Life

Concurenții Survivor, dați în vileag! Nu vor doar tratament de la Tata Teo! Ce i-au cerut medicului

Concurenții de la Survivor au fost dați în vileag de doctorul emisiunii, cunoscut ca Tata Teo. Pentru ce au apelat la serviciile sale?
30.01.2024 | 14:00
Concurentii Survivor dati in vileag Nu vor doar tratament de la Tata Teo Ce iau cerut medicului
Concurenții de la Survivor, dați în vileag de tata Teo. Foto: Pro TV/ Montaj: FANATIK
ADVERTISEMENT

Concurenții de la Survivor România nu apelează la medicul emisiunii, Tata Teo doar pentru problemele de sănătate. Doctorul a dezvăluit, în exclusivitate pentru FANATIK, câteva lucruri nebănuite din culisele show-ului de la PRO TV.

Concurenții de la Survivor, dați în vileag de medicul emisiunii! Ce solicitări ciudate au avut către Tata Teo

Într-un interviu în exclusivitate oferit pentru FANATIK, specialistul în medicină care are grijă ca participanții de la Survivor să fie în parametri normali pentru a funcționa pe trasee a făcut o serie de destăinuiri neașteptate. Ne-a spus, printre altele, cu ce probleme se confruntă faimoșii și războinicii dincolo de foame și accidentări.

ADVERTISEMENT

Doctorul Teo Goian a dezvăluit, pentru FANATIK, că a avut cazuri de concurenți care au manifestat forme de delir. Unii i-au cerut ajutorul pentru sfaturi referitoare la strategiile pe care să le abordeze în competiție!

Ce sarcini are dr. Teo la Survivor: „Ca medic, sunt foarte obișnuit cu situații de stres”

Sunteți de la început la Survivor. Cum e pentru dumneavoastră ca om de bază, ca doctor al emisiunii, experiența asta?

ADVERTISEMENT

–  Vă salut! Da, cu mândrie, mă declar un veteran al proiectului. Experiența ca medic poate fi extrem de valoroasă în cadrul unei echipe de la un show precum Survivor, unde competițiile fizice intense și condițiile de mediu pot aduce provocări semnificative legate de sănătate și siguranță. De-a lungul celor cinci sezoane în care am făcut parte din acest proiect, am înțeles foarte clar și încă de la început că nu sunt doar un specialist în sănătate. Sunt și un membru valoros care contribuie la strategie, siguranță și succesul echipei. Și le mulțumesc colegilor mei și întregii echipe că m-au făcut să mă simt așa. De asemenea, aș putea menționa care sunt pilonii după care mi-am îndreptat activitatea și ce presupune munca mea la Survivor România.

Prim ajutor și urgențe medicale: Am oferit primul ajutor în caz de accidente sau probleme de sănătate care apar în timpul competiției, unde capacitatea de a evalua și trata rapid leziunile sau bolile poate fi crucială. Prevenirea problemelor de sănătate: Am sfătuit echipa cu privire la prevenirea deshidratării, insolației, hipotermiei și altor probleme legate de condițiile extreme.

ADVERTISEMENT

Riscurile la care se supun concurenții de la Survivor. Foamea și insomniile nu sunt cele mai mari pericole!

Monitorizarea sănătății echipelor: Am monitorizat constant starea de sănătate concurenților și intervenit înainte ca problemele minore de sănătate să devină serioase. Suport moral: Ca medic sunt foarte obișnuit cu situații de stres și cu gestionarea emoțiilor, de aceea pot oferi suport moral și psihologic coechipierilor și concurenților, ajutând la menținerea moralului și a coeziunii grupului.

Decizii informate și raționale: În situații de criză sau atunci când trebuie luate decizii rapide, experiența și cunoștințele medicale au contribuit la alegerea cea mai sigură și mai rațională. Mai ales că aici am avut practica actului medical într-un mediu neconvențional. Educație și conștientizare: Am educat concurenții despre igienă, nutriție și alte aspecte esențiale pentru a rămâne sănătoși în condiții dificile.

ADVERTISEMENT

Care sunt riscurile la care se expun concurenții de la Survivor în junglă, în afară de foame și somn îngreunat?

–  Concurenții dintr-un show precum Survivor, care se desfășoară în junglă sau în alte medii sălbatice, se expun la o varietate de riscuri. Pot afecta sănătatea și bunăstarea lor. Pe lângă foame și lipsa de somn, există mai multe alte pericole.

Deshidratarea: Într-un climat cald și umed, cum este cel din junglă, deshidratarea poate surveni rapid. Asta, mai ales dacă concurenții nu conștientizează importanța unui consum de apă mult mai mare față de cel cu care au fost obișnuiți înainte de a ajunge aici.

Insolație și căldură extremă: Expunerea prelungită la soare și temperaturi ridicate poate duce la insolație, epuizare din cauza căldurii. Infecții și boli: În junglă, riscul de infecții, fie prin răni deschise, fie prin igienă neadecvată este crescut. De asemenea, bolile transmise de insecte, cum ar fi febra dengue, sunt o preocupare.

