru îngrijirea copilului bolnav până când acesta îndeplinește vârsta de 12 ani, nu doar până la îndeplinirea vârstei de șapte ani, potrivit unui nou act legislativ promulgat de președintele României.

Concediu medical extins

Concediu medical extins: președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru modificarea OUG 158/2005 (art. 26, alineatul 1) privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.

ADVERTISEMENT

OUG 158/2005 reglementează drepturile persoanelor asigurate pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, la concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate.

Respectiva ordonanță prevede și că persoanele care, în ultimele 12 luni au un stagiu de asigurare de minimum 6 luni, pot cere un concediu medical și indemnizație pentru îngrijirea unui copil bolnav. Ordonanța prevedea că concediul medical și indemnizația sunt oferite până când copilul bolnav îndeplinește vârsta de șapte ani. Vârsta crește până la 18 ani în cazul copilului ce suferă de un handicap

ADVERTISEMENT

În legea pentru modificarea OUG 158/2005 promulgată de președintele Klaus Iohannis se modifică perioada concediului medical. Această perioadă va fi extinsă până la împlinirea vârstei de 12 ani a copilului bolnav, și nu numai până la șapte ani.

„Scopul principal al modificării legislative este asigurarea cadrului legal pentru părinți de a-și îngriji în mod corespunzător copiii bolnavi în vârstă de până la 12 ani, fără a fi nevoie să recurgă la alte tipuri de concedii”, se arată în expunerea de motive.

ADVERTISEMENT

Două situații discriminatorii

Potrivit legii, concediul medical poate fi acordat în mai multe situații. Pentru incapacitate temporară de muncă, cauzate de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii. Pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă, exclusiv pentru situații rezultate ca urmare a unor accidente de muncă sau boli profesionale.

Concedii medicale și indemnizații pentru maternitate. Concendii medicale și indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav. Concedii medicale și indemnizații pentru risc maternal. Până acum, prevederile în vigoare creează două situații discriminatorii, se arată în motivația emiterii actului normativ.

ADVERTISEMENT

”Instituie o discriminare între părinții asigurați în sistemul de asigurări sociale de sănătate, pe criteriul vârstei copilului lor, în sensul că prevede un tratament diferențiat pentru părinții cu copii bolnavi în vârstă de până la șapte ani față de părinții cu copii bolnavi de peste șapte ani.

„Prevede o discriminare pentru copiii bolnavi cu vârsta de peste șapte ani, în sensul că aceștia sunt lipsiți de îngrijire/sprijin din partea părinților lor”. Legea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, urmând să intre în vigoare după trei zile de la publicare.

45 de zile calendaristice pe an

OUG 158/2005 stabilește prevederile referitoare la concediul medical pentru îngrijirea unui copil bolnav. Cei care solicită acest concediu medical trebuie să aibă o cotizație la sistemul de sănătate public de minimum șase luni în ultimele 12 luni.

De asemenea, cuantumul lunar (brut) al indemnizației trebuie să fie de 85% din baza de calcul (media veniturilor brute lunare din perioada de stagiu). Bugetul de stat suportă integral îndemnizația. Ea nu se poate acorda ambilor părinți ci numai unuia din ei. Concediul medical acordat este de 45 de zile calendaristice anual. În cazul anumitor situații, această perioadă poate fi prelungită.

ADVERTISEMENT