News

Joe Biden a anunțat sancțiuni împotriva Rusiei: “Putin a atacat direct dreptul Ucrainei de a exista”. Întâlnirea dintre Blinken şi Lavrov, anulată / Update

Decizia lui Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa regiunilor Doneţk şi Lugansk a fost blamată de marii lideri ai lumii. Joe Biden, președintele SUA, a anunțat sancțiunile pentru Rusia
23.02.2022 | 10:20
Joe Biden a anuntat sanctiuni impotriva Rusiei Putin a atacat direct dreptul Ucrainei de a exista Intalnirea dintre Blinken si Lavrov anulata  Update
Joe Biden urmează să anunțe sancțiunile pentru Rusia. sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
23-02-2022
08:20

Oligarhii ruși au averi mai mici în urma sancțiunilor occidentale

În ultimii ani, Federația Rusă a fost ținta unor sancțiuni economice repetate din partea statelor occidentale. În urma acestora, chiar și cei mai bogați oligarhi din aceste țări au avut de suferit. După cum transmite Bloomberg, averile acestora au pierdut 32 de miliarde de dolari.

După cum arată datele potrivit Bloomberg Billionaires Index, cei mai bogați 23 de ruși aveau la finalul anului trecut aveau o avere combinată de 375 miliarde, iar acum aceștia controlează 343 miliarde de dolari.

Ultimele evoluții ale tensiunilor dintre Ucraina și Rusia s-au tradus, la rândul lor, și în probleme importante pentru economia rusească. Astfel, piețele financiare au înregistrat o scădere semnificativă după anunțul lui Putin legat de trimiterea de trupe în cele două republici auto-declarate.

În plus, Germania a decis oprirea proiectului Nord Stream 2, iar Regatul Unit a impus o serie de sancțiuni asupra 5 instituții financiare din Rusia, dar și asupra a trei oligarhi.

23-02-2022
05:44

Întâlnirea dintre miniştrii de Externe din SUA şi Rusia, anulată

Întâlnirea dintre miniştrii de Externe din SUA din Rusia a fost anulată, a anunţat Anthony Blinkin, şeful diplomaţiei americane. Întrevederea trebuia să aibă loc joi.

“Săptămâna trecută, am acceptat să mă întâlnesc cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, săptămâna aceasta, pe 24 februarie, pentru a discuta despre preocupările ţărilor noastre referitoare la securitatea europeană.

Dar doar dacă Rusia nu invada Ucraina. Acum, văzând că începe o invazie şi că Rusia a arărat clar respingerea în totalitate a diplomaţiei, nu are sens să merg înainte cu această întâlnire, în acest moment. M-am consultat cu aliaţii şi partenerii noştri.

Toţi sunt de acord. Astăzi, i-am trimis o scrisoare ministrului de Externe Lavrov prin care l-am informat despre acest lucru”, a declarat Antony Blinken, potrivit CNN, în cursul întrevederii cu ministrul ucrainean de Externe, Dmytro Kuleba.

22-02-2022
19:39

Joe Biden a anunțat sancțiunile pentru Rusia

Joe Biden a anunțat sancțiunile pentru Rusia, care vor fi mult mai ample decât în 2014, a precizat acesta.

“Vom implementa blocarea asupra a două instituții financiare rusești.

De asemenea, guvernul rus nu se va mai putea împrumuta de pe piețele europene.

În plus, vom impune sancțiuni la adresa elitelor rusești și familiilor lor”, este anunțul făcut de președintele SUA.

Joe Biden a spus că ceea ce a făcut Rusia reprezintă începutul unei invazii a Ucrainei.

“Rusia a anunțat că practic va taia o bucată din Ucraina. Acum, în mod clar, Rusia a acționat împotriva Ucrainei.

Sper să mă înșel. Sper că Rusia a luat această decizie fără să dorească atacarea Ucrainei”, a mai spus Joe Biden.

Joe Biden se îndoiește, însă, de intențiile bune ale lui Vladimir Putin.

“Rusia a mutat echipament medical și sânge la graniță. Nu ai nevoie de sânge dacă nu începi un război”, a mai precizat președintele SUA.

Joe Biden a mai susținut că SUA rămân deschise diplomației, însă că vor acționa în mod defensiv.

“I-am spus-o lui Putin clar că vom acționa împreună. Vom continua să ne reasigurăm aliații NATO, am autorizat forțe adiționale care erau deja staționate în Europa.

Statele Unite și aliații lucrează împreună. Suntem uniți pentru a susține Ucraina. 

Acestea sunt mișcări defensive. Dorim să transmitem că aliații vor proteja fiecare părticică din teritoriu NATO.

Voi întreprinde acțiuni robuste pentru ca duritatea acestor sancțiuni să fie simțite de economia Rusiei, și nu de a noastră.

Vreau să limitez durerea pe care poporul american o poate simți la pompă.

Ieri, lumea a auzit foarte clar retorica domnului Putin. A atacat direct dreptul Ucrainei de a exista. A amenințat cu războiul.

Încă avem timp să evităm cel mai rău scenariu. SUA rămân deschise diplomației. Vom judeca Rusia după acțiunile sale, nu după vorbele sale.

Eu sper în continuare că diplomația va câștiga”, a încheiat Joe Biden.

22-02-2022
19:09

UE sancționează sute de oficiali ruși și limitează accesul țării la pieţele de capital europene

Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a explicat care sunt sancțiunile decise la nivelul UE împotriva Rusiei, după ce Vladimir Putin a recunoscut independența separatiștilor din estul Ucrainei.

Miniştrii de externe ai ţărilor membre UE au convenit să impună sancţiuni împotriva a 27 de oficiali şi entităţi din Rusia, printre care bănci şi sectorul de apărare rus.

În plus, aceștia au decis și limitarea accesului Rusiei la pieţele de capital europene.

De asemenea, toţi cei 351 de membri ai Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, care au votat cererea adresată lui Vladimir Putin pentru recunoaşterea independenţei teritoriilor separatiste, vor fi vizaţi de sancţiunile UE, care prevăd în mod obişnuit interdicţii de călătorie în UE şi îngheţarea activelor.

“Acest pachet de sancţiuni aprobat în unanimitate de ţările membre va lovi puternic Rusia şi acest lucru o va durea foarte mult”, a declarat Josep Borrell în timpul unei conferinţe de presă.

Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, urmează să anunțe sancțiunile pe care SUA le va impune Rusiei după ce Vladimir Putin a semnat ordinul de recunoaştere a independenţei regiunilor Doneţk şi Lugansk.

Joe Biden, sancțiuni pentru Rusia

Președintele american Joe Biden urmează să facă declarații, la ora 20:00, ora României, pentru a oferi o actualizare cu privire la situația din Rusia și Ucraina, a precizat Casa Albă.

ADVERTISEMENT

Statele Unite vor anunța marți noi sancțiuni severe și controale la export împotriva Rusiei, ca răspuns la decizia Moscovei de a recunoaște două regiuni separatiste ale Ucrainei ca independente și de a trimite trupe acolo, scrie Reuters.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că anunțul sancțiunilor va fi coordonat cu aliații și partenerii.

ADVERTISEMENT

Discursul va fi al treilea de acest fel al lui Joe Biden într-o săptămână și vine la doar câteva ore după ce parlamentul Rusiei a votat pentru a acorda președintelui Vladimir Putin o autoritate extinsă de a desfășura trupe în străinătate.

Luni, Vladimir Putin a ordonat trupelor să intre în cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei, după ce a anunțat că le va recunoaște independența.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătății din Regatul Unit, Sajid Javid, a declarat marți că “invazia Ucrainei a început”.

Joe Biden nu a folosit încă cuvântul “invazie” pentru a descrie activitatea curentă a Rusiei, dar acest lucru s-ar putea schimba. Un înalt oficial de securitate națională de la Casa Albă Biden a folosit cuvântul la TV în direct marți dimineață, o decizie deliberată care a marcat o schimbare în caracterizarea americană a incursiunii militare ruse, potrivit CNBC.

ADVERTISEMENT

Putin a semnat decretul de recunoaștere a independenței regiunilor Doneţk şi Lugansk

Într-un discurs public, președintele Vladimir Putin a anunțat că a semnat decretul de recunoaștere a independenței regiunilor Doneţk şi Lugansk, decizie blamată de marii lideri ai lumii.

Imediat după, acesta a vorbit jumătate de oră despre istoria Imperiului Țarist, a URSS și a Ucrainei.

Liderul de la Kremlin a subliniat faptul că o mare parte din Ucraina a fost creată de Rusia. Acesta a punctat că “Lenin a fost creatorul Ucrainei sovietice”.

Mai mult, Vladimir Putin a ordonat intrarea armatei în Donbas în “misiuni de menținere a păcii”.

ADVERTISEMENT