News

Condamnarea lui Putin pentru crime de război se joacă în Bulgaria. „Publicul este impresionat și pune întrebări”

Putin, la proces pentru crime de război. O satiră teatrală cu pariu riscant care a emoționat și șocat publicul din Bulgaria
28.11.2023 | 08:03
Condamnarea lui Putin pentru crime de razboi se joaca in Bulgaria Publicul este impresionat si pune intrebari
Deși pe numele lui Vladimir Putin s-a emis mandat internațional pentru crime de război, este puțin probabil să fie pus în aplicare / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Va fi Vladimir Putin judecat într-o zi de Curtea Penală Internațională de la Haga? Pe scenă, o adolescentă care își plânge familia ucisă în Ucraina își imaginează un astfel de deznodământ al războiului, sub privirile unui public din Bulgaria șocat.

Un pariu riscant

Vladimir Putin este ținta unui mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională pentru crima de război de „deportare ilegală” a copiilor ucraineni în timpul invaziei rusești. Deși mandatul este un fapt real, deocamdată domeniul său de aplicare pare în mare măsură simbolic, deoarece este puțin probabil ca acesta să poată fi pus în aplicare. Cu toate acestea, statele membre ale Curții de la Haga sunt obligate să îl aresteze dacă președintele rus intră pe teritoriul lor.

ADVERTISEMENT

Deocamdată o piesă de teatru pe această temă, creată inițial în Polonia și intitulată sobru „Haga”, se joacă în prezent la Teatrul Național din Sofia. În această țară membră a UE, fost stat comunist din Europa de Est legat istoric de Rusia, unde tezele Kremlinului încă mai atrag o mare parte a populației, pariul unei astfel de piese de teatru a fost unul riscant.

Dar, în mod clar, a dat roade. O sală arhiplină, ovații în picioare pentru actori, un public emoționat până la lacrimi: „Publicul este impresionat și pune întrebări”, spune Galin Stoev, regizorul versiunii bulgare. Șocat de „o agresiune nejustificabilă” (în Ucraina), el a explicat că a vrut să „intervină la nivelul său” pentru a deschide ochii bulgarilor, „dintre care 30% sunt pro-Putin, potrivit studiilor”.

ADVERTISEMENT

Când Galin Stoev, un bulgar cu cetățenie franceză care este și director al Centrul dramatic naţional din Toulouse, în sud-vestul Franței, a dat peste această piesă a autoarei ucrainence Sașa Denissova, nu a ezitat. O fetiță, ale cărei rude au fost ucise de bombele rusești în infernul din Marioupol, descrie „cu ochi de copil interpretarea ei despre realitatea teribilă a războiului” și visul ei de a-i vedea pe „Putin și clica lui” aduși în fața justiției.

Omul forte de la Kremlin, interpretat de o femeie

Președintele rus este interpretat de o femeie. Îmbrăcată într-un costum negru, cravată și pantofi roșii, ea se transformă la sfârșit într-o zână crudă de basm, purtând un jupon transparent și vorbind în stilul „Regelui Soare”Ludovic al XIV-lea: „Statul sunt eu, eu sunt Rusia”.

ADVERTISEMENT

La fel ca Adolf Hitler batjocorit de Charles Chaplin, „trebuie să râdem de Putin fără milă”, pentru că satira îl slăbește, spune Sașa Denissova. Scriitoarea amestecă „replici cunoscute ale unor persoane reale”, într-un stil foarte documentat, cu un „viitor inventat”, scrie France 24.

„Dacă nu putem urmări procesul de la Haga în viața reală, haideți să îl urmărim la teatru”, spune ea. Piesa a fost scrisă chiar înainte ca Vladimir Putin să fie ținta unui mandat internațional de arestare emis de instanța de la Haga, în martie pentru „deportarea” copiilor ucraineni în Rusia. Sașa Denissova a scris prima dată piesa la Poznan, în Polonia, unde a fugit, înainte de a fi invitată în Statele Unite. De fiecare dată, piesa a fost adaptată și jucată de diferite trupe în diferite țări.

ADVERTISEMENT

Adaptări în timp real

Principala provocare este de a adapta în mod constant piesa la ultimele noutăți. Iulian Vergov, care îl interpretează pe Evgheni Progojin, fostul lider al mercenarilor Wagner, povestește că a fost panicat de faptul că a trebuit să revizuiască întregul scenariu după revolta eșuată a lui Prigojin și apoi moartea acestuia în explozia în aer a avionului său, la sfârșitul lunii august.

„Am adăugat noi replici, apoi altele aproape în timp real, lăsându-i soarta sub semnul întrebării”, spune el. „Este pentru prima dată când mă confrunt cu această experiență: să joc un personaj real care moare în timpul repetițiilor. Este cu adevărat impresionant”.

Trupa de teatru urmărește, de asemenea, ultimele zvonuri despre starea de sănătate a liderului cecen Ramzan Kadîrov, un aliat fidel al lui Putin. Au existat unele critici cu privire la „parțialitatea” acestui teatru politic, descris de unul dintre detractorii săi ca fiind un „vodevil de propagandă”. Un actor a refuzat un rol din motive ideologice, într-un mediu cultural care, în general, este reticent în a interveni în dezbaterea publică.

„Invităm publicul să reflecteze asupra evenimentelor reale” și să tragă propriile concluzii, răspunde directorul teatrului, Vasil Vasilev. „Politizarea este exact opusul: când ni se spune ce să gândim”. Actrița Radena Valkanova – Putin pe scenă – este încântată de primirea pozitivă în rândul publicului. „Piesa are rolul de a trezi mentalitățile într-o națiune indiferentă” și inconștientă de ororile războiului, crede ea.

După o escală la Toulouse, Galin Stoev are o singură dorință: să prezinte piesa „Haga” în mediul rural din Bulgaria sa natală, în zone care nu au acces la cultură și sunt sensibile la argumentele pro-rusești.

ADVERTISEMENT