Life

Copacul impresionant din România, vechi de peste 500 de ani, care este o bijuterie a naturii. Puțini știu unde se află

Copacul impresionant din România care are peste 500 de ani. Este o bijuterie a naturii. Unde se află arborele care i-a uimit pe toți.
10.04.2024 | 11:04
Copacul impresionant din Romania vechi de peste 500 de ani care este o bijuterie a naturii Putini stiu unde se afla
Copacul din România vechi de peste 500 de ani. Sursa foto: Facebook/Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Copacul impresionant din România care are mai bine de 500 de ani. Este considerat o bijuterie a naturii și cei care îl văd sunt fascinați de cât este de impunător, dar și de cum a putut supraviețui atât de mult.

Copacul impresionant din România, vechi de peste 500 de ani. Unde se află acest monument al naturii

Este vorba despre Fagul de la Târsa, a cărui vârstă este estimată la peste 500 de ani. Copacul se află în județul Hunedoara și este considerat a fi un monument al naturii.

ADVERTISEMENT

În afară de faptul că are peste cinci secole, dimensiunile copacului sunt impresionante. Cinci persoane pot cuprinde trunchiul acestui copac, care e unul masiv.

Turiștii care vin în această zonă nu ratează să vadă acest copac, mai ales cei care iubesc natura și vor să afle care este istoria copacului, situat în comuna Boșorod.

ADVERTISEMENT

În general, durata medie de viață a unui fag este de la 150 la 200 de ani. Uneori, acesta poate să trăiască până la 300 de ani, însă cel de la Târsa a supraviețuit mai mult decât s-ar fi așteptat oricine.

Copacul de peste 500 de ani reprezintă o curiozitate atât din punct de vedere istoric, cât și biologic. Din acest motiv, fagul îi fascinează pe cei care locuiesc în zonă, dar și pe vizitatorii locului.

ADVERTISEMENT

Fagul este un arbore de mărimea I și poate ajunge să aibă chiar și 40 de metri înălțime și trunchiul cu diametrul de 2 metri. În general, înălțimea lui este de 25 – 35 de metri, iar diametrul de până la 1,5 metri.

Are scoarța netedă, cenușie-albicioasă, fiind un copac impunător. Mugurii sunt fusiformi și ascuțiți, iar frunzele ovale. Fructul său se numește jir și este o achena trimucheata, fiind acoperită cu o scoarță țepoasă.

ADVERTISEMENT

Acest copac înflorește în luna mai și crește. de obicei, la deal și la munte. Mai poate fi întâlnit și în zonele de câmpie, în special în regiunile de nord din România, informează Wikipedia.

În zonele unde predomină, fagul le permite multor specii de plante mici să supraviețuiască. Astfel, formează biotopuri bogate în cadrul făgetelor. Fagul are nevoie de umiditate constantă și de un sol care e bine drenat.

ADVERTISEMENT