News

Video. Convoi militar cu tancuri filmat la intrarea în București. Reacţia ministrului apărării / Update

Un convoi militar alcătuit din mai multe tancuri, mașini și alte utilaje de luptă a fost surprins joi dimineață în apropiere de București. În această săptămână, în țara noastră sunt așteptate noi trupe NATO.
03.03.2022 | 10:58
Video Convoi militar cu tancuri filmat la intrarea in Bucuresti Reactia ministrului apararii  Update
Convoi militar cu tancuri filmat la aproape de București. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
03-03-2022
22:50

Vasile Dîncu: Oamenii nu trebuie să se alarmeze

Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a explicat la Digi 24 că oamenii care văd că intră în ţară tehnică NATO sau care văd echipamente ale Armatei Române deplasându-se nu trebuie intre în panică.

Ministrul spune că aceste mutări au loc şi în condiţii normale, iar acum, cu războiul din Ucraina şi activarea Forţei de Răspuns a NATO, în ţara noastră ajung forţe suplimentare.

”În acest moment, avem loc de încartiruire în baza de la Mihail Kogălniceanu. Nu vor rămâne toţi acolo pentru că aceste trupe care întăresc Flancul Estic se mişcă, fac aplicaţii, merg spre nord, pot să ajungă la Poligonul de la Cinciu, pot merge şi în alte zone din România.

Există o mobilitate a acestor trupe în operaţiuni pe care le avem stabilite dinainte. S-ar putea ca oamenii să vadă diverse blindate sau maşini cu însemnele NATO sau cu însemnele Armatei României, care circulă prin România, nu trebuie să se alarmeze pentru că acest lucru se întâmplă în mod normal într-o stare normală chiar atunci când nu există război la graniţă”, a precizat ministrul Apărării,

 

 

România și aliații din NATO par a intensifica întărirea grupului de luptă înființat în țara noastră. În cursul acestei zile, mai multe blindate și utilaje de luptă au fost filmate pe sensul de mers către Capitală.

Convoi militar cu tancuri filmat la aproape de București

Convoiul militar, alcătuit din mai multe tancuri și utilaje de luptă, a fost filmat pe Drumul Național 5 dinspre Giurgiu către Jilava.

ADVERTISEMENT

Până la ora publicării acestui material, Ministerul Apărării Naționale (MApN) nu a emis niciun comunicat în legătură cu vreun exercițiu militar sau alte eveniment programat a avea loc în cursul acestei zile. Se cunoaște însă faptul că Franța urmează să trimită în România circa 500 de soldați.

În online au început să apară și alte filmări cu grupul de mașini care transportau tancuri pe teritoriul României în această dimineață.

ADVERTISEMENT


Recent, Parisul a anunțat că peste 9.500 de soldaţi francezi vor fi mobilizaţi sau plasaţi în stare de alertă în urma invaziei ruse în Ucraina.

”Vom avea peste 1.500 de militari francezi direct implicaţi în misiuni de consolidare a poziţiei NATO pe flancul de Est”.

ADVERTISEMENT

Circa 500 de soldaţi vor fi desfăşuraţi în România, în plus faţă de cei 300 deja activi în Estonia, unde alţi circa 100 vor însoți sosirea curând a 4 avioane de vânătoare Mirage 2000-5 menite să ”consolideze apărarea aeriană a statelor baltice”, a anunțat Statul Major francez, conform Agerpres.

Mașini CBRN, primele care intervin în cazul accidentelor nucleare sau chimice, văzute în traficul din București

Tot joi, în traficul din zona Capitalei au mai fost văzute și o serie de mașini cu inscripția ”Intervenție CBRN”.

ADVERTISEMENT

Aceste echipaje intervin în cazul accidentelor nucleare, biologice, radiologice. În țara noastră, majoritatea Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă au în dotare autospeciale CBRN.

intervenție mașini CBRN

Grup de luptă NATO în România

Cu câteva zile înainte de startul invaziei Rusiei în Ucraina, liderii NATO au decis, la Bruxelles, înfiinţarea a noi grupuri de luptă în centrul, estul şi sud-estul Europei, unul în România.

Secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, anunța, pe 18 februarie, că grupul de luptă NATO din România se va forma după modelul celor din Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia.

Acesta va fi comandat de francezi, care vor aduce tancuri Leclerc, blindate, dar şi alte echipamente de luptă.

Decizia în privința grupului de luptă s-a luat după ce România a cerut să fie a 5- ţară din flancul estic al NATO care să aibă pe teritoriul naţional un grup militar al Alianţei, denumit prezenţă militară avansată, în fapt, prezenţă militară permanentă.

ADVERTISEMENT