„Poate duce la intoxicații”

Mușcături sau înțepături: Insecte, cum ar fi păianjenii, albinele sălbatice, viespile, și scorpionii pot mușca sau înțepa, provocând de la simple reacții locale până la reacții alergice, infecții. Deloc de neglijat sunt și pericolele din mare, cum ar fi ariciul de mare și pisica de mare a căror înțepătură duce la reacții locale și dureroase.

Leziuni fizice: Terenul accidentat, activitățile fizice intense și activitățile legate de supraviețuire în camp, pot duce la răni. Pot apărea entorse sau fracturi. Probleme psihologice și stres: Izolarea, competiția și condițiile dificile pot avea un impact semnificativ asupra sănătății mintale a concurenților. Duc la stres, anxietate și alte probleme emoționale.

Probleme dermatologice: Umiditatea ridicată, transpirația și expunerea la plante sau insecte pot cauza iritații ale pielii, infecții fungice, erupții cutanate sau alte probleme dermatologice. Intoxicații alimentare: Consumul de alimente necunoscute sau improvizate în junglă poate duce la intoxicații alimentare sau reacții adverse.

Pentru a reduce riscurile, este important ca toți concurenții să fie bine pregătiți, să aibă cunoștințe de bază despre supraviețuire în sălbăticie, să utilizeze echipament adecvat și să aibă o strategie de lucru în echipă și de gestionare a resurselor disponibile.

Concurenții de la Survivor, cerințe neașteptate de la medicul emisiunii: „Panică acută, delir, manifestări psihice neobișnuite”

Ne puteți spune vreo situație neobișnuită de care v-ați lovit ca medic, chiar și la Survivor? Ați avut vreodată pacienți cu solicitări mai ciudate?

–  La această întrebare nu o să răspund cu subiect și predicat. Este important să țin cont și de confidențialitatea medic-pacient care îmi cinstește meseria și la care au dreptul toți concurenții de la Survivor România. Așa că pot spune că au fost situații pe de o parte firești, pe de altă parte neobișnuite pe care concurenții Survivor România le-au întâmpinat.

Cele mai obișnuite au fost reacția la mediu, unde concurenții au dezvoltat reacții alergice sau simptome extreme în urma expunerii la plante, animale sau insecte necunoscute. Pe urmă, accidentările. Într-un mediu sălbatic și nereglementat, pot apărea accidente neobișnuite, cum ar fi căderi din copaci, răni cauzate de unelte improvizate sau accidente în timpul provocărilor.

Cele mai neobișnuite au fost probleme psihologice: stresul extrem și condițiile de izolare au condus adesea la reacții psihologice neașteptate, cum ar fi panică acută, delir sau alte manifestări psihice neobișnuite. De asemenea, solicitări medicale neconvenționale. Concurenții de la Survivor au solicitat ajutor pentru probleme care nu sunt strict medicale, cum ar fi sfaturi privind strategii de supraviețuire sau gestionarea relațiilor interpersonale sub stres.

Nu doar concurenții de la Survivor au trecut prin dificultăți. Și medicul show-ului s-a lovit de ele: „Îmi permit doar să explorez culinar din când în când”

De ce probleme medicale v-ați lovit dumneavoastră în atâția ani de Survivor?

–  Mulțumesc pentru întrebare, este o întrebare pe care un medic o primește foarte rar, focusul fiind pe pacient. Și eu, ca și întreaga echipă de la Survivor România am trecut prin etapele firește de adaptare și de acomodare. În primul rând, la un fus orar diferit. În lunile de iarnă sunt 6 ore diferență față de ora României. În cele de primăvară sunt 7 ore diferență.

În al doilea rând la climă. Știu că de acasă, de la televizor, poate părea un Paradis și, de cele mai multe ori chiar este, să ai clima cu temperaturi cuprinse între 25-30 de grade, însă pentru noi, europenii, se simte uneori nevoia și de „o primăvară/toamnă”. În al treilea rând, la alimentație. Am încercat să nu „adopt” foarte multe alimente din Republica Dominicană. Nu le-am introdus în dieta mea pentru că îmi era foarte clar că organismul meu nu va putea procesa alimente atât de diferite față de cele deja cunoscute, de pildă: ananas, mango, avocado, crustacee.

Așa că merg pe căile deja cunoscute. Îmi permit doar să explorez culinar din când în când. Nu îmi însușesc preparatele locale. Încerc să fiu cât mai prezent. Încerc să am grijă de felul în care mănânc și condițiile de preparare ale mâncărurilor. Dorm suficent. Fac mișcare pentru a fi cu adevărat pregătit să fac față provocărilor de zi cu zi în relație nu numai cu concurenții, ci și cu întreaga echipă pentru care sunt medic. Și iată că mi-a ieșit de cinci sezoane să fiu mereu on call. Sunt prezent la datorie.

 

ADVERTISEMENT