News

Românii de la granița cu Ucraina vor fi avertizați prin Ro-Alert în cazul unor atacuri cu dronă. Măsuri de ultimă oră luate de CNSU

Populația din zonele de graniță adiacente porturilor ucrainene Izmail și Reni va fi informată în timp real de atacurile pe care rușii le vor întreprinde în zonă.
08.09.2023 | 13:54
Romanii de la granita cu Ucraina vor fi avertizati prin RoAlert in cazul unor atacuri cu drona Masuri de ultima ora luate de CNSU
Locuitorii din Deltă vor fi informați de autorități cu privire la atacurile rușilor asupra porturilor Izmail și Reni
ADVERTISEMENT

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat vineri o hotărâre care precede luarea unor măsuri de protecţie pe teritoriul României în vecinătatea zonei de conflict din Ucraina. Conform hotărârii, Ministerul Apărării Naționale este abilitat să stabilească zonele de pe malul românesc al Dunării unde trebuie luate aceste măsuri, vizavi de porturile ucrainene Reni și Izmail.

ISU este responsabilă cu relocarea populației

Una dintre măsurile adoptate se referă la emiterea de mesaje de avertizare şi alarmare a populaţiei prin sistemul Ro-Alert şi/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităţilor publice locale, în zonele unde va fi detectat riscul de a cădea „elemente aparținând mijloacelor de luptă utilizate în conflict”.

ADVERTISEMENT

Potrivit hotărârii semnate de premierul Marcel Ciolacu, MApN a fost însărcinată cu identificarea spaţiilor ce pot fi utilizate pentru adăpostire şi asigurarea permanenţei la sediile autorităţilor publice locale din localitatățile adiacente zonelor de conflict Reni şi Izmail.

În aceste zone, “Inspectoratele pentru situaţii de urgenţă asigură informarea populaţiei cu privire la modul de comportare şi acţiune, verificarea şi eliberarea tuturor spaţiilor cu destinaţie de adăposturi publice, precum identificarea altor spaţii ce pot fi folosite pentru protecţia populaţiei”, se arată în hotărârea adoptată vineri.

ADVERTISEMENT

În mod particular, Ministerul Apărării Naţionale “edifică spaţii de protecţie a populaţiei la nivelul localităţilor Plauru şi Ceatalchioi, precum şi la nivelul altor localităţi cu un număr mic şi foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă”.

În cazul în care se observă risc de cădere a unor elemente aparţinând mijloacelor de luptă utilizate în conflict, Ministerul Apărării Naţionale va trebui să notifice Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la zona specifică care are potenţialul de a fi afectată.

ADVERTISEMENT

În zonele de pe teritoriul României adiacente porturilor ucrainene Izmail şi Reni “se abilitează Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă să emită mesaje de avertizare şi alarmare a populaţiei prin sistemul RO-ALERT şi/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autorităţilor publice locale.

În zonele prevăzute la art. 1, fără acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, inspectoratele pentru situaţii de urgenţă dislocă echipaje care asigură avertizarea/ alarmarea populaţiei, pe baza datelor transmise de dispecerate prin intermediul sistemelor de comunicaţii radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare”, se mai arată în hotărârea CNSU adoptată vineri.

ADVERTISEMENT

Ultimele măsuri vin în contextul în care săptămâna aceasta au fost descoperite pe teritoriul României bucăţi dintr-o dronă rusească au fost găsite în zona satului Plauru, aflat la doar 300 de metri de granița cu Ucraina.

ADVERTISEMENT