News

Conflict diplomatic major între România și Ungaria pe tema declarațiilor lui Iohannis despre Ținutul Secuiesc

29.04.2020 | 22:53
Conflict diplomatic major intre Romania si Ungaria  pe tema declaratiilor lui Iohannis despre Tinutul Secuiesc
ADVERTISEMENT

Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto a catalogat drept ”necivilizată” declarația președintelui Iohannis privind o presupusă înțelegere între PSD, UDMR și guvernul ungar privind adoptarea proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc. În replică, Ministerul Afacerilor Externe de la București invită autoritățile de la Budapesta să-și revizuiască atitudinea care denotă ”lipsă de respect”.

Klaus Iohannis, acuzat de Ungaria

Azi, președintele României a făcut o declarație necivilizată și propice pentru incitare la ură. Domnului președinte Iohannis trebuie să îi fie clar faptul că marea majoritate a maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime l-au votat la alegerile prezidențiale. Acest lucru trebuie să fie clar pentru toată lumea. De aceea, cererea noastră, mesajul și apelul nostru către președintele României e simplu: mai mult respect pentru maghiari”, afirmat ministrul de Externe al Ungariei, într-un mesaj video pe Facebook, transmite G4Media.

ADVERTISEMENT

Szijjarto susține că declarația președintelui vine la capătul unei serii de declarați neprietenoase la adresa Ungariei făcute de către oficiali români.

”Noi suntem interesați să menținem o relație bună cu România deoarece suntem importanți parteneri economici, dar și interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania și secuime e de a avea relații normale între cele două state. Din păcate, în ultimele zile reprezentanții statului român, unul după celălalt, au făcut declarații care îngreunează în mod expres menținerea relațiilor de bună vecinătate”, a adăugat ministrul Szijjarto.

ADVERTISEMENT

MAE: ”Partea ungară să-și revizuiască atitudinea”

La scurtă vreme, a venit și reacția Ministerului Afacerilor Externe român.

Oficialul ungar deturnează, în mod absolut regretabil, sensul afirmațiilor Președintelui României cu privire la proiectul de lege privind statutul așa-zisului ”Ținut Secuiesc” – o temă care se circumscrie exclusiv unei dezbateri interne din România cu privire la un demers legislativ care contravine Constituției române, partea ungară neavând a se pronunța asupra acestui subiect”, se arată într-un comunicat de presă al MAE.

Ministerul de Externe dă asigurări că drepturile minorităților din România sunt respectate, în conformitate cu prevederile constituționale.

ADVERTISEMENT

”Așadar, MAE consideră provocatoare și inadecvate afirmațiile oficialului ungar privind calificarea discursului Președintelui României ca fiind incitare la ură și apreciază că este necesar ca partea ungară să își revizuiască propriile atitudini și acțiuni care denotă lipsă de respect la adresa României și înalților oficiali români”, precizează sursa citată.

MAE afirmă că s-a abținut în ultima vreme de la a răsounde unor afirmații provocatoare venite din Ungaria ca să evite deteriorarea relațiilor bilaterale.

ADVERTISEMENT

MAE român face apel la reținere și discernământ și pledează pentru implicarea deplină în construirea unei relații de bună vecinătate și de parteneriat strategic autentic, în baza cadrului juridic bilateral și a angajamentelor europene comune, în avantajul comun al cetățenilor români și ungari, indiferent de etnia acestora”, se mai spune în comunicat.

Președintele Klaus Iohannis l-a acuzat pe liderul PSD Marcel Ciolacu de faptul că ar fi încheiat o înțelegere cu UDMR prin care să fie adoptat de către Parlament proiectul autonomiei Ținutului Secuiesc.

Pe 23 aprilie, Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul. Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputaţii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy şi Biro Zsolt-Istvan şi prevede ca “Ţinutul Secuiesc” să devină regiune autonomă cu personalitate juridică.

Statutul de autonomie, adoptat prin lege, se aprobă prin referendum de către cetăţenii Ţinutului Secuiesc, prevede actul normativ.

ADVERTISEMENT
Tags: