News

România, aproape de revenirea la piața reglementată. Prețuri fixe la energie de la 1 ianuarie 2023

România este tot mai aproape de a reveni la piața reglementată în energie. PSD ar dori o serie de prețuri fixe, a căror valoare este încă în discuție pe masa coaliției.
19.10.2022 | 15:59
Romania aproape de revenirea la piata reglementata Preturi fixe la energie de la 1 ianuarie 2023
Discuții avansate în coaliție pentru revenirea la piața de energie reglementată, de la 1 ianuarie. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

În cadrul coaliției de guvernare PNL – PSD – UDMR s-a discutat în ultima perioadă despre revenirea la o piață de energie reglementată, de la 1 ianuarie 2023.

Discuții avansate în coaliție pentru revenirea la piața de energie reglementată, de la 1 ianuarie

Social-democrații și liberalii ar fi decis ca România să revină la piața reglementată în energie. Decizia va fi aplicată începând de anul viitor.

ADVERTISEMENT

Potrivit Antena 3, de la 1 ianuarie 2023 va fi emisă o Ordonanță de Urgență (OUG) pe energie. Liderii celor două formațiuni, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, s-ar fi înţeles pe această temă.

În ceea ce privește prețurile, se pare că pentru consumatorii casnici acestea rămân fixe. Mai exact, de 0,68 de lei pe kWh și de 0,80 de lei pe kWh pentru un consum de 255 de kWh.

ADVERTISEMENT

Dacă pragul de 255 kWh va fi depășit, acest lucru va fi taxat la un preț fix (propus la 1 leu/kWh).

De asemenea, pentru școli, spitale, IMM-uri, industria alimentară, industria farmaceutică, transport public, servicii publice se discută un preț fix propus la 1 leu/kWh.

ADVERTISEMENT

Dacă vorbim de restul sectoarelor economice, prețul fix propus este de 1,3 lei/kWh.

Guvernul condus de Nicolae Ciucă urmează să vină până la 1 noiembrie 2022 cu o nouă Ordonanță de Urgență care să stabilească aceste lucruri.

PSD a cerut oficial, marți, revenirea la piața reglementată

Într-un comunicat de presă emis marți, 18 octombrie, PSD a anunțat că va propune în coaliţie rediscutarea în regim de urgenţă a propunerii sale mai vechi privind reglementare a pieţei de energie pentru o perioadă limitată.

ADVERTISEMENT

Social-democrații anunțată că scopul acestei discuții este ”să se pună capăt tranzacţiilor speculative cu energie, iar operatorii serioşi din acest sector să poată funcţiona eficient în condiţii comerciale predictibile”.

”Încă de la începutul crizei energetice PSD a susținut că revenirea la o piață reglementată, pentru o durată limitată de timp, reprezintă calea cea mai sigură pentru combaterea speculei și protejarea cetățenilor și a economiei naționale”, se mai arată în comunicatul formațiunii.

ADVERTISEMENT