News

Schimbare uriașă pentru românii care au cont la Banca Transilvania. Aceste rate vor fi modificate

Ce se întâmplă cu românii care și-au deschis cont la Banca Transilvania. Căror clienți li se vor modifica ratele în curând?
27.04.2024 | 16:39
Schimbare uriasa pentru romanii care au cont la Banca Transilvania Aceste rate vor fi modificate
Ce schimbare apare la Banca Transilvania . Sursa foto: Business Magazin
ADVERTISEMENT

Banca Transilvania face o schimbare importantă cu unii clienți. Reprezentanții instituției vor modifica anumite rate. Dacă te afli printre cei vizați, în mod cert vei fi afectat de ceea ce va urma. Despre ce este vorba?

Schimbarea uriașă pe care vor să o facă reprezentanții Băncii Transilvania

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească au ieșit victorioase într-un proces cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, care încerca să le impună să ofere planuri de plată a ratei egale pentru toți clienții.

ADVERTISEMENT

Victoriile s-au obținut la mai multe instanțe: Judecătoria Cluj pentru prima dintre ele și Judecătoria Sectorului 1 București pentru restul două. Toate trei instituțiile au contestat sancțiunile care le-au fost aplicate de către ANPC, în mai 2023.

Mai exact, totul a pornit după ce reprezentanții ANPC au sancționat anul trecut un număr total de 19 bănci, printre cele mai renumite, motivul fiind că au făcut practici comerciale incorecte sau înșelătoare. S-au acordat credite cu sistemul de amortizare a ratelor, în anuități sau prin rate egale.

ADVERTISEMENT

Liderul ANPC de atunci, Horia Constantinescu, a dat dispoziții celor 19 bănci să corecteze situația prin elaborarea unor noi strategii de rambursare, în așa fel încât ratele să fie ”în rate egale pe întreaga perioadă de creditare în raport cu dobânda aferentă creditului”.

ANPC acuza băncile vizate de practici de cămătărie

Horia Constantinescu, care de curând a renunțat la funcția de președinte ANPC pentru a candida la Primăria Constanța, a acuzat tot anul trecut băncile sancționate de ANPC că apelau la practici care par a fi ”cămătărie”. 

ADVERTISEMENT

”Să realizezi că, la jumătatea contractului de împrumut, nu ai făcut altceva decât să plătești dobânzi și foarte puțin din credit, este o povară mare pe umerii debitorilor. Dacă lucrurile ar fi fost echilibrate, într-un mod rațional și în favoarea consumatorilor, probabil multe familii, astăzi, nu ar mai trăi o dramă financiară.

Sub aceste aspecte, astăzi sancționate de către Autoritatea noastră, par să se ascundă și interese de grup, și o atitudine cartelară. Vom transmite și Consiliului Concurenței cele constatate de către colegii noștri pentru a face și dânșii o analiză a întregii situații.

ADVERTISEMENT

Dacă există sedii elegante, cămătăria poate avea alt nume.În perioada imediat următoare voi emite ordine de încetare a acestor practici și suntem pregătiți inclusiv de o luptă în instanță pentru miile de consumatori astăzi îngenuncheați de povara ratelor”, declara Horia Constantinescu în 2023.

ADVERTISEMENT
Tags: