News

Controverse legate de noua lege a pensiilor. Cine sunt românii care vor pierde din compensații

La 1 septembrie 2024 intră în vigoare noua lege a pensiilor, care ar trebui să aducă seniorilor mai multe avantaje. Au apărut însă și primele controverse.
27.04.2024 | 22:06
Controverse legate de noua lege a pensiilor Cine sunt romanii care vor pierde din compensatii
Foștii mineri își vor pierde din beneficii după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Promovată de guvernanți ca o reglementare care echilibrează sistemul de pensii, noua lege a pensiilor a născut și primele controverse. Acestea sunt legate de faptul că unele categorii vulnerabile vor avea mai puține beneficii decât în prezent.

Minerii și energeticienii își pierd beneficiile

Discuțiile sunt legate de pensionarii din domeniul mineritului și energiei, care beneficiază, în prezent, de compensații speciale recunoscute de Legea 197.

ADVERTISEMENT

Aceste beneficii țin cont de condițiile extreme de muncă și de risc, în care aceste persoane și-au desfășurat activitatea.

Potrivit România TV, noua lege, care intră în vigoare la data de 1 septembrie 2024, elimină aceste beneficii.

ADVERTISEMENT

„Minerii și energeticienii din producție, arși de nedreptate pe noua formă a legii pensiilor. Majoritatea PSD-PNL a scos condițiile grele și speciale. Lor, guvernul le-a luat ce oamenii au obținut prin legea 197, ba chiar mai mult.

De la 1 septembrie 2024, faptul că oamenii au stat în ploaie, în noroi, în ger, în praf, în umezeală, nu mai contează pentru acest guvern.

ADVERTISEMENT

Nu vor mai avea stagiu mai mic de cotizare, nu se va mai indexa punctajul mediu anual (acele indexări cu 25% pentru grupa a 2-a, sau 50% pentru grupa 1), nu vor mai fi avantajaţi financiar faţă de restul categoriilor, iar celor deja la pensie nu le va mai creşte pensia pe perioada vieţii”, a scris deputatul Radu Miriuță, președintele USR Gorj, pe pagina lui de Facebook.

Un deputat USR pregătește un proiect de modificare a legii pensiilor

Potrivit sursei citate, prevederile din noua lege a pensiilor îi va afecta atât pe cei care s-au pensionat cât și pe cei care urmează să se pensioneze.

ADVERTISEMENT

Se pare că pensiile nu vor mai fi ajustate sau indexate pe durata vieții, ceea ce reprezintă o problemă gravă, în contextul creșterii de prețuri cu care România se confruntă în fiecare an.

Radu Miriuță spune că singura soluție este un proiect care să modifice legea pensiilor, care va intra în vigoare de la 1 septembrie. Acest proiect le-ar permite minerilor și energeticienilor să primească în continuare banii asociați grupelor de muncă.

ADVERTISEMENT