News

Consens în Coaliție în privința prețului energiei. Cât vor plăti românii la facturi în această iarnă

Coaliția de guvernare PNL-PSD-UDMR a ajuns la un consens în privința prețului energiei. Ce tarife vor plăti românii la facturi în această iarnă.
09.11.2022 | 20:30
Consens in Coalitie in privinta pretului energiei Cat vor plati romanii la facturi in aceasta iarna
Coaliția, decizie privind prețul energiei. Cum se vor calcula facturile în funcție de consum. Sursa foto: colaj Fanatik / hepta.ro
ADVERTISEMENT

În debutul acestei săptămâni, premierul Nicolae Ciucă și-a exprimat public dorința de a avea o piață de energie semi-reglementată.

Coaliția, decizie privind prețul energiei. Cum se vor calcula facturile în funcție de consum

E foarte clar că discutăm despre o decizie prin care să existe o piaţă semireglementată. Încă se caută soluţii tehnice”, spunea premierul Ciucă, luni, despre preţurile la energie electrică.

ADVERTISEMENT

În urma ședinței coaliției de guvernare de miercuri, se pare că dorința liderului Executivului s-a îndeplinit.

Astfel, pragurile pentru consumatorii casnici, stabilit în urmă cu câteva luni, la 0,68 lei / kWh și 0,80 / kWh, rămân neschimbate pentru intervalul de consum 100 kWh – 255 kWh.

ADVERTISEMENT

Apare o schimbare pentru cei care consumă peste pragul de 255 kWh. Coaliţia a decis ca plafonul maximal al prețului la curent în acest caz să fie de 1,3 lei.

În privința IMM-urilor, PNL a insistat să rămână la 1 leu, nu la 1,3 lei, așa cum era dorința PSD. În ceea ce-i privește pe marii consumatori, s-a agreat să se meargă pe 1,3 lei.

ADVERTISEMENT

Iată sinteza deciziilor din Coaliție în privința prețului la energie electrică:

Consumatorii casnici:

  • 0,68 lei / kWh pentru consumul de sub 100 kWh
  • 0,80 lei / kWh pentru consumul situat între 100 – 255 kWh
  • 1,3 lei / kWh pentru consumul de peste 255 kWh

Consumatorii non-casnici:

  • 1,3 lei / kWh pentru marii consumatori
  • 1 leu / kWh pentru IMM-uri

Noi reguli pentru producătorii şi furnizorii de energie

Potrivit Antena 3 CNN, care citează surse din coaliţia de guvernare, în următoarea perioadă va fi emisă o ordonanță suplimentară pe plafonarea preţurilor la curent atât la producător cat şi la furnizor.

ADVERTISEMENT

În urma acestei OUG, producătorul nu va putea să vândă curent la furnizor mai scump de 450 de lei MWH. De cealaltă parte, furnizorul va fi obligat să cumpere o anumită cantitate la acest preț plafonat de la producător.

Sursa citată mai notează că, în cazul în care furnizorul va achiziționa energia electrică la alt preţ, potrivit acestei ordonanțe, el nu va primi mai mult de 1.300 de lei MWH de la stat compensare.

ADVERTISEMENT