News

Consilierul lui Zelenski critică România în cazul dronei rusești: ”Este nevoie de acțiuni simple, nu de tăcerea mieilor”

România este criticată de Kiev în cazul dronei rusești prăbușite în zona de graniță. Consilierul lui Zelenski cere țării noastre să acționeze mai ferm.
08.09.2023 | 15:31
Consilierul lui Zelenski critica Romania in cazul dronei rusesti Este nevoie de actiuni simple nu de tacerea mieilor
Mihail Podoliak, consilierul lui Zelenski, critică România în cazul dronei rusești: ”Este nevoie de acțiuni simple”. Sursa foto: hepta.ro / Twitter.com
ADVERTISEMENT

La două zile după ce România a recunoscut că spațiul său este posibil să fi fost invadat, prin posibila prăbușire a dronei rusești din zona Ceatalchioi, un consilier al lui Volodimir Zelenski lansează critici față de autoritățile de la București.

Mihail Podoliak, consilierul lui Zelenski, critică România în cazul dronei rusești: ”Este nevoie de acțiuni simple”

Într-o amplă postare pe contul său de Twitter, Mihailo Podoliak, consilierul liderului de la Kiev, scrie că România ar trebui să ia măsura de a doborî rachetele și dronele rusești care se apropie de granițele sale ”pe o anumită rază”.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, oficialul ucrainean a explicat că țara sa nu se aşteaptă ca NATO să declare război Moscovei pentru că o dronă militară rusă a căzut luni pe teritoriul României, ţară membră a NATO. El cere însă mai multă fermitate pentru a evita repetarea unor situaţii similare.

Podoliak mai subliniază faptul că invadatorii ruși ”își permit să folosească spațiul aerian al României” în atacurile asupra Ucrainei, întrucât la București e ”liniște”. Această afirmație legată de folosirea spațiului aerian de către forțele rusești nu are nicio dovadă la bază.

ADVERTISEMENT

”Desigur, nimeni nu se așteaptă ca NATO să invoce articolul 5 și să intre în război cu Rusia pentru că o bucată de metal a căzut pe un câmp din România. Nu este cazul. Rusia își permite să folosească spațiul aerian al României și al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei dintr-un singur motiv. Pentru că este liniște.

Poate că merită să articulezi mai ferm inadmisibilitatea încălcării propriului spațiu aerian? De exemplu, declarând disponibilitatea de a doborî aceste rachete și drone într-o anumită rază pentru a vă proteja granițele. În cele din urmă, punctul cheie este că e necesar ca Ucraina să fie sprijinită cât mai curând posibil cu sisteme suplimentare de apărare aeriană, pentru a le disloca în zonele de frontieră.

ADVERTISEMENT

Prin acest lucru va crește semnificativ securitatea țărilor care se învecinează cu Ucraina și va limita capacitățile speculative și provocatoare ale Rusiei. Avem nevoie de acțiuni simple, nu de tăcerea mieilor”, a postat Mihail Podoliak.

CNSU, măsuri după drona căzută în România

Vineri, 8 septembrie, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunțat o serie de măsuri la granița României cu porturile ucrainene bombardate frecvent de ruși. Potrivit hotărârii CNSU, Ministerul Apărării Naţionale va evalua și va stabili zonele de pe teritoriul României, adiacente zonelor de conflict Reni şi Ismail, în care se instituie măsuri specifice de protecție a populației.

ADVERTISEMENT

Astfel, s-a decis ca românii aflaţi în zona de graniţă cu Ucraina să primească mesaje RO-ALERT dacă există riscul ca în zonă să se prăbușească aparate implicate în conflictul ruso-ucrainean.

ADVERTISEMENT
Tags: