News

Consiliul General al Capitalei a suspendat pentru un an PUZ-urile din Sectoarele 2,3,4,5 și 6

26.02.2021 | 19:59
Consiliul General al Capitalei a suspendat pentru un an PUZurile din Sectoarele 2345 si 6
ADVERTISEMENT

Victorie importantă pentru Nicușor Dan, primarul general al Capitalei. Consiliul General al Bucureștiului a suspendat pentru un an PUZ-urile din Sectoarele 2,3,4,5 și 6.

Într-o primă fază, edilul Bucureștiului a insistat pentru suspendarea cu 2 ani, apoi, în urma negocierilor, a venit în sedința de Consiliu General cu un amendament pentru suspendarea pe 1 an.

ADVERTISEMENT

Înainte de ședință, consilierii USR au anunțat că vor susține suspendarea pe 2 ani, în vreme ce colegii de la PNL veniseră cu termenul de 3 luni. Apoi, după mai multe discuții, au revenit și au spus că vor vota cât este nevoie.

PUZ-urile din Sectoarele 2,3,4,5 și 6, suspendate un an de Consiliul General al Capitalei

După mai multe ore de negocieri tensionate, planurile urbaniste zonale (PUZ) ale Capitalei au fost suspendate pentru un an, vineri seară de Consiliul General.

ADVERTISEMENT

Suspendarea nu vine pentru doi ani, așa cum a cerut inițial primarul Capitalei, ci pentru unul singur. Asta înseamnă că în următoarele 12 luni, vor fi date autorizații de construire doar în baza legislației vechi.

Documentele suspendate, care se refereau la 80% din suprafața Bucureștiului, permiteau construcții pe sute de hectare de spațiu verde, susține Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT

În urma decizie de vineri seara, PUZ-urile coordonatoare pentru sectoarele 2, 3, 4, 5 şi 6 vor fi suspendate pentru o perioadă de un an, conform unor proiecte de hotărâre adoptate în şedinţa Consiliului General al Capitalei cu 29 de voturi ”pentru” şi 23 ”împotrivă”.

Amendamentul propus de Nicușor Dan și adoptat de consilierii generali, în urma negocierilor, prevede următoarele, conform Hotnews:

ADVERTISEMENT
  • Suspendarea se face pe 1 an.
  • În termen de 90 de zile de la adoptarea prezentei hotărâri, Primarul General și aparatul de specialitate vor comunica public Unitățile Teritoriale Reglementate în care au fost identificate neconcordanțele cu legislația aplicabilă în domeniul urbanismului.
  • La expirarea celor 90 de zile, menționate la alin (3), Primarul General și aparatul de specialitate vor organiza dezbateri publice în vederea identificării soluțiilor optime de reglementarea urbanistică.
  • Prevederile Art. 1, alin (1) nu se aplică certificatelor de urbanism emise anterior adoptării prezenței hotărâri și autorizațiilor de construire/ desființare aflate în curs de emitere și pentru care au fost deja emise certificate de urbanism în baza hotărârii anulate.
  • Pe perioada suspendării PUZ-urilor, certificatele de urbanism și autorizațiile de construire/ desființare care vor fi emise de primarul Municipiului București și de primarii sectoarelor Municipiului București, vor respectă prevederile documentațiilor de urbanism anterioare hotărârii suspendate.
  • Primarul General și Primarii de sector, au obligația de a comunica CGMB, până luni 01.03.2021, ora 16 lista tuturor cererilor depuse pentru emiterea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construcție/desființare formulate până la dată prezenței hotărâri, aflate în curs de soluționare.

Nicușor Dan, laude pentru consilierii PNL și USR PLUS după decizie

După succesul obținut pe cele cinci proiecte din sectoarele Capitalei, Nicuşor Dan s-a declarat mândru că este susţinut de PNL şi USR.

”Este un moment de cotitură pentru ceea ce înseamnă devoltarea oraşului. Vreau să mulţumesc consilierilor PNL şi USR, să îi felicit că au rezistat ameninţărilor din această săptămână.

Sunt mândru că sunt susţinut de această majoritate. În sfârşit Bucureştiul este condus de o autoritate publică. Autoritate publică înseamnă cineva care reprezintă cetăţenii şi luptă pentru ei”, a declarat Nicuşor Dan.

ADVERTISEMENT