News

Conflict armat la granița dintre India și China. Cel puțin 20 de soldați indieni au murit

16.06.2020 | 20:54
Conflict armat la granita dintre India si China Cel putin 20 de soldati indieni au murit
ADVERTISEMENT

Cel puțin 20 de soldați indieni au fost uciși într-o ciocnire cu forțe armate chineze la Ladakh, în regiunea Kashmir, au anunțat autoritățile din India. Inițial, armata indiană anunțase că numai trei militari și-au pierdut viața, dar mai mulți răniți au murit din cauza rănilor, informează BBC.

Este prima ciocnire soldată cu morți între cele două țări din ultimii 45 de ani, dar ea survine pe fondul încordării relațiilor dintre cele două state asiatice.

ADVERTISEMENT

Ministerul de Externe al Indiei a acuzat China de încălcarea înțelegerii semnate săptămâna trecută prin care cele două țări de angajau să respecte Linia de Control Efectiv de la granița comună din valea Galwan.

Soldații indieni ar fi murit din cauza bătăilor

O înfruntare violentă a izbucnit ca urmare a unei încercări din partea chineză de a schimba unilateral status quo-ul din zonă”, se arată în comunicatul indian.

ADVERTISEMENT

China nu a anunțat vreo victimă din rândurile soldaților săi, dar a acuzat India că a încălcat frontiera comună, ”provocând și atacând personal chinez care a dus la o înfruntare fizică serioadă între forțele de la graniță”, potrivit lui Zhao Lijian, purtător de cuvât al MAE chinez.

Potrivit presei locale, soldații indieni ar fi fost bătuți până au murit, însă armata indiană nu a confirmat acest lucru, deși a precizat că nu au fost trase focuri de armă.

ADVERTISEMENT

Conflictul dintre India și China are rădăcini vechi

Granița din zonă este vag trasată din cauza râurilor, lacurilor și zăpezilor,  iar grănicerii celor două state au intrat în conflict de mai multe ori. India a acuzat China că a trimis mii de soldați în valea Galwan și că ocupă  38.000 de km² din teritoriul indian. Mai multe runde de negocieri din ultimele trei decenii  s-au soldat cu un eșec.

În 1962, cele două  țări au intrat în război deschis, dar India a suferit o înfrângere umilitoare.

ADVERTISEMENT

Încordarea recentă a relațiilor pare a fi provocată de contrucția unei șosele în zona Ladakh, iar consolidarea infrastructurii în zonă a înfuriat China întrucât drumul întărește capacitatea armatei indiene de a aduce militari și echipament în caz de conflict.

ADVERTISEMENT
Tags: