News

Apar noi stații de metrou. Se întâmplă pe traseul Gara de Nord – Gara Progresul

Apar 14 noi stații de metrou, la standarde europene, Primăria Sectorului 4 a făcut anunțul. Gara de Nord va fi legată de Gara Progresul
27.04.2024 | 17:21
Apar noi statii de metrou Se intampla pe traseul Gara de Nord  Gara Progresul
Noul tronson al magistralei M4 va acoperi 12 kilometri și va avea 14 stații / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Magistrala de metrou M4 se extinde, fiind publicat un anunț de participare la licitația deschisă pentru companiile care vor aduce metroul pe tronsonul Gara de Nord-Gara Progresul. Pentru acest proiect, s-a depus o cerere de finanțare de 2,5 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile.

Anunțul primarului Daniel Băluță

Apar noi stații de metrou în București, prin extinderea magistralei 4. Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a făcut public anunțul de participare la licitație pentru acest proiect.

ADVERTISEMENT

„Astăzi am făcut un pas înainte în proiectul de extindere a magistralei de metrou M4. Anunțul de participare la licitația deschisă în vederea identificării proiectanților și constructorilor care să aducă metroul de la Gara de Nord la Gara Progresul este public în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.

Cu această ocazie, invit companiile de prestigiu din domeniu să se alăture demersului nostru și să fie parte a celei mai mari investiții publice derulate în ultimii ani în București, în urma căreia vom prelungi noua magistrală cu încă 14 stații noi de metrou”, a scris Daniel Băluță pe contul său Facebook.

ADVERTISEMENT

S-a demarat procedura de licitație

Potrivit unui comunicat al Primăriei Sectorului 4, procedura începerii licitației pentru proiectul și construcția liniei dintre Gara de Nord și Gara Progresul a fost publicată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SICAP).

„Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti, în calitate de lider de asociere (alături de Ministerul Transporturilor, Metrorex SA, Consiliul Judeţean Ilfov şi Sectorul 5 al Capitalei), anunţă faptul că începând de astăzi, 26 aprilie a.c., procedura de licitaţie publică în vederea desemnării proiectantului şi constructorului/constructorilor care urmează să extindă magistrala de metrou M4, Gara de Nord-Gara Progresul este publică în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SICAP)”, se arată în comunicat.

ADVERTISEMENT

Potrivit Primăriei Sectorului 4, companiile interesate se pot înscrie și oferta până la 27 iunie, după atribuirea contractelor de proiect-execuție, câștigătorii având un termen de 60 de luni pentru realizarea tronsonului.

„Din acest interval, primele 10 luni sunt destinate primei faze de proiectare, astfel încât construcţia efectivă să poată fi demarată cât mai rapid posibil. Ulterior, vor fi realizate, în paralel, pe tronsoane clar definite, atât procedurile de proiectare, cât şi cele de construire”, precizează primăria.

ADVERTISEMENT

Finanțare UE de 2,5 miliarde de euro

Pentru extinderea magistralei de metrou Gara de Nord – Gara Progresul există deja o cerere de finanțare de 2,5 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile, via Programul Transport al UE 2021-2027.

Un număr de 14 stații vor fi făcute pe noul traseu al metroului care va avea o lugime totală de 12 kilometri. De la Gara de Nord la Gara Progresul, trenul va trece prin Sectoarele 1,4 și 5 dar și prin comuna Jilava (Județul Ilfov).

Traseul va fi: Gara de Nord 2 – Ştirbei Vodă – Bogdan Petriceicu Haşdeu – Uranus – George Rozorea – Chirigiu – Filaret – Eroii Revoluţiei 2 – George Bacovia – Toporaşi – Nicolae Cajal – Luică – Giurgiului – Gara Progresul.

„Staţiile vor fi amenajate conform celor mai noi cerinţe pentru securitate la incendiu şi vor fi adaptate pentru un acces facil al persoanelor cu dizabilităţi. Staţiile vor avea şi sisteme de protecţie a călătorilor, inclusiv panouri de sticlă şi uşi automate la marginea peroanelor”, mai arată Primăria Sectorului 4.

 

 

 

 

ADVERTISEMENT