News

Câți consilieri are președintele României! Ce nume grele l-au părăsit pe șeful statului în ultima perioadă

Câți consilieri are președintele României! Ce nume grele l-au părăsit pe șeful statului în ultima perioadă și pe câte persoane se mai bazează Klaus Iohannis
30.01.2022 | 09:00
Cati consilieri are presedintele Romaniei Ce nume grele lau parasit pe seful statului in ultima perioada
Câți consilieri mai are președintele României! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis a reprezentat surpriza alegerilor prezidențiale din 2014, alegeri pentru care Victor Ponta s-a pregătit ani de zile și pe care le-a pierdut fără drept de apel după un tur II în care candidatul liberalilor și-a măturat adversarul și a recuperat un ecart important.

Noul șef de stat a venit la Cotroceni cu o echipă întreagă și a transmis că se bazează din plin pe consilierii săi, mulți dintre ei ajutându-l benevol și în campania electorală.

ADVERTISEMENT

Câți consilieri are președintele României, Klaus Iohannis!

Nu toți au rămas lângă șeful statului, în ultimi anii Klaus Iohannis fiind abandonat de câteva nume grele. În acest moment, președintele mai are zece oameni care au titulatura de consilier prezidențial. Alți 10 oameni care se află în cabinetul președintelui joacă rolul de consilier de stat.

Ion Oprișor este cel care se ocupă de Departamentul Securităţii Naţionale, în timp ce Luminița Teodora Odobescu are în registru Departamentul Afaceri Europene. Mihaela Ciochină este cea care răspunde de Constituțional Legislativ, iar Cosmin Ștefan Marinescu de Politici Economice și Sociale.

ADVERTISEMENT

Sergiu Nistor îl consiliază pe președinte pe probleme de Cultură, Culte şi Minorități Naționale. Diana Loreta Păun se ocupă de Sănătate Publică, Ligia Deca de Educație și Cercetare și Daniela Bârsan de Comunicare Publică. Nu în ultimul rând, Delia Dinu este responsabilă de protocol și George Vladimir Duhan de secretariatul general.

Câți bani câștigă un consilier prezidențial

Potrivit declarațiilor de avere pe care toți cei zece consilieri prezidențiali au fost obligați să le posteze pe site-ul Administrației, aceștia au încasat în ultimul an de zile nu mai puțin de 153.312 lei

ADVERTISEMENT

La un simplu calcul, observăm că salariul lunar pe care îl duce acasă un om care ocupă o asemenea funcție este de 12.776 de lei, adică puțin peste 127 de milioane, bani vechi.

De asemenea, în cabinetul președintelui se mai află și Cătălina Galer, secretar de stat cu atribuții în Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă. Sandra Pralong se ocupă de Relația cu Românii din afara Granițelor, în timp ce Alexandra Maria Bocșe are în primire Departamentul Climă și Sustenabilitate.

ADVERTISEMENT

Nicoleta Nicolae Ioana și Simona Livia Maftei lucrează direct în cabinetul președintelui, pentru ca Mihai Șomordolea să se ocupe de Departamentul Securităţii Naţionale – Secretariat CSAT. Gabriel Cristian Pișcociu răspunde de  Relaţii cu Autorităţile Publice şi Societatea Civilă – Compartimentul Probleme Cetăţeneşti și Constantin Ionescu de Departamentul Securităţii Naţionale – Directorul Oficiului Informaţii Integrate.

Gheorghe Angelescu dă cu subsemnatul la Cancelaria Ordinelor și Cosmin Gabriel Popp la Secretariatul General. De remarcat că secretarii de stat sunt plătiți diferit. Cel mai mare salariu încasat pentru consiliere este de 116.808 lei, adică peste 97 de milioane de lei, bani vechi, pe lună.

Cum arăta echipa lui Klaus Iohannis în debutul primului mandat de președinte

Au fost mai mulți oameni care s-au alăturat președintelui în 2014 după ce acesta a reușit să-l învingă pe Victor Ponta în alegerile prezidențiale. De problemele de securitate națională s-a ocupat inițial George Scutaru. Andrei Muraru a condus relaţia cu societatea civilă şi autorităţile publice.

Contestat de opinia publică și Dan Mihalache a făcut parte din echipa președintelui. Acesta a fost, la un moment, chiar și șef al Cancelariei Prezidențiale și i-a mai consiliat, în trecut, pe Adrian Năstase sau Crin Antonescu.

Leonard Orban, fratele fostului președinte al PNL, a făcut parte din echipa de consilieri a șefului de stat. S-a ocupat o bună perioadă de domeniul afacerilor europene. Lazăr Comănescu, Cosmin Marinescu și Tatiana Niculescu Bran au fost și ei consilieri prezidențiali.

Ce nume grele l-au părăsit pe șeful statului

Aproape toți cei enumerați mai sus au părăsit ambarcațiunea șefului de stat. Consilierul prezidențial, Leonard Orban s-a pensionat la cerere iar președintele Klaus Iohannis a semnat decretul, chiar în ziua în care fratele acestuia, Ludovic Orban, a demisionat din grupul parlamentar PNL.

George Scutaru a fost primul din echipa de la Cotroceni a președintelui care și-a dat demisia. A făcut-o din motive personale, potrivit fostei purtătoare de cuvânt. Interesant este că Scutaru l-a însoţit pe Klaus Iohannis în toate deplasările externe efectuate de acesta la preluarea mandatului de preşedinte.

Și Simina Tănăsescu a plecat din funcție în urma unui scandalul provocat de demersurile acesteia pe lângă un judecător constituțional.

Cert este că, încet, dar sigur, Klaus Iohannis și-a schimbat aproape întreaga echipă de consilieri și a apelat la alți oameni. Al doilea mandat a adus și alte nume de care șeful statului are nevoie pentru gestionarea și înțelegerea problemelor

ADVERTISEMENT