Condimentul minune bogat într-o mulțime de vitamine și minerale. E adorat de români, dar puțini știu de beneficiile sale. Ingredientul este foarte popular și se regăsește în multe dintre gospodăriile celor din România.
Alimentul care conține o multitudine de vitamine C și K și minerale. E iubit de oameni, fiind consumat cu mici și friptură, însă nu i se cunosc toate proprietățile. Specialiștii ne mai spun că are în compoziția sa calorii, fibre, proteine, calciu, fosfat și multe altele.
Semințele de muștar sunt cele care protejează organismul de boală datorită nutrieților din compoziția sa. Muștarul conține antioxidanți și compuși vegetali benefici despre care se spune că protejează corpul împotriva bolilor.
În plus, reprezintă o sursă importantă de glucosinolați, un grup de compuși care conțin sulf și care se găsesc în legumele crucifere. Printre acestea se numără broccoli, varza și varza de Bruxelles. De asemenea, e un produs versatil care se pretează la tot feluri de preparate culinare.
Mai mult, muștarul este un condiment popular de la care sunt folosite atât frunzele, cât și semințele. Frunzele au cantități semnificative de calciu, cupru și vitaminele C, A și K, iar semințele au fibre, seleniu, magneziu și mangan.
În aceeași notă, frunzele de muștar pot fi consumate atât crude, cât și gătite, ceea ce înseamnă un plus în salate, supe și tocănițe. Ele conferă o aromă ușor ascuțită, similară cu cea a ridichii. Pasta de muștar este la fel de delicioasă.
Muștarul are foarte multe calități asupra organismului, pe lângă protejarea împotriva daunelor și bolilor. Allimentul previne creșterea sau răspândirea celulelor canceroase și posedă proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și antifungice.
Potrivit dcmedical.ro, produsul are proprietăți de vindecare a rănilor și este un remediu natural împotriva diferitelor afecțiuni, cum ar fi protejarea împotriva psoriazisului. Condimentul pot accelera vindecarea și reduce simptomele dermatitei de contact.
În plus, semințele oferă protecție și împotriva bacteriilor și ciupercilor, inclusiv E. coli, B. subtilis și S. aureus. De asemenea, alimentul poate duce la reducerea nivelului de zahăr din sânge în rândul persoanelor care suferă de diabet tip 2.
La polul opus, consumul în exces de boabe de muștar afectează gâtul și provoacă efecte adverse, precum iritații gastrice, sângerări ale mucoasei stomacale și intestinale, diaree, somnolență și dificultăți respiratorii.