News

SUA nu mai garantează dreptul la avort. Reacția lui Joe Biden după decizia Curții Supreme: ”Este pur și simplu șocant”. Update

Curtea Supremă a anulat vineri verdictul în cazul Roe vs Wade, considerând că nu mai există un drept constituțional federal la avort. În continuare, drepturile la avort vor fi stabilite de state. Reacția lui Joe Biden.
24.06.2022 | 17:43
SUA nu mai garanteaza dreptul la avort Reactia lui Joe Biden dupa decizia Curtii Supreme Este pur si simplu socant Update
Femeile din jumătate dintre statele SUA vor rămâne fără dreptul la întreruperea sarcinii Foto: hepta
ADVERTISEMENT
24-06-2022
18:20

Joe Biden, reacție dură după abrogarea avortului de către Curtea Supremă: ”Este pur și simplu șocant. O zi tristă pentru țară”

Într-o conferință de presă susținută vineri, preşedintele SUA, Joe Biden, a criticat hotărârea Curţii Supreme a SUA care a anulat decizia istorică Roe vs Wade privind avortul.

Liderul de la Casa Albă a afirmat că sănătatea şi viaţa femeilor americane sunt acum în pericol, notează Sky News.

”Curtea Supremă a făcut ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată: a luat dreptul constituțional și fundamental al multor americani. Este o zi tristă, atât pentru americani, pentru toți americanii, dar și pentru Curtea Supremă. Sănătatea și viața femeilor sunt supuse de acum numeroaselor riscuri.

Ceea ce s-a întâmplat azi este o realizare a ideologiei extreme și de asemenea reprezintă o eroare tragică a Curții Supreme”, a declarat Biden.

Biden a cerut Departamentului de Sănătate să se asigure că contraceptivele sunt disponibile pentru americani, chiar dacă statele încearcă să le restricționeze.

”Această decizie este atât de extremă încât femeile și fetele sunt obligate să poarte copilul violatorului lor. Imaginați-vă o femeie nevoită să poarte în pântece un copil care a fost consecința unui incest. Este pur și simplu șocant, o cruzime”, a mai spus Biden.

În aceeași ieșire publică, președintele SUA a promis că guvernul său va apăra dreptul femeilor la avort şi le-a cerut cetăţenilor americani să vină la urne în noiembrie la alegerile de la jumătatea mandatului pentru ca în Congres să fie garantată o majoritate favorabilă avortului.

”Avem nevoie de mai mulţi lideri statali care să protejeze acest drept la nivel local. Trebuie să alegem funcţionari care să facă acest lucru.

Sănătatea şi viaţa femeilor acestei ţări sunt acum în pericol”, a mai susţinut Biden.

Opinia este cea mai importantă decizie a Curții Supreme a Statelor Unite ale Americii (SCOTUS) din ultimele decenii și va transforma peisajul sănătății reproductive a femeilor din America.

SUA nu mai garantează dreptul la avort

În continuare, drepturile la avort vor fi stabilite de state, cu excepția cazului în care Congresul acționează. Deja, aproape jumătate dintre state au sau vor adopta legi care interzic avortul, în timp ce altele au adoptat măsuri stricte care reglementează procedura.

ADVERTISEMENT

„Roe a fost greșit enorm de la început”, a scris judecătorul Samuel Alito în opinia sa majoritară, relatează CNN. „Raționamentul său a fost excepțional de slab, iar decizia a avut consecințe dăunătoare. Și departe de a aduce o soluționare națională a problemei avortului, Roe și Casey au aprins dezbaterile și au adâncit diviziunea.”

Într-o opinie comună disidentă, judecătorii Stephen Breyer, Sonia Sotomayor și Elena Kagan au criticat puternic majoritatea, încheind: „Cu tristețe – pentru această Curte, dar mai mult, pentru multe milioane de femei americane care au pierdut astăzi o protecție constituțională fundamentală – noi nu suntem de acord.”

ADVERTISEMENT

Opinia reprezintă punctul culminant al unui efort de zeci de ani din partea opozanților dreptului la avort care încearcă să redea mai multă putere statelor.

Decizia, facilitată de majoritatea conservatoare de la Curtea Supremă

A fost făcută posibilă de o majoritate conservatoare solidă de șase membri – inclusiv trei dintre nominalizații lui Donald Trump.

ADVERTISEMENT

Judecătorul șef John Roberts nu s-a alăturat majorității, scriind într-o opinie concurentă că nu ar fi răsturnat verdictul Roe, ci ar fi susținut legea din Mississippi care interzice avorturile după 15 săptămâni.

Opinia finală a fost izbitor de similară cu proiectul scris de Alito care a fost scurs la începutul acestui an. Se repetă limbajul disprețuitor față de decizia originală în cazul Roe vs Wade, care a consacrat dreptul la avort.

ADVERTISEMENT

Există voci care susțin că inversarea precedentului suscită temeri pentru drepturile recent câștigate ale comunității LGBTQ. Temeri precum cele că îngrijirea medicală pentru afirmarea genului ar putea fi în pericol sau căsătoria homosexuală s-ar putea confrunta cu un viitor incert.

Organizațiile anti avort din România ar putea fi încurajate de decizia SCOTUS

Posibilitatea ca judecătorii Curții Supreme din SUA să revoce verdicul din cauza Roe vs. Wade, care a permis avortul în Statele Unite timp de o jumătate de secol dădea deja fiori reci tabere „pro-choice” (pro-alegere) din întreaga lume, în timp ce tabăra „pro-life” jubila.

De exemplu, Asociația Pro Vita din București, implicată din 2005 în schimbarea legislației care reglementează avortul, a sesizat imediat consecințele discuției din SUA.

„Chiar dacă nu va marca finalul avortului, întrucât nu va oferi protecție juridică constituțională copilului nenăscut, abrogarea hotărârii din cauza ‘Roe vs Wade’ ar urma să marcheze finalul supremației ideologice a feminismului modern, care și-a întemeiat întreaga retorică a egalității pe pretenția absurdă că aceasta nu poate fi realizată decât acordând femeilor dreptul de a curma existența unei alte ființe umane”, a scris asociația pe site-ul propriu.

Potrivit unui sondaj Ipsos realizat anul trecut în mai multe țări ale lumii, 56% dintre români cred că o femeie are dreptul să facă avort dacă își dorește acest lucru, 15% cred că avortul ar trebui permis doar în anumite circumstanțe, 10% nu știu sau nu au răspuns la întrebare, 17% au afirmat că avortul ar trebui permis doar când este în pericol viața mamei, iar 2% susțin că avortul ar trebui interzis, indiferent de circumstanțe.

ADVERTISEMENT
Tags: