News

Conducerea ASF și-a mărit salariile în plin scandal al asigurărilor RCA. Acum, liderii coaliției lasă loc pentru majorări viitoare

Conducerea ASF are salarii mai mari față de începutului anului, deși falimentul Euroins a ridicat dubii în ce privește modul în care își exercită atribuțiile.
03.08.2023 | 18:39
Conducerea ASF sia marit salariile in plin scandal al asigurarilor RCA Acum liderii coalitiei lasa loc pentru majorari viitoare
Președintele Klaus Iohannis, un „sărac” între doi bugetari de lux: Mugur Isărescu (BNR și Nicu Marcu (ASF)/ Foto: Inquam Photos - George Călin
ADVERTISEMENT

Autoritatea de Supraveghere Financiară este o instituție puternic contestată, mai ales că falimentul Euroins a produs un nou cutremur pe piața asigurărilor auto pe care, teoretic, ar trebui să o supravegheze. Însă șefimea de aici pare imună la orice critici, astfel că între timp conducerea ASF și-a mărit salariile care oricum erau enorme. Majorarea este pusă la adăpost de eventuale tăieri în viitor, dacă este să luăm în calcul declarațiile de luni ale liderilor PSD și PNL, legate de plafonarea salariilor printre bugetari.

Conducerea ASF și-a mărit salariile în prima jumătate a lui 2023

Conducerea ASF este alcătuită din nouă membri, cinci dintre ei constituind conducerea executivă, iar ceilalți patru au doar statutul de membru al Consiliului ASF. Fiind instituție autonomă în subordinea Parlamentului, cu autofinanțare din tarifele percepute, Autoritatea poate stabili propria grilă de salarizare pentru conducere și angajați.

ADVERTISEMENT

La începutul acestui an, în luna ianuarie, toți cei nouă membri aveau o indemnizație de membru al Consiliului ASF de 18.379 lei net pe lună. Cu toate că voci au cerut plafonarea salariilor și chiar înlocuirea conducerii ASF în urma falimentului Euroins, între timp indemnizația a fost majorată la 19.665 lei pe lună.

Conducerea ASF nu s-a oprit aici și a decis și majorarea salariilor celor cu funcții executive. Astfel, leafa președintelui Nicu Marcu a crescut de 40.354 la 43.178 de lei net pe lună, salariul adăugându-se indemnizației menționate anterior. La fel stau lucrurile și în cazul prim-vicepreședintelui Elena Dascălu, în cazul căreia salariul s-a majorat de la 35.959 lei pe lună la 38.477 lei. Pentru cei trei vicepreședinți, creșterea salarială este de la 31.564 la 33.774 de lei, potrivit site-ului ASF.

ADVERTISEMENT

Nesimțirea acestor salarii este cu atât mai mare cu cât, între timp, piața asigurărilor auto a fost bulversată de falimentul Euroins, fără ca ASF să fi avertizat din timp asupra problemelor în care se afla compania. Conducerea ASF a fost audiată cu scandal la Senat, a fost dojenită viguros de parlamentari și chiar amenințată cu un proiect de lege prin care să li se plafoneze salariile.

Coaliția PNL-PSD dispusă să tolereze majorări viitoare

În iunie, un grup de parlamentari USR a depus un proiect de lege prin care se propune ca niciun angajat al autorității să nu aibă venituri brute din salarii sau asimilate salariilor mai mari decât indemnizația brută a președintelui României. Dacă legea ar trece, șefii ASF ar deveni calici întrucât Klaus Iohannis este un „sărac” ce câștigă doar 14.602 lei pe lună net.

ADVERTISEMENT

O altă prevedere a proiectului este ca membrii Consiliului ASF să fie demiși de drept dacă Parlamentul respinge raportul anual de activitate, prevedere ce ar pune sub semnul întrebării mandatele de 5 ani de huzur de care se bucură în momentul de față. Conducerea ASF a sărit ca arsă când a auzit de asemenea grozăvie și a trimis la Parlament un lung punct de vedere în care susține, printre altele, că revocarea Consiliului ASF prin votul Parlamentului ar fi o încălcare a principiului separației puterilor în stat, cu toate că această procedură este aplicată de multă vreme în cazurile societăților publice de radio și televiziune.

Între timp, liderii coaliției PSD-PNL au readus liniștea în sufletele celor de la ASF. După ședința coaliției din 1 august, președinții celor două partide, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au ieșit să anunțe că lefurile conducătorilor de instituții din subordinea Parlamentului vor avea salariile plafonate. „Salariile conducătorilor acestor instituții vor fi limitate la cel mult de șase ori indemnizația brută a unui ministru, iar a celorlalți angajați la maximum 80% din salariul conducătorului instituției”, a declarat Marcel Ciolacu. „Este vorba de un calcul și de o propunere care a venit din spațiul tehnic, astfel încât să existe o limită a acestor salarii, ceea ce până în momentul de față nu exista”, a comentat și Nicolae Ciucă.

ADVERTISEMENT

Numai că anunțul nu reprezintă în niciun caz o încercare de stopare a dezmățului bugetar, ci dimpotrivă, chiar o încurajare a acestuia. Dacă președintele ASF ar avea un salariu lunar egal cu șase salarii ale unui ministru, asta ar însemna că Nicu Marcu ar trebui să câștige 76.658 lei pe lună, cu aproape 14.000 de lei peste nivelul de 62.843 lei, cât reprezintă nivelul actual.

Pragul fixat ar face ca nici măcar lui Mugur Isărescu să nu-i fie periclitate veniturile, întrucât salariul guvernatorului BNR trece cu puțin de 75.000 de lei net pe lună. Șefii ASF și ai BNR ar putea afectați doar dacă se iau în calcul diverse alte bonusuri de care beneficiază. Deci coaliția nu doar că nu taie din veniturile actuale, ci este chiar dispusă să tolereze majorări viitoare.

ADVERTISEMENT
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră...
Locul din România care pare rupt din filmele SF. E la o oră şi jumătate de Bucureşti, iar intrarea costă doar 45 de lei
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România:...
”Fratele” lui Adi Mutu a ajuns de nerecunoscut și a venit în România: ”Uitați-vă la mine, din cauza voastră sunt așa”
Polițista din stadion devenită virală și-a vopsit sânii în culorile echipei favorite și...
Polițista din stadion devenită virală și-a vopsit sânii în culorile echipei favorite și a pozat așa pe Instagram: „Oamenii mei frumoși, a ieșit soarele!”
Presupusa amantă a lui Lionel Messi a rupt tăcerea despre relaţia cu starul...
Presupusa amantă a lui Lionel Messi a rupt tăcerea despre relaţia cu starul argentinian. Jurnalista este de o frumuseţe uimitoare
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la...
Moștenirea controversată a lui Henry Kissinger: Lovituri de stat și genocide, de la khmerii roșii și Vietnam la războiul din Ucraina
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se...
Cum arată locul de vechi al Ronei Hartner din cimitirul Bellu? Acolo se odihnește și tatăl artistei GALERIE FOTO
PUTIN CUTREMURĂ toată planeta! Decizie ISTORICĂ pe final de an
PUTIN CUTREMURĂ toată planeta! Decizie ISTORICĂ pe final de an
Meghan, provocare urâtă pentru Regele Charles. Ce urmează pentru cuplul rebel
Meghan, provocare urâtă pentru Regele Charles. Ce urmează pentru cuplul rebel
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este...
Anamaria Prodan nu se mai ascunde. Adevărul despre noul iubit: „Mă susține, este fericit pentru mine și eu sunt fericită că am alături un bărbat în adevăratul sens al cuvântului”
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care...
Eugenia Șerban a obținut ordin de protecție împotriva fiului ei. Calvarul prin care trece după lupta cu cancerul
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de...
EXCLUSIV. De unde vin banii cu ajutorul cărora AUR și-a făcut ziar de propagandă cu patru milioane de exemplare în trei luni
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a...
Ce pensie au Corina Chiriac și Maria Dragomiroiu. Câți bani primesc artistele: „M-a și înjurat lumea pe Facebook”
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa...
Care e singura țară europeană care se întinde pe trei continente? Europa, Africa și America!