News

Consiliul European a decis sancțiuni economice pentru Rusia și Belarus. Iohannis condamnă agresiunea armatei ruse

Consiliul European a decis sancțiuni economice pentru Rusia și Belarus, în cadrul unei reuniuni extraordinare de joi, la care au luat parte mai mulți lideri europeni, printre care Klaus Iohannis.
25.02.2022 | 08:48
Consiliul European a decis sanctiuni economice pentru Rusia si Belarus Iohannis condamna agresiunea armatei ruse
ADVERTISEMENT

Liderii europeni, în timpul reuniunii extraordinare, care s-a desfășurat la Bruxelles, au condamant agresiunea militară a Rusiei în Ucraina.

Ei au subliniat că armata lui Putin a încălcat dreptul internațional și principiile Cartei ONU, dar și că afectează stabilitatea și securitatea la nivel global.

ADVERTISEMENT

De asemenea, oficialii europeni au condamnat și pierderile de vieți omenești, nevinovate, provocate de soldații ruși. Ei au solicitat Kremlinului să pună capăt războiului.

Consiliul European cere Rusiei încetarea războiului în Ucraina

”Liderii UE au cerut Rusiei încetarea imediată a acțiunilor militare, retragerea necondiționată a tuturor forțelor și echipamentului militar de pe întreg teritoriul Ucrainei și respectarea deplină a integrității teritoriale, suveranității și independenței Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”, este menționat într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

ADVERTISEMENT

Consiliul European a decis aplicarea unor măsuri restrictive Rusiei, mai exact, ”costuri masive și severe”. Totodată, liderii europeni au condamnat și intervenția Belarusului în războiul ruso-ucrainean, căruia i-au cerut abținerea de la astfel de acțiuni. În caz contrar va trebui, la fel, să suporte sancțiuni economice și individuale.

”Sancțiunile agreate de Consiliul European vor acoperi sectoarele financiar, energetic, al transporturilor, bunurile cu dublă utilizare, precum și controlul și finanțarea exporturilor, politica de vize, listările adiționale ale unor persoane și entități, precum și noi criterii de listare.

ADVERTISEMENT

Consiliul Uniunii Europene urmează să adopte, fără întârziere, propunerile pregătite de Comisia Europeană și de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene.

Liderii europeni au solicitat pregătirea și adoptarea de urgență a unui pachet suplimentar de sancțiuni individuale și economice, care va include, de asemenea, și Belarus”, mai notează Administrația Prezidențială.

ADVERTISEMENT

Klaus Iohannis susține măsurile restrictive asupra Rusiei și Belarusului

Referitor la șeful statului, Klaus Iohannis, ”a condamnat în cei mai fermi termeni agresiunea armată de proporții a Federației Ruse împotriva Ucrainei” și a evidențiat ”impactul acțiunilor inacceptabile ale Rusiei asupra securității și a stabilității vecinătății estice”.

Președintele și-a exprimat solidaritatea față de Ucraina și dorința de a-i sprijini pe cetățeni cu cele necesare.  Klaus Iohannis a punctat că UE trebuie să-și apere în continuare ”valorile și principiile”.

”Președintele Klaus Iohannis a sprijinit reacția fermă și rapidă a Uniunii Europene, inclusiv adoptarea pachetului puternic de sancțiuni și pregătirea, în continuare, a unor sancțiuni individuale și economice suplimentare, care să vizeze și Belarus”, mai transmite Administrația Prezidențială.

ADVERTISEMENT