News

Construcția Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa cu bani din PNRR prinde contur. Valoarea investiţiei este de 400 milioane lei

Construcţia noii aripi a Spitalului Judeţean din Bistriţa-Năsăud se află în plină desfăşurare. Ministrul PSD al Sănătăţii, Alexandru Rafila, salută ritmul lucrărilor.
07.09.2023 | 14:10
Constructia Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita cu bani din PNRR prinde contur Valoarea investitiei este de 400 milioane lei
Proiectul de extindere a Spitalului Județean din Bistrița-Năsăud este în valoare de 400 milioane lei
ADVERTISEMENT

Selectat la începutul anului pentru finanţare prin PNRR, proiectul de 400 de milioane de lei “Spitalul Județean de Urgență Bistrița – extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi” începe să prindă contur. Proiectul are patru componente majore: construirea unui nou corp de clădire cu patru etaje; reabilitarea energetică a pavilioanelor existente; modernizarea clădirii existente; digitalizarea spitalului şi dotarea cu aparatură medicală nouă.

La subsolul noului pavilion va fi amenjat un adăpost de protecție civilă

Proiectul depus de Spitalul Județean de Urgență Bistrița s-a situat pe locul 3 din totalul de 27 de proiecte aprobate și finanțate prin PNRR. Valoarea sa totală se ridică la 82.939.073,64 euro + TVA, din care 95% cu finanțare prin PNRR și 5% cofinanțare din partea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a lăudat joi iniţiativele locale de acest fel şi a dat asigurări că atât timp cât el va fi în funcţie va încuraja şi va susţine astfel de proiecte de importanţă deosebită pentru largi comunităţi.

“Dezvoltarea socială şi dezvoltarea economică nu se pot întâmpla fără acces la servicii de sănătate şi fără un sistem de educaţie solid. Construim spitale şi secţii noi acolo unde este posibil şi încurajăm reabilitarea completă a clădirilor vechi care permit desfăşurarea corespunzătoare a activităţii medicale spitaliceşti în condiţii de siguranţă pentru pacienţi.

ADVERTISEMENT

Cât voi fi ministru al Sănătăţii voi fi partenerul şi susţinătorul reprezentanţilor din administraţia locală care au vocaţia construcţiei de obiective sanitare pentru locuitorii comunităţilor pe care le conduc”, a declarat ministrul PSD.

Concret, proiectul care vizează Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa are în vedere extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi, de tipul 2S+P+4E, cu pasarelă de trecere între clădirea actuală și cea nouă, precum și realizarea unor lucrări de intervenție care vor conduce la creșterea eficienței energetice.

ADVERTISEMENT

La subsolul clădirii nou construite vor fi amenajate magaziile spitalului și un adăpost ALA (adăpost de protecție civilă), în concordanță cu cerințele normative în vigoare, în timp ce la parter va funcționa Centrul Județean de Hemodializă și va fi dată în folosinţă o parcare semiautomată pentru personalul spitalului.

Primele două etaje ale noului pavilion au şi ele roluri bine definite. La primul se va realiza un sector pregătit pentru spitalizările de zi, dar tot aici va funcţiona Secția ORL și un compartiment de Chirurgie Plastică. În schimb, la etajul II va funcționa Secția de Oftalmologie și Secția de Cardiologie cu un compartiment de Cardiologie Intervențională.

ADVERTISEMENT

În privinţa etajului III a fost gândită o extindere a Blocului Operator, cu patru noi săli de operație și un compartiment de Neurochirurgie. De asemenea, tot la acest etaj va fi amenajată o Secție de Recuperare Neurochirurgicală. În schimb, la etajul IV va funcționa Secția de Neurologie și un compartiment de Gastroenterologie și Gastroenterologie Intervențională.

ADVERTISEMENT