News

Contribuția la pensiile private va crește din 2024. Anunțul făcut de Ministerul Muncii

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență prin care majorează contribuțiile la fondurile private de pensii de la 3,75% la 4,75%, din 2024. Măsura este unul din jaloanele PNRR.
16.03.2022 | 15:10
Contributia la pensiile private va creste din 2024 Anuntul facut de Ministerul Muncii
ADVERTISEMENT

Atunci când a primit acordul Comisiei Europene pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, Guvernul României și-a asumat o serie de reforme pe care trebuie să le implementeze. Printre acestea se numără și cele legate de pensii.

Contribuția la pensiile private va crește

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a dat publicității un comunicat de presă în care transmite că în ședința de guvern de pe 16 martie a fost adoptată o ordonanță de urgență prin care este decisă o creștere a contribuțiilor la fondurile private de pensii.

ADVERTISEMENT

Această creștere va fi de un punct procentual și se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Asta înseamnă că aceste contribuții vor ajunge la 4,75%.

“Guvernul a aprobat în ședința de astăzi o Ordonanță de urgență care prevede majorarea cu un punct procentual, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuțiilor la fondurile private de pensii (Pilon II)”, transmite ministerul.

ADVERTISEMENT

Autoritățile mai transmit că baza de calcul și termenele de plată vor aceleași ca cele cu cele folosite pentru CAS.

În comunicatul de presă se mai precizează că această măsură este unul din jaloanele asumate prin PNRR. În plus, data de 31 martie 2022 ar fi fost termenul limită de adoptare a acestei măsuri.

ADVERTISEMENT

“Prin actul normativ adoptat astăzi, se asigură respectarea calendarului stabilit prin PNRR (componenta C8, R6, jalon 213), contribuțiile la Pilonul II de pensii fiind în linie cu prevederile Strategiei Fiscal Bugetare” , se mai arată în comunicatul de presă.

Măsurile asumate de guvern prin PNRR au rolul de a garanta funcționarea optimă pe termen lung a sistemului de pensii românesc, inclusiv a sistemului de pensii private (pilonul II).

ADVERTISEMENT

“Reforma privind sistemul de pensii propusă în Planul Național de Redresare și Reziliență vizează elaborarea legislației prin care sunt urmărite asigurarea pe termen mediu și lung a sustenabilității și a predictibilității sistemului public de pensii, respectiv sustenabilitatea Pilonului II de pensii”, se mai arată în comunicat.

ADVERTISEMENT