News

Continuă seria atacurilor cibernetice împotriva instituțiilor statului. Site-ul Poliției Române, atacat de hackerii ruși. Update

Site-ul DNSC (Directoratul Național de Securitate Cibenetică) a fost victima unui atac de tip DDoS (Distributed Denial-of-Service), însă a fost repus în funcțiune.
30.04.2022 | 13:15
Continua seria atacurilor cibernetice impotriva institutiilor statului Siteul Politiei Romane atacat de hackerii rusi Update
Site-ul Directoratului pentru Securitate Cibernetică, victima unui acat de tip DDoS
ADVERTISEMENT
30-04-2022
16:46

Hackerii au blocat accesul la site-ul Poliției Române

Poliția Română a fost victima unui atac cibernetic sâmbătă seara, a anunțat instituția prin intermediul unui comunicat de presă.

Reprezentanții poliției spun că atacul a fost respins de specialiștii în comunicații și tehnologia informației din cadrul instituției însă admit că accesul utilizatorilor la pagina de internet a fost blocat pentru o perioadă, fără compromiterea funcționării acesteia.

“Facem precizarea că site-ul Poliţiei Române conține doar informaţii publice şi nu baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale Poliţiei Române.

Ofiţerii specialişti din cadrul instituţiei, în colaborare cu experţii instituţiilor de specialitate, lucrează pentru remedierea situaţiei şi restabilirea accesului publicului către site-ul Poliției Română”, au arătat reprezentanții Poliţiei Române.

În jurul orei 19:30, site-ul politiaromana.ro era din nou funcțional.

Atacurile hackerilor asupra site-urilor web ale unor instituții publice din România au continuat și sâmbătă. Pagina de web a Directoratului Național de Securitate Cibernetică (dnsc.ro) a fost ”lovită” pe 30 aprilie 2022, în jurul orei 02:30, însă aceasta a fost repusă în funcțiune după 6 ore, ”fără dificultăți”.

Gruparea de hackeri Killnet și-a asumat atacurile cibernetice

DNSC este chiar organizația care colaborează cu instiuțiile abilitate pentru investigarea și contracararea atacurilor cibernetice.

ADVERTISEMENT

Până în acest moment, mai multe atacuri de tip DDoS au vizat instituții publice, organizații dar și companii private. Pe lista ”victimelor” se numără: gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro, otpbank.ro, psd.ro.

Gruparea pro-rusă ”Killnet” și-a asumat atacurile asupra site-urilor românești, prin supraîncărcare acestora cu trafic masiv, din surse multiple, până la ”căderea” acestora.

ADVERTISEMENT

Lista IP-urilor implicate în atacul cibernetic de vineri, făcută publică

În total, 266 de adrese IP au fost implicate în atacurile de tip DdoS, asupra site-urilor românești de vineri, 29 aprilie, a anunțat DNSC. Directoratul a lansat procedurile necesare pentru limitarea atacurilor.

”Directoratul va publica lista de adrese de IP identificate ca fiind implicate în acest atac. Publicarea este parte a procesului standard de monitorizare și identificare a resurselor implicate în atacuri cibernetice în contextul conflictului Ucraina-Rusia, pe care Directoratul l-a pus în funcțiune de la declanșarea conflictului militar.

ADVERTISEMENT

Publicarea este parte a procesului transparent pe care Directoratul l-a activat la declanșarea conflictului militar, pentru contracararea atacurilor cibernetice ce impactează România, în contextul războiului Ucraina-Rusia”, anunță Directoratul Național de Securitate Cibernetică, într-un comunicat emis sâmbătă.

Atacurile autoasumate de gruparea Killnet sunt motivate de acțiunile de sprijin ale României, în contextul invaziei acestui stat de către Federația Rusă, cred specialiștii.

ADVERTISEMENT

Ce sunt atacurile DDoS

Atacurile de tip DoS (Denial of Service) sau DDoS (Distributes Denial of Service) sunt de trei feluri: bazate pe volum (obiectivul este de a satura lățimea de bandă a site-ului atacat), de protocol (consumarea resurselor reale ale serverului sau firewall-ului) sau la nivel de aplicație (compuse din cereri aparent legitime, care au ca scop blocarea site-ului web).

Simptomele unui atac DDoS includ conectivitate neregulată, încetinirea rețelei sau opriri intermitente ale site-ului web. Dacă o lipsă de performanță se prelungește sau este mai severă decât de obicei, rețeaua se confruntă probabil cu un atac DDoS.

ADVERTISEMENT