Life

Controversata scriitoare Annie Ernaux, care a luat Nobelul pentru Literatură, ajunge și în România

Annie Ernaux, scriitoarea franceză care a luat anul Premiul Nobel pentru Literatură în 2022, va fi tradusă pentru prima oară în limba română.
13.11.2022 | 16:00
Controversata scriitoare Annie Ernaux care a luat Nobelul pentru Literatura ajunge si in Romania
Cărțile scriitoarei Annie Ernaux, câștigătoarea Nobelului pentru Literatură în 2022, sunt traduse pentru prima dată în română. Foto: colaj Fanatik/ Hepta/ Libris.ro
ADVERTISEMENT

În urmă cu doar o lună, franțuzoaica Annie Ernaux a primit Nobelul pentru Literatură, într-un moment în care nu s-ar fi așteptat și, poate nu întâmplător, chiar în contextul în care femeilor din SUA le-a fost luat dreptul la avort, una din temele abordate de autoare în operele sale. Pentru prima dată, deși a debutat în 1974, cărțile sale vor ajunge și în România.

Annie Ernaux, controversata câștigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură ajunge și în România, la 48 de ani de la debut

Pe 6 octombrie, aflată la biroul din casa sa, situată în Cergy-Pontoise, în suburbiile de nord-vest a Parisului, Annie Ernaux a primit, surprinsă, apelul care a anunțat că este câștigătoarea Premiului Nobel pentru literatură. Autoarea a privit vestea cu scepticism, cu toate că de zile bune se afla pe lista favoriților caselor de pariuri, după cum aflăm din articolul publicat de lemonde.fr. 

ADVERTISEMENT

Ernaux este a 17-a femeie din istoria celor 115 laureați și prima de origine franceză care revendică o astfel de distincție, cu toate că Franța are cele mai multe Premii pentru Literatură, 16 la număr, din care ultimul fusese câștigat de Patrick Modiano în 2014.

„Am fost foarte surprinsă… Nu m-am gândit niciodată că va fi în peisajul meu ca scriitoare. E o mare responsabilitate… să depun mărturie, nu neapărat în ceea ce privește scrierile mele, ci să depun mărturie cu acuratețe și dreptate în ceea ce privește lumea”, a spus ea la aflarea veștii, citată de culturaladubă.ro. 

ADVERTISEMENT

În cele peste 20 de opere ale sale, Annie Ernaux spune câte ceva despre lumea în care trăim, abordează teme controversate precum consumerismul, individualismul, rolul politicii și istoriei în dezvoltarea individului și a devenit un exemplu pentru feministele din întreaga lume.

Acum, pentru prima dată de la debutul din 1974, unele dintre cărțile laureatei vor fi traduse și în limba română. Colecția ANANSI, apărută la editura Pandora M, cuprinde volumele Pasiune Simplă. Confesiunea Adolescentei și Anii.

ADVERTISEMENT

Pentru pasionații care vor să o descopere pe Ernaux, un fragment al cărții ”Pasiune Simplă. Confesiunea unei adolescente” este disponibil, deja, doar pe blogul de literatură anaarecărți.ro. 

Annie Ernaux, o luptătoare înrăită pentru drepturile femeilor

Povestea lui Annie Ernaux începe în 1940, în Lillebonne Normandia. Ea s-a născut într-o familie modestă, cu părinți din clasa muncitoare, ce dețineau o cafenea și un magazin alimentar, ceea ce a făcut ca în primii ani de școală, când a făcut cunoștință cu fete ce aveau o situație financiară mai bună, să se simtă rușinată, conform povestirilor sale.

ADVERTISEMENT

Greutățile vieții s-au transformat, după ce a studiat domeniul literaturii, în mai multe scrieri în care a vorbit despre inegalitate sexuală, sexualitate sau boli, fiind considerată o luptătoare înrăită a drepturilor femeilor și un exemplu pentru feministe.

În 1974, a debutat cu un roman autobiografic. În Les Armoires vides, Annie Ernaux rememorează avortul ilegal cu care trecuseră cu un an înainte, temă foarte actuală și în zilele noastre, ținând cont că anul acesta, în mai multe state din America, femeilor le-a fost interzis acest drept. 

Subiectul l-a abordat și în L’Evénèment, apărută în 2000, unde scriitoarea povestește despre anii de studenție, marcați de momentul dramatic în care rămâne însărcinată. Ernaux a avut de ales între a face un avort ilegal în Franța anilor ’60, pentru a fi capabilă să-și continue studiile, sau să devină o mamă singură și să renunțe la facultate și la visul său.

Autobiografia scriitoarei Annie Eranux, ecranizată și omagiată la Veneția

În carte, ea a expus setul de credințe și reacțiile pe care oamenii le aveau la acea vreme. Dacă ar fi provenit dintr-o familie bogată, și-ar fi permis să treacă printr-o întrerupere de sarcină sigură, la o clinică privată. Annie Ernaux s-a folosit de opera sa pentru a denunța ipocrizia unei societăți în care cei care dețin puterea – precum doctorii – condamnau avortul, lăsându-i pe cei mai vulnerabili membri să caute opțiuni care le pun viața în pericol, conform criticilor și articolului publicat de revdem.ceu.edu.

În 2021, autobiografia a fost ecranizată și a câștigat Leul de Aur la Veneția, rolul tinerei Ernaux fiind interpretat de Anamaria Vartolomei.

Dintre scrierile memorabile amintim și Les Années, publicată în 2008, în care autoarea a împletit istoria anilor care au urmat după Cel de-al Doilea Război Mondial cu povestea vieții sale. Opera nu a rămas fără ecou, fiind distinsă cu Premiul Marguerite Duras și Premiul François Mauriac.

Totodată, traducerea în engleză a fost inclusă pe lista scurtă a Man Booker Prize, la categoria Literatură internațională. În afară de Nobelul obținut acesta, pentru întreaga sa carieră, Annie Ernaux a mai primit Premiul Marguerite Yourcenar, precum și Premiul Limbii Franceze.

Luptă pentru dreptate, dar acuzată de antisemitism? Ce scrie presa internațională despre Annie Ernaux

După ce a câștigat Nobelul, Annie Ernaux a susținut cu tărie că va lupta în continuare pentru dreptate. Un articol apărut în presa internațională, însă, susține că scriitoarea în vârstă de 82 de ani are și o față nevăzută, mult mai puțină plăcută.

Astfel, conform unui articol publicat de kxan36news.com, Ernaux susține în mod deschis antisemitismul și o mișcare de distrugere a Israelului. Scopul BDS, căci acesta este numele mișcării, este distrugerea statului israelian prin boicotare și sancțiuni.

Alături de alți 100 de artiști francezi, Ernaux a semnat o scrisoare în 2019 prin care cere un boicot al Eurovision Song Contest, care a avut loc în Tel Aviv la acea vreme. Televiziunea franceză a fost, de asemenea, rugată să nu difuzeze evenimentul.

„Este o obligație morală pentru fiecare persoană de conștiință să se opună normalizării relațiilor cu statul Israel”, este textul ce aparține unei scrisori pe acest subiect, semnată și de Ernaux.

Câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură a descris în repetate rânduri Israelul drept „stat apartheid” (n.r  politică de segregație rasială practicată până în anul 1991 de guvernul Republicii Sud-Africane), lucru nesusținut de realitate, scrie sursa citată anterior.

În Israel, israelienii arabi și musulmani dețin poziții înalte în țară, în calitate de judecători constituționali sau ambasadori, medici, profesori și multe alte meserii care necesită înaltă calificare.

ADVERTISEMENT